Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Malý Draždiak. Foto – Soňa Mäkká
Malý Draždiak. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Túra Malý a Veľký Draždiak – lužná príroda v Petržalke

Jazerá Malý a Veľký Draždiak v bratislavskej mestskej časti Petržalka ponúkajú príjemný výlet v lužnej prírode napriek polohe na najväčšom slovenskom sídlisku. Obe vodné plochy sa dajú pozrieť v rámci jedného okruhu. Môžete počítať s pozorovaním vodného vtáctva a deti poteší odbočka na pontónový most na Chorvátskom ramene.

Vzdialenosť
4 km
Prevýšenie
+58 m stúpanie, -58 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 09.04.2023
Pohoria
Podunajsko: Podunajská nížina - Podunajská rovina
Trasa
Voda
bufety pri Veľkom Draždiaku
Doprava
Bratislava (vlak, bus, MHD) - Petržalka (vlak, bus, MHD Kutlíkova ulica)
SHOCart mapy
» č.224 Malé Karpaty, Záhorie,… (1:100.000)

Do tunajšej lokality chodíme opakovane, preto tu nájdete zimné aj jarné fotografie.

Trasa

Bratislava-Petržalka, Starhradská ulica - poľovný dom - jazero Malý Draždiak - Zrkadlový háj - jazero Veľký Draždiak - pontónový most cez Chorvátske rameno - Veľký Draždiak - Tematínska ulica - Zrkadlový háj - Petržalka, Starhradská ulica

Výlet začíname na Starhradskej ulici, neďaleko od zastávky autobusov MHD Kutlíkova. Oproti činžiakom tu stoja dve nenápadné stavby, prízemný murovaný domček a drevená stavba, ktorú by som umiestnila skôr na rakúsky vidiek. Ide o historické budovy hájovne a tzv. poľovného domu. Náučná tabuľa pred nimi pripomína, že územie Petržalky bolo v minulosti pokryté lužnými lesmi, popretkávanými ramenami Dunaja. Lesy boli majetkom Pálffyovcov, ktorí ich využívali aj ako poľovný revír. V polovici 19. storočia tu pôsobil významný lesník Wiliam Rowland.

V hájovni na Starhradskej býval hájnik Gejza Dražďák, po ktorom sa jazerá nazývajú. Samotná hájovňa bola postavená v roku 1779. Aktuálne ju spravujú Mestské lesy v Bratislave a slúži pôvodnému účelu. Ďalšia horáreň sa zachovala v neďalekom petržalskom Starom háji pri dostihovej dráhe.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po preštudovaní tabule sa vyberáme okolo hájovne k Malému Draždiaku. Vybiehame na malý polostrovček a sledujeme jazero, v ktorom plávajú kačky. Ešte pred rokom tu bola náučná tabuľa, síce poškodená vandalmi, ale čitateľná, dnes ju tu už nenájdete. Hovorila o mäkkých lužných lesoch, ktoré sa tu zachovali, a o mokradných biotopoch. Lužné lesy i mokrade sú domovom mnohých druhov rastlín a živočíchov, zásobárňou pitnej vody a ochranou pred povodňami. Malý Draždiak má rozlohu 9 hektárov, ide o umelé jazero, ktoré vzniklo ťažbou štrku.

Jazero obchádzame zľava po hrádzi, ktorá nás delí od ďalšej menšej vodnej plochy, pôvodného ukončenia Chorvátskeho ramena. Za ním vedie štvorprúdová cesta, obchvat Petržalky, za cestou sa nachádza ešte kúsok lesa, v ktorom rastú snežienky, ale aj vzácny klokoč perovitý, ktorý sa obvykle nachádza popri riekach a v sutinových lesoch.

Výhľad z prvého polostrova. Foto – Soňa Mäkká
Výhľad z prvého polostrova. Foto – Soňa Mäkká

Na protiľahlom brehu je súvislá zástavba rodinných domov, oproti nim stoja ďalšie a tiež chaty pôvodnej záhradkárskej oblasti. Za zmienku stojí tunajší zvyšok lužného lesa, porastený tak husto brečtanom, že aj v zime máte pocit, že ste v listnatom lese. Aj tu je polostrov, o niečo dlhší, z ktorého máme výhľad na celé jazero po dĺžke. V diaľke trčia dve veže miestneho "mrakodrapu" Technopol.

Vraciame sa na spodný breh jazera, tu bola tabuľa o faune, ktorú niekto vyvalil na zem, dnes ju tu nenájdete. Mesto plánuje osadiť nové. Z cicavcov tu môžete stretnúť vevericu, ryšavku, v ostricových zníženinách žije relikt z doby ľadovej - hraboš severský. Žijú tu tiež jelene, divé svine, bobor, vydra, netopier - večernica malá, z chrobákov druhy európskeho významu - plocháč červený a roháč. Z vtákov môžete vidieť napríklad volavky, ďatle či bociany čierne. V odľahlých častiach lužných lesov hniezdia orliaky morské.

Cez lúku zarastajúcu topoľmi prejdeme do listnatého lesa, kde opäť kraľuje brečtan. Okrem toho, že sa ťahá po stromoch, vytvára na zemi celé koberce. Na jar sa k nemu pridá svetlozelený porast medvedieho cesnaku. Z lesa vyjdeme pri Veľkom Draždiaku. Tu sú tiež na opačnom brehu stavby, v tomto prípade paneláky. Aj toto jazero obchádzame. Voda vo Veľkom Draždiaku je čistá, na rozdiel od Malého je vhodný na kúpanie, každoročne pred letom sa robí rozbor. Vzhľadom na vedenie vysokého napätia priamo ponad vodu je to však na vlastné riziko.

Vtáčie safari.
Vtáčie safari.

Jazero obchádzame po pláži z jemného štrku, v ohybe jazera je tŕstie a strom s vtáčím kŕmidlom, ohlodaný od bobra. O nejaký čas prídeme skontrolovať, či sa k nemu dostal. Druhá strana jazera je urbanizovaná, v lete sa tu dá posedieť v niektorom z bufetov, v zime je väčšina z nich zatvorená. Na ohybe jazera z tejto strany je vtáčie safari, nájdete tu labute, kačice, vrany aj čajky. Boli tu tabule, vysvetľujúce, že vtákom škodíte, ak ich kŕmite pečivom, no tiež zmizli.

Tu na chvíľu opustíme jazero a ideme k Chorvátskemu ramenu, ktoré je v tomto mieste preklenuté pontónovým mostom. Pre deti je to veľká atrakcia, poskakujú po ňom ako na trampolíne, samozrejme, keď nikto iný nejde. V lete z neho môžete obdivovať lekná. Ide o umelo vyhĺbený kanál v mieste bývalého riečneho ramena Dunaja. Pôvodne mal mať protipovodňovú funkciu, dnes slúži najmä na rekreáciu. Vedie popri ňom populárna cyklotrasa, na ktorej stojíme, kým sa deti nasýtia prechádzania po moste. Potom sa vraciame k Veľkému Draždiaku a dokončíme okruh lesom po jeho ľavej strane k hájovni.

Fotogaléria k článku

Najnovšie