Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Časť hradieb Šarišského hradu
Časť hradieb Šarišského hradu Zatvoriť

Túra Spoznajte Donjon na hrade Šariš vychádzkou z Veľkého Šariša

Šarišská hradná cesta pozostáva zo sedemnástky hradov s rôznym stupňom zachovania. Najväčší z nich je kráľovský hrad Šariš so zachovanou hradnou vežou Donjon (Nebojsa), ktorá je dostupná a z jej vrchu je panoramatický výhľad na celé okolie. K hradu vedie 6 km dlhá lesná cesta s náučným chodníkom. Deti môžu strieľať z luku, zahrať si maxi človeče a najmä popreliezať jeho zákutia.

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
+250 m stúpanie, -250 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 28.07.2022
Pohoria
Šariš: Spišsko-šarišské medzihorie - Stráže
Trasa
Voda
Bufet na hrade Šariš
Doprava
Prešov (vlak, bus, MHD) - Veľký Šariš (bus, parkovisko na okraji obce smer dedina Medzany)
SHOCart mapy
» č.1112 Prešov a okolie (1:50.000)

Tatranské prázdniny nie sú len o tatranskej turistike, spestrenie programu je veľmi vítané. Preto máme v knižnici veľa publikácií, kde si nájdeme niečo zaujímavé aj mimo Tatier. Kubko si prezerá mapu ku knižke Hrady pre deti 3. Pre istotu určím parameter - do hodiny jazdy autom. Číta, rozmýšľa a vyberie si Šarišský hrad. Jeho výber sa mi páči, je to menej známy hrad a vedie k nemu 6 km dlhá vychádzka lesom, čo bude v letnom horúcom počasí plusom. Cestou v aute prečíta legendu o Šarišských pannách a inštruuje ma, kde môžeme zaparkovať. Tiež sa dozviem: Šarišský hrad bol v stredoveku mocenským centrom Šariša. Z jeho slávnej minulosti zostali len zrúcaniny, ktoré sa rozkladajú na vrcholovej plošine výraznej vyvýšeniny. Bol jedným z najväčších hradov na území Slovenska. Hradný vrch je jednou z viacerých sopiek v okolí Prešova nazývaných Stráže.

Trasa

Veľký Šariš - parkovisko pod hradom - Šarišský hrad a späť

Z diaľky je vidieť, ako sa krásne zelený hradný kopec vyníma nad mestom, samotný hrad nie je až taký viditeľný. Parkujeme na neveľkom parkovisku pod hradom, za poslednými domami Veľkého Šariša. Je tu niekoľko informačných tabúľ, aj svojpomocne vyrobená tabuľa nadšencov obnovujúcich hrad. Tiež mapka NCH Šarišský hradný vrch a tiež informácie o rovnomennej NPR s 5. stupňom ochrany. V lete sa na hrade konajú kultúrne podujatia.

Šarišská hradná cesta

Vezmeme batohy a vykročíme hradnou cestou po žltej značke. Po ľavej ruke sa nám otvorí pohľad na Šarišské podolie a obec Medzany, pohorie v diaľke neviem identifikovať. Pomaly vstupujeme do lesa, na tabuli si prečítame, že takmer celý NCH prechádza viac než sto rokov starým listnatým lesom. Prechádzka je to naozaj príjemná, cesta pomaly stúpa pod korunami stromov, ponúka príjemný chládok. Spestria ju náučné tabule, občas lavičky aj altánok, kde Kubka ponúknu broskyňou neznámi turisti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Náučné tabule nás informujú o flóre, faune a geológii hradného vrchu. Za pochvalu určite stojí, že sú písané zrozumiteľne aj pre deti a až v piatich jazykoch. Pri rázcestníku Pod hradom pokračuje žltá značka rovno až do Šarišských Michalian, my odbočujeme vpravo, na hrad nás smerujú významové značky - napr. drevený meč s nápisom Šarišský hrad. Prístupová cesta vedie po západnom svahu hradného kopca, širokým traverzom stúpa až na severnú stranu vonkajšieho hradného opevnenia a privedie nás dreveným mostíkom k zachovalej bráne hradu.

Vstup na hrad

Tabuľa nás informuje, že prechádzame novou vstupnou bránou zo 16. storočia, ktorá mala štyri podlažia - jedno podzemné, tzv. kazematy - slúžili na ostreľovanie nepriateľa z južnej strany, prvé nadzemné - bol vchod do hradu, druhé a tretie slúžilo posádke hradu na obranu a skladovanie, prípadne na ubytovanie.

Tu nás čaká pokladňa - kúpime si vstupenky (dospelý 2,- €, dieťa a senior 1,- €, rodina 4,- €), dozvieme sa, že o pol hodinku bude prehliadka veže Donjon (Nebojsa), ktorá nie je voľne prístupná. Výborne, prikúpime si vstupenku na prehliadku za 1,- €.

Vstupujeme do areálu, obrovského areálu s viac či menej zachovalým resp. zakonzervovanými hradným opevnením okolo celého areálu. Hradné nádvorie je zároveň sopečným kráterom s rozlohou 2,7 ha. Rozloha ma prekvapí, členitosť tiež. Vľavo v briežku je malé pódium, na ňom veľké človečko. Technické zázemie je veľmi jednoduché, suchý záchod, nádrž s vodou, bufet v týždni obsluhuje pani pomedzi prehliadky, ktoré sprevádza. Prejdeme sa okolo hradieb, viacerých strážnych veží, pokocháme sa výhľadmi a popustíme uzdu fantázii.

Horný hrad a veža Donjon (Nebojsa)

Postupne vystúpame briežkom k rozsiahlemu hornému hradu, ktorému dominuje najväčšia atrakcia, veža Donjon alebo tiež Nebojsa. Význam názvu: Donjon (donžon) je veža väčšinou štvorcového alebo obdĺžnikového pôdorysu. Išlo väčšinou o veže obytné, v prípade potreby mohli slúžiť ako veže útočiskové, ktoré boli poslednou líniou obrany hradu alebo pevnosti. Spravidla ide o najstaršie murované objekty hradných areálov s tzv. donjonovou dispozíciou, ku ktorým postupne pribúdali ďalšie obytné a obranné objekty.

Do veže sa vstupuje vonkajším dreveným schodiskom. Na prehliadku sa nezbieralo asi dvadsiatka zvedavcov. Čakáme asi 10 minút, potom pribehne zadychčaná milá pani, meškanie ospravedlňuje tým, že musela zbehnúť do bufetu obslúžiť rodinku s malým dieťaťom. Strávime tu zaujímavú hodinku. Hrubé múry poskytujú ochranu pred letnou páľavou. Dozvieme sa veľa o histórii, no aj o práci nadšencov. Hrad je v súčasnosti majetkom mestečka Veľký Šariš. Vyjdeme na strechu veže, je to vyhliadkový bod do veľmi širokého okolia. Rozsiahlosť dohľadu až vyráža dych. Vidíme niekoľko ďalších vrchov rovnakého sopečného pôvodu, na niektorých ďalšie hradné zrúcaniny (Kapušiansky hrad, Soľnohrad, Šebeš, Makovica...). Pod nami je údolie rieky Torysa. V súčasnosti je veža vysoká 15 metrov, kedysi mala dvojnásobok.

Opustíme horný hrad, nájdeme si miesto v chládku, zjeme desiatu. Kubko ešte uteká vyskúšať si streľbu z luku, posadí sa do kresla pri vchode, v pokladni si vyberie sľúbenú magnetku. Urobíme si ešte prechádzku okolo hradného opevnenia, je tu široký vykosený trávnatý chodník v tieni vysokých múrov. Natŕčam uši, či nezačujem cválať koňa, hodil by sa do hradnej atmosféry. Od vstupnej brány sa vrátime na parkovisko rovnakou cestou, hustým chladivým lesom.

Záver

Nečakali sme mohutný hradný objekt. Veľmi ma potešilo, že ďalej nechátra, zaslúži si opravu a záujem turistov. Deti sa tu môžu dosýta vyšantiť, zahrať sa na dobyvateľov či si zahrať človko a zastrieľať z luku. A že to bol skvelý zážitok a pekne strávený deň potvrdzuje Kubko, sediac cestou späť v aute. Doma si dá magnetku na chladničku, do mapky hradov nalepí nálepku hradu Šariš a plánuje, kam pôjdeme zajtra.

Fotogaléria k článku

Najnovšie