Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Maťko na Zbojníckej chate
Maťko na Zbojníckej chate Zatvoriť

Rada Ako obliecť a obuť dieťa na zimnú turistiku v horách, keď je sneh a chladno

Ako udržať v teple detské nohy a ruky počas zimnej turistiky v horách? Na prvý pohľad to znamená dobré topánky a dobré rukavice. Menej intuitívne je, že možno ešte podstatnejšie sú energeticky bohaté raňajky, dopĺňanie energie počas túry a udržiavanie telesného jadra v teple.

Úryvok z knihy Turistika s deťmi, ktorá vyšla v spolupráci s N Press

Dobrou správou je, že mnoho vecí z trojsezónnej výbavy je plne použiteľných aj v zime, keď vhodne skombinujete vrstvy. Nie vždy je v zime chladnejšie ako povedzme v neskorej jeseni. Do výrazne chladnejšieho počasia stačí dokúpiť zopár vecí. Viac však riešime prítomnosť snehu, čo sa odzrkadlí na investícii do topánok, návlekov a rukavíc. V zime je lákavé obliecť deti do zateplených jednoúčelových vecí, ako sú otepľovačky, hrubá kombinéza alebo lyžiarska bunda. Iste, ak je extrémna zima a fúka, môžu sa hodiť. Oveľa pravdepodobnejšie však v takom počasí na túru s deťmi nepôjdete. Neobliekajte ich preto tak ako na lyžovačku, kde sa veľa stojí v rade či sedí na lanovke a pohybu je menej. Aj v zime je oveľa lepší systém vrstvenia, ktorý je variabilný. Na začiatok môžete dieťa obliecť viac, a keď sa rozhýbe a začne si samo „kúriť“ aktivitou, ľahko niečo vyzlečiete. Keby ste mali hrubú lyžiarsku kombinézu, na začiatku bude mať dieťa dobrý tepelný komfort, no keď neskôr vyjde slnko alebo prestane fúkať, bude sa potiť. Na kombinéze máte možnosť len rozopnúť zips a nič viac. Lyžiarske veci sú navyše dosť nemotorné, dieťaťu zhoršujú pohyblivosť v teréne a ukončenie nohavíc je prispôsobené lyžiarkam a nie turistickým topánkam.

Pre úspešnú zimnú túru je zásadné dobre zvládnuť jej začiatok, aby sa dieťa zahrialo na optimálnu teplotu a malo dostatok energie. Dobrá príprava sa začína už doma pri raňajkách, ktoré by mali dieťa zásobiť energiou minimálne na pol dňa. V zime telo potrebuje energiu nielen na pohyb, ale aj na tvorbu tepla. My dávame deťom na raňajky väčšiu porciu miešaných vajec, ovsené vločky s jogurtom, ovsenú alebo pšenovú kašu. Osvedčili sa nám najmä vločky a kaše, ktoré sa dajú rýchlo pripraviť, sú chutné a dodajú energiu na dlhší čas. Neskôr na samotnom začiatku túry si deti dajú nejaké sladkosti, napríklad čokoládu, aby ich cukor nabudil a uľahčil im štart.

Zásadnou otázkou je, ako deťom udržať v teple nohy a ruky. Na prvý pohľad to znamená dobré topánky a dobré rukavice. Menej intuitívne je, že ešte podstatnejšie je držať v teple telesné jadro. Ak sa tepelný komfort telesného jadra zanedbá, telo zníži prietok krvi do periférií, čiže do rúk a nôh. Preto keď sa dieťa začne sťažovať, že mu je zima na ruky, alebo ak má pri preventívnej kontrole ruky aj napriek pohybu chladné, oblečte mu teplejšiu mikinu. Dobrým trikom je aj teplejšia čiapka, lebo veľkú časť tepla strácame cez hlavu. Platí to aj opačne. Ak začne byť dieťaťu teplo, najprv vymeníme čiapku za tenšiu, potom vyzlečieme zatepľovaciu mikinu, no vrchnú bundu aj rukavice mu ponecháme.

Kubko pri Veľkom Bielom plese
Kubko pri Veľkom Bielom plese

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Topánky

Aj na zimnú turistiku sú základným výstrojom turistické topánky. V zime odporúčame voliť obuv určenú špeciálne na zimu so zateplením alebo celokožené turistické topánky z hrubšej kože. Takéto topánky mávajú aj hrubšiu, a teda lepšie izolujúcu podrážku. Vyššiemu komfortu môžete čiastočne dopomôcť výberom hrubších ponožiek, no ak v zime chcete chodiť na túry častejšie, zimné topánky sú lepšou voľbou. Deťom totiž nesmie byť zima na nohy nielen pri chôdzi, ale ani keď postávajú alebo sa hrajú na zasneženej lúke. Neodporúčame snehule ani zimné čižmičky. Tie sú vhodné na šantenie na školskom dvore, nie však na turistiku. Dobré zimné turistické topánky majú vyšší komín a tuhšiu turistickú podrážku, na ktorej dobre držia turistické retiazkové mačky. Mali by dávať nohe aj dostatočnú oporu v nestabilnom teréne. Nám sa osvedčili topánky Quechua sh500 warm z Decathlonu.

Návleky

Nutným doplnkom k zimným topánkam sú návleky. Je úplne jedno, koľko je snehu, deti zaručene nájdu závej,v ktorom sa im naberie do topánok sneh, hoci vy si môžete myslieť, že to ani fyzikálne nie je možné. Sneh v topánkach rovná sa mokré nohy, rovná sa diskomfort, rovná sa nespokojné dieťa. Návleky okrem toho, že ochránia pred snehom, ochránia nohavice aj od blata, zabránia napadaniu drobných nečistôt do topánok a zvýšia tepelný komfort. Ak dieťa šplechne do hlbšej vody a nohu rýchlo vytiahne, nemusí sa voda vďaka návlekom do topánky vôbec dostať.

Pri výbere návlekov je nutné, aby správne sedeli okolo topánky a siahali pod koleno, preto nie sú vhodné dospelácke. Návleky sa musia dať nasadiť bez toho, aby bolo nutné topánky vyzúvať, preto treba, aby boli rozopínacie. Popruh popod podrážku, ktorý zamedzuje vyhŕňaniu, musí byť dĺžkovo nastaviteľný s možnosťou prebytočný popruh skryť z vnútornej strany. Dieťa môže spadnúť, ak si naň bude šliapať. Pri nosení retiazkových mačiek si nimi ten popruh zas môže poškodiť. Nám sa osvedčili návleky Tatonka Gaiter 420HD Junior.

Termoprádlo a ponožky

Spodnú vrstvu voľte podľa počasia. Ak nie je chladnejšie ako –5 °C, vezmite tenšiu polyesterovú; ak je chladnejšie alebo veľmi fúka, prípadne lyžujete na vlekoch, zvoľte merino vlnu. Tu sa nám najviac osvedčila Devold Duo Active. Je to trochu luxus, no dieťa vám udrží v takom tepelnom komforte, že to stojí za to. Druhou alternatívou je merino Skogstad Jostedal, ktoré nie je až také teplé. Ako ponožky odporúčame funkčné lyžiarske podkolienky takej hrúbky, aby vhodne dopĺňali topánky. Keď dieťaťu podrastie noha, dáte mu o trochu tenšie. Hrubé ponožky v kombinácii s letnými turistickými topánkami ako náhradu za zimnú zateplenú obuv neodporúčame používať. Zimné topánky totiž mávajú aj lepšie odizolovanú podrážku, čo je podstatné, najmä keď deti len postávajú alebo sa hrajú.

Vrchná vrstva

Do veľmi chladného počasia odporúčame tenkú, mierne zateplenú lyžiarsku kombinézu z Decathlonu. Je lacná a komfortná, a ak ju skombinujete s Devold Duo Active, neexistuje zima, ktorú by dieťa nezvládlo. Len pre istotu do batôžka zbaľte flísovú mikinu, no tú pravdepodobne ani nepoužijete. Ak je teplejšia zima, používame outdoorové rýchloschnúce turistické nohavice Skogstad Lønahorgi v kombinácii s hardshellovou bundou Skogstad Vadsø, pod ktorú dávame flísovú mikinu. Ak hrozí, že by sa mohlo náhle ochladiť, pribaľte si aj ľahkú zateplenú bundičku plnenú dutým vláknom alebo perím.

Retiazkové mačky

Na každú zimnú túru si vezmite retiazkové turistické mačky pre každého člena výpravy. Aj pre dospelých sú na túry s deťmi lepšie ako klasické turistické či horolezecké mačky. Je to preto, aby ste mali v teréne podobné technické možnosti ako deti. Ľahšie tak odhadnete, čo je ešte bezpečné a čo už nie. Retiazkové mačky nemajú na rozdiel od tých „serióznych“ dlhé predné hroty, a preto je chôdza v strmšom teréne náročnejšia. Sú totiž určené do ľahšieho terénu, najmä na zľadovatené chodníky alebo chodníky s vrstvou utlačeného snehu. Dobre vám poslúžia na túry k horským chatám. Neodporúčame protišmykové návleky, tzv. nesmeky. Tie totiž majú len veľmi malé hroty a sú vhodné iba na zľadovatené rovné povrchy. Zvládnuť s nimi mierny kopec alebo malú vrstvu snehu je už problematické.

Pri kúpe retiazkových mačiek vezmite do obchodu presne tie topánky, na ktorých sa budú nosiť. Vyberte takú veľkosť, aby pevne sedeli. To býva s detskými topánkami niekedy problém a budete možno musieť prejsť viacero obchodov, aby ste našli správnu veľkosť. Rátajte s tým, že gumená časť časom trochu povolí, a preto je lepšie vybrať si menšiu veľkosť, ak ste na rozhraní dvoch veľkostí.

Doplnky

Vždy vezmite aspoň dva páry rukavíc. Mali by byť zateplené a nepremokavé. Vezmite aj náhradné termotričko a ponožky, jednu tenšiu a jednu hrubšiu čiapku. V batohu by ďalej nemala chýbať čelovka, termoska, slnečné alebo lyžiarske okuliare a super vychytávkou je penový sedák. Ten sa výborne hodí na prestávky, dieťa si môže hocikam sadnúť a nebude mať mokrý zadok.

Checklist

Oblečenie

  • polyesterové termoprádlo
  • flísová mikina
  • rýchloschnúce turistické nohavice
  • hardshellová bunda
  • teplé nepremokavé rukavice
  • čiapka z dvojitého mikrovlákna
  • návleky
  • zimné turistické topánky
  • lyžiarske podkolienky

Oblečenie, keď je veľmi zima

  • merino termoprádlo
  • tenká lyžiarska kombinéza
  • teplé nepremokavé rukavice
  • čiapka z dvojitého mikrovlákna
  • návleky
  • zimné turistické topánky
  • lyžiarske podkolienky

Do batôžka

  • flísová mikina na dodatočné zateplenie
  • retiazkové mačky
  • čelovka
  • termoska
  • náhradné rukavice, ponožky a termotričko
  • penový sedák
  • slnečné alebo lyžiarske okuliare
  • ak beriete hardshellovú bundu, pridajte do batoha ľahkú zateplenú bundičku

Nová Hiking kniha Turistika s deťmi vás prevedie všetkým, čo treba vedieť a mať nachystané pred tým, ako vyrazíte s deťmi na hory. Jej súčasťou je turistický zápisník, tzv. cancák. Vyšla v spolupráci s vydavateľstvom N Press.

Foto – Tomáš Benedikovič
Foto – Tomáš Benedikovič

Fotogaléria k článku

Najnovšie