Do batoha si určite pribaľte aspoň retiazkové mačky, do vyšších polôh a do roklín mačky a cepín. Víkend by mohol byť vhodný práve na návštevu tiesňav v Malej Fatre a Slovenskom raji či na Ferratu HZS na Martinské hole.

V doobedňajších hodinách platí podľa Strediska lavínovej prevencie pre všetky pohoria mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Popoludní sa bude situácia vplyvom vetra a silnejúceho sneženia postupne zhoršovať a to hlavne vo vrcholových partiách všetkých pohorí. Lavínové nebezpečenstvo stúpne na 3., zvýšený stupeň.

Na sobotu vydal SHMÚ výstrahu pred silným vetrom, platí najmä pre Malú a Veľkú Fatru, Oravu, Nízke Tatry, Vysoké a Západné Tatry.

Aktuality

Tragická lavína v Západných Tatrách

Dvoch skialpinistov zasypala lavína pri lyžovaní z Holého vrchu do Kamenistej doliny v Západných Tatrách. Jeden z nich neprežil, druhý mal len ľahké zranenie, z lavíny ho dostal tretí skialpinista pomocou vyhľadávača. Viac info na HZS.

Tip na túru

Ferrata Horskej záchrannej služby na Martinské hole je otvorená aj v zime, treba si na ňu okrem ferratového lana vziať mačky a cepín. Bod štartu je Martin, časť Stráne, ferrata končí na Martinských holiach. Náročnosť ferraty je buď B alebo C, môžete si vybrať, ktoru vetvou chodníka sa vyberiete. V zime treba rátať s tým, že obtiažnosť je o niečo vyššia.

Tip na túru s deťmi

Aj zima v lužnej krajine môže byť pekná. Vybrali sme sa na Čunovské jazerá pri Bratislave, neďaleko maďarských a rakúskych hraníc. Nenáročná trasa po rovine prechádzaokolo jazera Štrkovisko a Čunovského jazera, okruh začína aj končí v mestskej časti Bratislavy Čunovo. Je vhodný aj pre rodičov s menšími deťmi v kočíku.

Ďalšie tipy na túry

  • Malá Fatra: Milan Války vystihol Jánošíkove diery v nádhernej ľadovej výzdobe. Do jedného okruhu z Terchovej, Bieleho potoka zahrnul Dolné, Horné a Nové diery.
    Ľadovými Jánošíkovými dierami

  • Slovenský raj: Roman Matkovčík prináša hneď niekoľko tipov na výlety v zimnom Slovenskom raji: rokliny Suchá Belá, Zejmarská roklina, okolie Dediniek a Stratenej a prielom Hornádu.
    Slovenský raj - 3 dni v zime

  • Čergov: Lukáš Varšík v zime navštívil zrúcaniny hradu Kamenica, ktoré sa nachádzajú na jednom z bradiel neďaleko Šarišského Jastrabia. Ide o pekný cieľ pre milovníkov histórie, rodiny s deťmi a nenáročných turistov.
    Hrad Kamenica

  • Štiavnické vrchy: Vladimír Prutkay si pozrel zamrznutý Rudniansky vodopád, jediný vodopád v Štiavnických vrchoch.
    Rudniansky vodopád a Putikov vrch v zime

  • Kysuce: Tip na bežky od Jitky Švarcovej, nenáročný okruh po Beskydskej magistrále ponúka upravenú trasu a výhľady na kopaničiarsky kraj, lúky a malebné chalúpky uprostred nádhernej prírody.
    Bumbálka – Kmínek – Salajka – Bumbálka

Z galérie

Na útese

Na útese

Počasie

V sobotu má byť podľa SHMÚ premenlivá, na severe a západe prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie. Popoludní ubúdanie zrážok. Najnižšia nočná teplota -1 až -7, v údoliach miestami -7 až -13 stupňov. Najvyššia denná teplota -2 až 3, na severe a Horehroní miestami okolo -4 st.

V nedeľu budú zrážky len ojedinele, inak bude polooblačno až oblačno, na západe a severe zamračené. Ranné mrazy môžu byť do mínus 16.

Podmienky na horách a uzávery turistických chodníkov

Vo Vysokých a Západných Tatrách, Nízkych Tatrách aj Malej Fatre je povrch snehu zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Horská služba neodporúča pohyb menej skúseným turistom ani turistom bez mačiek a cepína. Chodníky aj v nižších polohách sú ľadové.

V Malej Fatre Horská záchranná služba odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve neodporúča prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením, je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom.

V Slovenskom raji sú turistické chodníky miestami zľadovatelé, technické zariadenia v tiesňavách sú zasnežené a namrznuté, šmýkajú sa, zvýšte opatrnosť.

Od 1. novembra je uzatvorená veľká časť turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Sezónne je v rovnakom termíne uzatvorená ferrata Kyseľ v Slovenskom raji. Na Skalke sú zatvorené všetky ferratové cesty do 31.5.2022.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Z dôvodu popadaných stromov a zlého značenia je ťažšie prechodný zeleno značený chodník Svorad – Špania – Lômy (Lomné) a zelený chodník Prosečné - Dolina Borovianky v Chočských vrchoch. V Západných Tatrách je v ústí Kamenistej doliny od Permonu na modrej značke je zničená lavička cez potok. Strhnutá lávka komplikuje prechod cez potok v Bystrej doline, pri vyššej hladine potoka nutnosť brodenia. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný.

V Nízkych Tatrách sú z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodné: červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Zelený chodník od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný kvôli zosuvu pôdy. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná a Kumštova dolina. Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické.

V Slovenskom raji sú v rokline Veľký Sokol rebríky v zlom stave, prechod roklinou je veľmi náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to na zelenej značke od ústia Kyseľa po Klauzy.