Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

V Malej Fatre pri Chate pod Chlebom. Foto – Jakub Mäkký
V Malej Fatre pri Chate pod Chlebom. Foto – Jakub Mäkký Zatvoriť

Test Skialpové oblečenie Northfinder: nohavice Rysy, bunda Solisko a šortky Košiare

Je hybridná konštrukcia odpoveďou na potreby moderného skialpinistu? Odpoveď sme hľadali so setom skialpového oblečenia slovenskej značky Northfinder. Testovali sme ho počas celej minuloročnej a v začiatkoch tohtoročnej zimnej sezóny.

Výrobca
Northfinder
Model
bunda Solisko
nohavice Rysy
šortky Košiare
Typ
skialpové oblečenie s hybridnou konštrukciou
Materiály
Polartec Alpha Direct, Pertex Quantum, Blizzard Thermal comfort, 2-vrstvá membrána
Vodný stĺpec
10 000 mm – 2-vrstvá membrána, použitá v niektorých častiach výrobkov
Priedušnosť
10 000 g/m²/24h – 2-vrstvá membrána, použitá v niektorých častiach výrobkov
Hmotnosť
498 g – bunda Solisko
541 g – nohavice Rysy
303 g – šortky Košiare
Infocena
190 € – bunda Solisko
140 € – nohavice Rysy
85 € – šortky Košiare

Hlavné zistenia z testovania v skratke:

  • Hybridná konštrukcia dobre funguje počas pohybu, optimálne vtedy, ak príliš nefúka a je slnečno. Najlepšie sa osvedčila v jarných slnečných skialpových dňoch.
  • Bunda je skôr vylepšenou druhou vrstvou, je nutné mať v batohu vždy aj hardshell pre veterné podmienky či zjazdy. Obľúbil som si vysoký golier a ľahkú kapucňu.
  • Nohavice fungujú teplotne dobre aj bez dlhých termospodiek. Strih je mi krátky, no predĺžený variant pre chudých vysokých ľudí nie je v ponuke. Chýba mi vrecko na stehne a návlek dovnútra skeletu.
  • Šortky sú nepraktické, zaberajú veľa miesta v batohu a sú ťažké. Často rozmýšľam, či ich vôbec zobrať. Strihovo nie sú dobrým doplnkom pre nohavice Rysy. Nosím ich v chladnom počasí na bike s cyklo-legínami do chladnejšieho počasia.

Čo je hybridná konštrukcia a pre koho je určená?

Bežne je oblečenie vyrobené z jedného materiálu na celom výrobku. Hybridná konštrukcia na základe body-mappingu vyberá rôzne materiály do rôznych častí výrobku s cieľom optimalizovať výsledný produkt tak, aby lepšie zodpovedal potrebám jeho používateľa. Vychádza z toho, že na rôznych častiach tela potrebuje odlišné vlastnosti priedušnosti, tepelnej izolácie či odolnosti voči vode. Napríklad v podpaží sa použije priedušnejší materiály, na ramenách materiál s vyššou odolnosťou voči vode a mechanickému poškodeniu, na hrudníku zas odolnejší voči vetru.

Hybridná konštrukcia bundy Solisko z rubovej strany. Modrej farby je materiál Polartec Alpha Direct
Hybridná konštrukcia bundy Solisko z rubovej strany. Modrej farby je materiál Polartec Alpha Direct

Tento princíp vyzerá lákavo, no má aj svoje úskalia. Vietor je jeho najväčším nepriateľom. Koťuha, nie vždy chce fúkať z takého smeru ako mu pri dizajne produktu naplánovali. Keď vám potom fúka od chrbta alebo z boku, oblečenie vás tam nechráni ako spredu. Taktiež pri pauzovaní človek rýchlo vychladne a preto pri každej zastávke treba na seba dať hneď niečo navyše.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hybridná konštrukcia bude viac vyhovovať ľuďom, čo sa viac potia a preto potrebujú priedušné oblečenie ale zároveň si potrebujú ochrániť telesné jadro, či nevymrznúť pri zjazde. A naopak, cieľovou skupinou produktov s hybridnou konštrukciou nebudú ľudia, čo sa menej potia, sú zimomravejší alebo preferujú pohyb v nižšej intenzite voči svojmu maximu.

Ako prebiehalo testovanie

Bundu a nohavice som nosil na väčšine skialpových túr od januára 2023. Najčastejšie som sa pohyboval vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. Boli aj v Malej a Veľkej Fatre či blízkych rakúskych Alpách na Stuhlecku, Hohe Veitsch, Heukuppe či Schneebergu.

Zatepľovacie šortky som zo začiatku mal so sebou v batohu tiež, no neskôr som ich už nenosil, lebo sa v kombinácii s nohavicami neosvedčili. Pod bundu som podľa potreby nosil buď tenké polyesterové termo z materiálu DryFast, Devold Duo Active alebo Devold Tuvegga. Pod nohavice som dlhé termo spodky nenosil.

V chladnejšie a najmä veternejšie dni som bundu dopĺňal hardshell vrstvou Fjällräven EcoShell.

Neďaleko Velickej poľany smerom na Sliezsky dom. Foto – Bzu.Luptakova
Neďaleko Velickej poľany smerom na Sliezsky dom. Foto – Bzu.Luptakova

Bunda Solisko

Hybridná skialpová bundu Solisko má výrazný dizajn. Ja mám oranžovú ako základ, ešte je k dispozícii s prevahou modrej a tiež menej svietivá šedo-čierna kombinácia. Je otázkou vkusu, či sa vám bude páčiť, no z hľadiska bezpečnosti v horách je takáto svietivá farba dobrá.

Predný diel, časti rukávov a horná časť chrbta je z izolačného materiálu Polartec Alpha Direct. Ten je prekrytý husto tkaným vetru odolným Pertexom Quantum, ktorý sa často používa ako vrchný materiál na páperových bundách alebo spacákoch. Má aj vodoodpudivú DWR úpravu, no nepremokavý nie je. Na ramenách a exponovanej časti chrbta je Polartec prekrytý 2-vrstvou membránou s vodným stĺpcom 10 000 mm a priedušnosťou 10 000 g/m²/24 h.

Spodná časť chrbta, predlaktia a boky sú z elastickej husto tkanej a priedušnej tkaniny Blizzard Thermal comfort, vďaka ktorej má bunda priliehavý anatomický tvar, no nebráni v pohybe. Kapucňa a podpazušie je z ešte priedušnejšej látky.

Oceňujem dobrý strih, ktorý sedí aj na vyššiu chudú postavu. Keďže mám dlhší krk, som spokojný aj s vyšším golierom a sedí mi aj tenká priedušná kapucňa, ktorá zlepšuje tepelný komfort, no nespotím sa pod ňou a dá sa použiť aj s helmou.

Predné rozmerné vrecká využívam zriedkavo a väčšinou len na drobnosti, napríklad velcro sťahovací pásik na lyže alebo na čokoládovú tyčinku, ktorú chcem mať poruke a nechcem aby stuhla v mraze. Zaujímavosťou pre tento typ bundy je aj vrecko v zadnej časti, no nenašiel som mu adekvátne využitie.

Bunda sa mi najviac osvedčila v jarných mesiacoch minulej skialpovej sezóny, najmä v slnečnom počasí so slabým vetrom. Vtedy najlepšie vynikli jej vlastnosti. Dobre sa mi v nej šliapalo aj jazdilo. Keď je chladnejšie, výrazne fúka alebo padajú nejaké zrážky, plní funkciu druhej vrstvy pod hardshell bundu.

Keďže bundu nosím priamo na termoprádlo bez ďalšej vrstvy, po pár dňoch používania začne smrdieť. Preto ju treba častejšie prať. To bude mať časom nevyhnutne negatívny dopad na DWR úpravu niektorých jej častí.

Oddych vo Veľkej Studenej doline. Foto – Andrea Morongová
Oddych vo Veľkej Studenej doline. Foto – Andrea Morongová

Nohavice Rysy

Hybridné nohavice Rysy sú v ponuke Northfinder sesterským produktom k bunde Solisko. Z mojich skúseností je to ale viac dizajnové spojenie ako funkčné. Produkty totiž pôsobia odlišne. Kým Solisko je vylepšenou druhou vrstvou, ktorú často potrebujem doplniť o hardshell, tak Rysy sú univerzálne skialpové nohavice, ktoré mi pokrývajú väčšinu potrieb bez toho, aby som ich používal s niečím ďalším.

Materiálovo ide o kombináciu 2-vrstvej membrány (10 000 mm vodný stĺpec / 10 000 g/m²/24 h) s fleece podšívkou na prednom dieli a v oblasti zadku. Zadná časť nohávov od zadku dole je z Blizzard Thermal comfort.

Strih nohavíc je anatomický a priliehavý. Vďaka elasticite Blizzard Thermal comfort nekladie odpor pri pohybe. Pás má sťahovacie pútka, nepotrebujete tak do nich opasok ani traky. Na bokoch sú zipsy na odvetranie, ktoré sú podšité sieťkou, aby pri ich odzipsovaní nohavice nestratili tvar. Vrecká sú len dve klasické nohavicové, ocenil by som, keby bolo navyše aspoň jedno zadné a najmä mi chýba vrecko na pravom stehne. Mám ho rád na mojich starších Dynafit Mercury pants.

V dolnej časti sú nohavice rozopínateľné tak, aby mohli byť úzke pre použitie s topánkami a široké s lyžiarkami. Chýba mi však vnútorná gamaša. Na iných skialpových nohaviciach dávam gamašu dovnútra skeletu a nohavicu zvonka. Na týchto nohaviciach musím dávať celú nohavicu do skeletu. Vždy totiž chcem mať spoľahlivú ochranu proti padaniu snehu dovnútra. To sa nedá dosiahnuť iba natiahnutím na skelet zvonku, navyše nohavice sú krátke. Som totiž chudý a vysoký, používam veľkosť M, no na dĺžku by som potreboval, aby boli nohavice dlhšie.

Tepelný komfort nohavíc je vyhovujúci. Takmer vôbec s nimi nepoužívam dlhé termo spodky. Pri šliapaní sa v nich nepotím, čomu napomáhajú aj vetracie otvory na bokoch.

Zatepľovacie šortky Košiare

Idea zatepľovacích šortiek je jednoduchá. Hore kopcom nám nie je zima, lebo šliapeme a preto si môžeme dovoliť tenšiu vrstvu. Pri státí a najmä zjazde je už človeku chladnejšie. Namiesto toho, aby sa buď nadmerne potil hore alebo mrzol v zjazde, si môže pred zjazdom obliecť zatepľovacie šortky. Viacero výrobcov takýto produkt má vo svojej ponuke, najčastejšie ide o ľahké a dobre zbaliteľné šortky z výplňou z dutého vlákna alebo peria.

Northfinder použil vo modeli Košiare materiál Polartec Alpha Direct a identickú membránu ako v nohaviciach Rysy. Vďaka tomu sú šortky robustnejšie, no zároveň ťažšie a menej skladné ako konkurenčné produkty plnené páperím alebo dutým vláknom.

Nohavice sú na bokoch celorozopínacie tak, že sa dajú komplet otvoriť a ľahko nasadiť aj bez toho, aby ich bolo preťahovať cez lyžiarky. Zároveň sa dá tepelný komfort regulovať čiastočným rozopínaním. Pás je jednoduchý elastický so sťahovacou šnúrkou, na ľavom stehne je vrecko na zips.

Strih je prispôsobený na použitie s tenšími nohavicami. Keď si ich oblečiem na nohavice Rysy, je to príliš natesno. Navyše, zriedka potrebujem viac izolácie. Používam ich preto viac ako extra zateplenie na bicykli v chladnom počasí na dlhé cyklonohavice.

Záver

Aká je teda odpoveď na otázku, či je hybridná konštrukcia odpoveďou na potreby moderného skialpinistu? Nuž, je aj nie je. Je to individuálne. Záleží od kondície, dĺžky a charakteru túr a najmä od počasia. Univerzálnosť neexistuje, hoci je pre spotrebiteľa lákavá a výrobcovia sa snažia dopytu viac či menej úspešne vyhovieť.

  • Bunda Solisko je vylepšenou verziou ľahkej softshellovej bundy, v ktorej sa príliš nespotím ani pri intenzívnejšom pohybe. V podmienkach bez silného vetra alebo hlbokých mrazov poslúži ako kombinácia strednej a vrchnej vrstvy, inak ako druhá vrstva pod hardshell bundu. Obľúbil som si ju a aktuálne patrí do môjho základného skialpového setu.

  • Nohavice Rysy sú hybridné nohavice s jednoduchšou no efektívnou konštrukciou. Stačia mi na väčšinu skialpových túr a len zriedkavo do nich používam termo spodky. Tiež aktuálne patria do môjho základného skialpového setu. Na ceste k univerzálnym zimným nohaviciam mi bráni nedostatočná dĺžka, ktorá je znesiteľná pri použití s lyžiarkami ale je nedostatočná pre turistické topánky.

  • Zatepľovacie šortky Košiare sú produkt, ktorý vyberám len ak je to nevyhnutné. Preto sú prekážkou jeho nosenia (v batohu) horšia zbaliteľnosť a vyššia hmotnosť oproti konkurencii. Uplatnili sa u mňa v zime na bicykli ako dodatočná vrstva k zimným cyklonohaviciam.

Produkty do testu poskytla spoločnosť Northfinder.

Fotogaléria k článku

Najnovšie