Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Tatry - sezónna uzávera TZT

Od pondelka 1. novembra je uzatvorená väčšina turistických chodníkov vo vysokohorskom pásme Tatranského národného parku. Väčšina z nich sa opäť otvorí 15. júna nasledujúceho roka.

Uzávera v TANAPe

Kam ísť počas sezónnej uzávery

Počas zimnej sezóny sú otvorené chodníky na vysokohorské chaty s výnimkou Chaty pod Rysmi.

Zo štítov vo Vysokých Tatrách je dostupné Predné Solisko po červenej značke od Chaty pod Soliskom. Vysokohorské sedlá nie sú otvorené, s výnimkou sedla pod Ostrvou.

Tatranská magistrála je otvorená celoročne od rázcestia Tokariny v Západných Tatrách cez Podbanské, Tri Studničky, Štrbské pleso, ďalej cez Trigan na Popradské pleso, sedlo pod Ostrvou, Sliezsky dom, Hrebienok po Skalnaté pleso. Ďalej je magistrála zatvorená až po Ždiar s výnimkou úseku Chata pri Zelenom plese - Veľké Biele pleso.

V Západných Tatrách je z vrcholov možné ísť na Smrek, Baranec a Plačlivé, keďže sezónna uzávera pre peších turistov sa nevzťahuje na:

  • Žiarske sedlo – Smrek – sedlo Jamina (sedlo nad Pustým/Pusté sedlo) – Baranec – Kečka - Holý vrch – Malý Holý vrch – Stará Stávka – ústie Žiarskej doliny, parkovisko (žltá značka),
  • Žiarska chata - Pod Homôlkou - Žiarske sedlo (zelená značka),
  • Žiarske sedlo – Plačlivé (Plačlivô/Plačlivý Roháč) (žltá značka).

Od 1. 11. je uzatvorený aj symbolický cintorín pri Popradskom plese, nemalo by sa tam teda ísť ani pri príležitosti pamiatky zosnulých.

Ako plánovať túru na Turistickej mape

Hikeplanner vyznačí úzek s platnou uzáverou červeným textom (na obrázku nižšie č.3). Pokiaľ sa v združenom úseku vyskytuje aspoň časť, ktorá je uzvretá, vyznačí sa to červenou ikonou (1). Pre viac info môžete združený úsek rozkliknúť (2).

Hikeplanner

Zoznam zatvorených chodníkov a vyhradených miest

Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto Rozhodnutí Okresného úradu Prešov zo dňa 25.10.2017. Pohyb návštevníkov ďalej upravuje Zoznam vyhradených miest v Tatranskom národnom parku, ktorý vydali OÚ Prešov a Žilina 14. 6. 2017.

Nový návštevný poriadok TANAP-u je stále v príprave.

Novinky