Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ľubove skialpové vybavenie
Ľubove skialpové vybavenie Zatvoriť

Rada Ako sa zbaliť na ľahšiu skialpovú túru alebo skitouring

Základné vybavenie na bežnú skialpovú alebo skitouringovú túru. Sú v ňom novšie, ale aj staré rokmi overené a doposiaľ neprekonané kúsky. Inšpirujte sa.

Upozornenie: Toto je môj aktuálny výstroj na skialp a z podstaty veci je výber veľmi subjektívny. Nie všetko nosím vždy a občas nosím aj ďalšie veci. Budem rád, ak sa o svoje obľúbené kúsky výbavy podelíte v diskusnom fóre pod článkom.

Lyžiarsky výstroj

  • Lyže K2 Shuksan + Dynafit TLT Vertical ST – Moje prvé lyže s pinovým (TLT) viazaním, odhadom majú cez 15 rokov a napriek nie práve vyberanému zaobchádzaniu všetko vydržali. Majú 78 mm v strede, veľmi jemný rocker a drevené jadro. Aktuálne majú rolu kameňačiek, čiže lyží, ktoré beriem vtedy, keď ešte alebo už nie je dosť snehu. Mám na nich viazanie, ktoré je z dnešného pohľadu dosť ťažké a vďaka čisto otáčavej pätke aj zložitejšie na ovládanie, no nemôžem za tie roky naň povedať zlého slova. Dôležité pre bezpečnosť je, že pätka má nastaviteľnú vypínaciu silu v priečnej aj pozdĺžnej osi. Druhú menovanú silu majú niektoré ľahšie viazania pevne stanovenú.

  • Lyže Forest Frost + Hagan Pinup 10 Evo – Ľahká all-mountain lyža malého slovenského výrobcu z Liptova s 90 mm v strede, 16-metrovým rádiusom a 26 cm rockerom. Prejavom v oblúkoch sú podobné ako K2 Shuksan, no keďže sú širšie, majú lepšiu stabilitu v nesúrodom teréne a lepšie sa správajú aj v hlbšom snehu. Používam ich, keď je dostatok snehu, do všetkých terénov. Mám ich jednu sezónu a zatiaľ som spokojný. Viazanie je vlastne ATK RT10 Evo a jeho prednosťou je veľmi nízka hmotnosť (280 g / polpár) a pritom má pätku s nastavením oboch síl aj brzdu, rovnako, ako dvakrát tak ťažké viazanie na starších lyžiach. Občas sa mi ale stáva, že pätka pri šliapaní uhne alebo že magnet, čo drží podpätok, je slabý, a úplne najviac ma vytáča, že brzdy nie sú dostatočne tuhé, aby dobre udržali lyže pokope bez velcro sťahovátka.

  • Teleskopické palice Black Diamond – Dvojdielne skialpové duralové teleskopické palice so stredne veľkým lyžiarskymi terčíkmi a s predĺženou rukoväťou pre pohodlné držanie v traverze bez nutnosti si prestavovať ich výšku. K paliciam nemám žiadne výhrady, no nemám k nim ani bližší vzťah. Isto existujú aj ľahšie alebo v niečom premakanejšie palice, no tieto boli v rozumnej cene v Starom Smokovci, keď som predošlé (tiež Black Diamond) zlomil.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Mohér pásy – Na oboch lyžiach mám pásy so 100 % mohérom. Na starších CollTex a novších Contour. Po skúsenostiach s pásmi s prímesou syntetiky by som to nemenil. Stúpavosť je úplne v poriadku, najmä na širších lyžiach úplne bezproblémová a za pohodlie dobrého sklzu pri šliapaní rovnejších úsekov alebo kratších plytkých zjazdov to stojí.

  • Lyžiarky Dynafit Hoji Pro Tour – Zatiaľ moje najlepšie lyžiarky. Po rokoch som sa dopracoval k tomu, že na nohe mi ako jediná naozaj dobre sedí značka Dynafit a že optimálna veľkosť je 28.0, hoci je to o číslo až číslo a pol menšia veľkosť ako nosím bežné turistické topánky. Prvých pár túr som síce trpel, no potom papuča zľahla a teraz je to optimálne. Na to treba pri výbere v obchode myslieť a nechať si poradiť od skúseného personálu kamennej predajne, ktorá sa na skialpový výstroj špecializuje1. Na týchto lyžiarkach mám rád aj to, že nemajú klasický lyžiarkovský nos a o to prirodzenejšie sa v nich šliape bez lyží. Ďalej systém prepínania walk / ski je doteraz najlepší, aký som mal, lebo jednou pákou sa ovláda nielen zaistenie komína ale aj otvorenie hornej klipsne a zaťahovacieho pásu.

Lavínový výstroj

  • Lavínový vyhľadávač Ortovox 3+ – Trojanténový digitálny lavínový vyhľadávač s jednoduchým ovládaním a rozpoznaním viacerých zasypaných. Nepatrí medzi top v dosahu a pomoc pri vyhľadávaní nie je taká prešpekulovaná ako pri top modeloch, no pri dobrej cene má vyhovujúce schopnosti. Mám na ňom rád, že je napájaný jednou AA batériou a že pri vysielaní používa akcelerometer na výber lepšej z dvojice veľkých antén. Preto je menšia šanca, že sa pri zasypaní dostanete do najhoršej pozície vzhľadom na prijímače hľadačov. Akcelerometer pri vyhľadávaní sleduje aj to, či sa hľadač hýbe a ak nie, po čase prepne nazad do vysielania. Predpokladá totiž zasypanie sekundárnou lavínou.

  • Lopatka Pieps + sonda Ortovox – Kovová lopatka s oddeliteľnou rukoväťou a tvarom, ktorý dobre sedí do batoha Deuter Rise 34+. Jej veľkou nevýhodou je absencia teleskopickej rukoväte, a preto nie je optimálna, keď treba prekopať väčšie množstvo snehu. Sonda má dĺžku 240 cm, je hliníková a ľahko sa zaaretuje pomocou tiahla. Na kurzoch sa s ňou pracuje dobre, našťastie som s ňou v lavíne ešte nemusel nikoho hľadať.

Výzbroj

  • Batoh Deuter Rise 34+ má úzky vysoký tvar a pri objeme 34 litrov len málo vytŕča od chrbta, vďaka čomu príliš neposúva ťažisko. To sa pri lyžovaní veľmi zíde. Má skvelý chrbtový systém, trochu odľahčenú verziu toho, čo legendárny Deuter Guide. Členenie je tradičné: jedna hlavná komora a vrchlík. Má veľmi dobré a stabilné uchytenie lyží do tvaru A, predné rozmerné vrecko na lavínový výstroj, uchytenie čakanov alebo palíc a na bedrovom páse uchá na matroš. Jediná vec, ktorá mi na ňom prekáža, je absencia vstupu do hlavnej komory cez chrbtový systém. Aktuálne predávaná verzia tohto modelu už túto funkciu ponúka.

  • Haršajzne Dynafit nevážia takmer nič ale v tvrdom až zľadovatenom teréne vedia urobiť obrovský rozdiel. Toto je kus výstroja, ktorý nosím so sebou vždy. Výhodou je aj to, že ich možno použiť nielen do Dynafit viazaní ale aj ATK.

  • Poloautomatické mačky Climbing Technology sú vyrobené z duralu, takže sú síce ľahšie, no vhodné len na túry, kde nehrozí pohyb v mixe. Aj tak sa mi ich často nosiť nechce, čo som už na viacerých túrach oľutoval. Často ich totiž vyložím v aute do kufra a potom niekde balansujem na tvrdom povrchu a len rozmýšľam, prečo som bol zas taký hlúpy. Raz si kúpim špeciálne superľahké Dynafit mačky do Hoji lyžiarok, ktoré nebudem z batoha vôbec vykladať.

  • Čakan Black Diamond Raven s 55 cm dlhou rukoväťou nosím vždy, keď hrozí, že bude treba dať lyže na chrbát pri záverečnom výšľape do sedla. Čiže vo Vysokých Tatrách takmer vždy. Nie je taký ťažký, aby sa mi oplatilo nebrať ho.

  • Helma Petzl Meteor III je už klasikou medzi horolezeckými prilbami. Je ľahučká, zato odolná. Už sa však obzerám po špeciálne skialpovej prilbe, aby som mal lepšiu ochranu pri lyžovaní a tiež preto, že zimné prilby mávajú aj vložku s ušnicami, takže je komfortnejšia v zlom počasí.

Oblečenie

  • Progress DryFast je ľahučké ale veľmi odolné polyesterové termoprádlo. Je optimálne ako základná vrstva, ktorá je príjemná na dotyk, rýchlo dovádza pot a rýchlo vyschne.

  • Devold Expedition je hrubé termoprádlo z merino vlny, ktoré však používam ako druhú vrstvu. Okrem izolačných vlastností merina mám na ňom rád jeho strih, dlhšie rukávy a vysoký rolák s rozopínaním. Nevýhodou je, že dlho schne.

  • Teko Ski Pro sú tenké podkolienky z kombinácia merino vlny (46 %), nylonu (52 %) a elastanu (2 %). Veľmi dobre sedia na nohe a ponúkajú optimálny tepelný komfort. Časom som totiž zistil, že čím tenšia ponožka do skialpových lyžiarok, tým lepšie. Papuča mi dáva dostatok tepelnej izolácie a počas šliapania nie je nič horšie ako si nohy trápiť varením vo vlastnej šťave. V teplejšom jarnom počasí sa mi osvedčili aj supertenké LaSportiva Skimo Race z hodvábu (65 %), nylonu (28 %) a elastany (7 %).

  • Nohavice Northfinder Rysy sú hybridné softshellové skialpové nohavice, ktoré nosím priamo na telo bez dlhým termospodiek. Hybridná konštrukcia znamená, že spredu sú neprefúkavé a viac zateplené a zozadu zas priedušnejšie. Celkom dobre to funguje. Horší je však strih, lebo slovenská značka pri veľkosti M ráta s nižším vzrastom, takže nohavice sú kratšie ako by som potreboval. Tiež mi prekáža, že nemajú lyžiarkové zakončenie vnútri. To si totiž rád dávam do skeletu lyžiarok a potom samotnú nohavicu cez skelet.

  • Zatepľovacie kraťasy Northfinder nosím ako doplnkové zateplenie na zjazd, no spolu s nohavicami Rysy ich použijem málokedy. Skôr by boli dobré na tenšie nohavice. Sú pomerne ťažké a preto za ne hľadám náhradu v páperovom vyhotovení. Tieto sú totiž softshellové.

  • Bunda Northfinder Solisko je ľahká hybridná softshellová skialpová bunda vhodná na intenzívnejší pohyb. Je preto menej zateplená a ráta s ľahkou hardshell bundou alebo fukerkou ako doplnkom pre zlé počasie. Trochu nadnesene možno povedať, že ide o inteligentnejšiu mikinu. Páči sa mi na nej dizajn a strih. Funkčnosť je optimálna, keď príliš nefúka a nesneží. Nie je totiž nepremokavá a keď fúka, je mi v nej zima. Vtedy radšej volím kombináciu termo + merino + hardshell.

  • Bunda Fjallraven EcoShell je trojvrstvá hardshell bunda z ekologického materiálu, ktorý je po skončení životnosti bundy recyklovateľný na rozdiel od PTFE membrán. Bunda má veľmi dobrú priedušnosť aj nepremokavosť, veľmi dobre ochráni aj pred vetrom. Jej nedostatkom pri skialpe je kapucňa, ktorá nie je dimenzovaná na použitie s helmou.

  • Vesta Aclima z kombinácie syntetických materiálov a merino vlny je optimálna v slnečnom počasí v bezvetrí alebo len miernom vetre na pohodlné šliapanie. Nosievam pod ňu len tenké polyesterové termoprádlo a v prípade zhoršenia počasia doplním hardshell bundou.

  • Buff ThermoNet čiapka + nákrčník pre zateplenie hlavy a krku. Materiál ThermoNet je teplejšia verzia klasického Buff mikrovlákna, ktorú dodáva Primaloft. Čiapka z tohto materiálu väčšinou úplne stačí pod helmu. Výhodou je, že v oblasti čela a uší je látka zdvojená a poskytuje tak viac izolácie.

  • Rukavice Simond z Decathlonu poskytujú dostatočné vlastnosti za veľmi dobrú cenu, čo je presne to, čo očakávam od výbavy, ktorú často strácam. Mám dva modely, jeden hrubší na zjazd a jeden tenší na výšľap. Oba majú celokožené dlane z kože, ktorá je odolná, v mraze netuhne a dobre sa v nich manipuluje s výstrojom a výzbrojou.

  • Yeti Purity je páperový sveter, ktorý sa dá zbaliť do tak minimálneho objemu, že neexistuje dôvod si ho nezbaliť so sebou na každú túru. Zároveň v prípade náhleho zhoršenia počasia vie spolu s hardshell bundou dosiahnuť zázraky. Váži len niečo cez 200 gramov a je naplnený perím Crystaldown 95:5 CUIN 800+. Mám ho viac ako 12 rokov a nosím ho všade.

Ostatné

  • Termoska Salewa s objemom 1 liter má uzáver na jednoduché stlačenie a pogumovaný povrch, ktorý časom začal degradovať, čo nie je najpríjemnejšie, lebo sa to mierne lepí. Čaj zarábam v konzumnej teplote. Termosku väčšinou vytiahnem až pri dlhšej pauze, povedzme v sedle pred zjazdom.

  • Termohrnček Contigo Aria 20 alebo Laken Futura Thermo 750 nosím v bočnom vrecku batoha, aby som mal tekutiny poruke. Málokedy sa mi chce pri výšľape dlhšie stáť a vyberať termosku z batoha. Ak mám čaj aj poruke, je menšie riziko dehydratácie.

  • Podsedák z Decathlonu nič neváži, trochu zaberá priestor v batohu, no celkovo ide o kus vybavenia, ktorý vie veľmi spríjemniť každú dlhšiu pauzu.

  • Slnečné okuliare z Decathlonu s fotochromatickými zorníkmi, ktorých miera zatmavenia sa prispôsobuje podľa podmienok v rozsahu kategórie 1 až 3. Majú dobrý tvar, málokedy sa mi zarosia. Ich nevýhodou je, že sa ťažšie čistia. Handrička z mikrovlákna väčšinou nestačí, najlepšie to ide saponátom na riad a horúcou vodou.

  • Čelovka Petzl Tikka R+ je malá univerzálna nabíjacia čelovka s prispôsobovaním jasu podľa svetelných podmienok. Pri skialpe je dobrá skôr na výšľap na chatu. Jazde dolu potme sa vyhýbam. Núdzovo sa s ňou dá zísť povedzme zo Žiarskej chaty na parkovisko, no vo voľnom teréne by som s ňou nelyžoval.


  1. Odporúčam Yak & Rysy v Bratislave, Skialpshop vo Vrútkach, Geosport v Nemeckej, Pisosport v Dolnom Kubíne, Šport Rysy v Poprade 

Najnovšie