Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Výročie prechodu Hard way na Mt. Everest

Uplynulo 35 rokov od prvovýstupu slovenských horolezcov na Mt. Everest Boningtonovou cestou, tzv. Hard way. Zo štvorice Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just sa však do základného tábora nikto nevrátil.

Foto - SHS JAMES
Foto - SHS JAMES

Všetci horolezci sa po prelezení juhozápadnej steny Mount Everestu alpským štýlom dostali na Južný vrchol a Jozef Just až na hlavný vrchol. Posledné správy o nich boli z podvečera 17. októbra 1988, ostali na Evereste stratení v mohutnej víchrici. Boningtonova cesta je dodnes jedna z najväčších výziev Himalájí. (james)

V roku 2016 sa o výstup na Everest touto cestou, rovnako alpským štýlom a bez kyslíka, pokúsila slovenská dvojica Vladimír Štrba a Zoltán Pál. Horolezecká komunita zámer kritizovala, horolezci nemali mať na takýto náročný výstup potrebné schopnosti a skúsenosti. Dvojicu však pri výstupe zasypal sneh a Pálovi spôsobil veľké problémy s očami, ktoré mu znemožnili ďalší výstup.

O rok neskôr sa na rovnakú expedíciu vybral už len Vladimír Štrba. Napokon zvolil výstup na Everest klasickou cestou, dostal sa na južný predvrchol, no pri zostupe zahynul.

Horolezec Štrba mal nereálne plány. Napokon išiel inou cestou, ale aj tá ho stála život

Novinky

Novinka

Výstraha pred búrkami – SHMÚ vydal na piatok 24. mája výstrahu pred búrkami pre celé územie Slovenska, platí po celý deň.