Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čo sa stalo v Nízkych Tatrách pod Ďumbierom 4. marca 1935? Biela smrť prišla veľmi rýchlo

Matobee , 2

Tomáš zaujímavé historické čítanie z dobre známych miest. Pre mňa skoro neznáme informácie aj keď pred viacerými rokmi som o tomto nešťastí počul alebo čítal asi rovno na MRŠ-ke, ale takmer som na to zabudol.

Predstavoval som si, aká tam musela byť v prvé dni romantika v takej bohatej snehovej nádielke na rozdiel od tejto biednej zimy aj keď hore snehu bolo a aj stále je.

Skvelé dobové zábery. :-)

FunTTomas

Maťo: o nešťastí nevedeli ani na chate a nie je vôbec uvedené v nedávnej monografii o Štefáničke, tak silno pochybujem, že si o ňom vôbec počul. Predpokladám, že si lavínu spájaš s úmrtím Aljoša Halašu, po ktorom je pomenovaná blízka Halašova jama. Na chate k danej lavíne je len jedna fotka, ale to už predbieham. Tomu sa budem venovať v pokračovaní príbehu, aby som neprezradil viac. O nešťastí bola len jedna veta v kronike Horskej služby Nízke Tatry - juh. Nič viac, nevedeli ani horskáči.
Aktuálne je v závere Trangošskej doliny cez 2 metre snehu. Bol som ho merať.

Matobee

Tomáš no nie je to pre mňa novinka a úplne tabula rasa. Síce kde a kedy som na túto udalosť natrafil ti zdokumentovať neviem. A môžem sa aj mýliť preto je to tak na 90%. Ale keby som o tom nevedel, napíšem iný komentár. Zas tiež ti to sama Prozretelnosť nezvestovala a viem, že si si dal s týmto skvelým popisom slušnú prácu.
Skôr o "Halašovej jame" som nevedel. O tej si mi asi Ty raz rozprával.
Horskáči sú tiež len ľudia so svojimi záujmami. Nie každý sa zaujíma o takéto veci, ale samozrejme záleží na tom koho si sa pýtal a rovnako aj na chate. Ak o tom Fabricius nepočul je riadna haluz.

A ešte raz ťa chcem pochváliť, že si túto smutnú udalosť predstavil verejnosti. Všetka česť. :-)

T.D.D.

Prečo Halašova jama?
Turisti vychádzajúci z Trangošky na chatu M. R. Štefánika prechádzajú miestom označeným ako Halašova jama. Nie každý vie, prečo vznikol tento názov.
Dňa 2. mája 1942 sa konali v Nízkych Tatrách lyžiarske preteky Veľká cena Nízkych Tatier, na ktorých tragicky zahynul Aľjoš Halaš. Bol to úspešný šestnásťročný dorastenecký pretekár v zjazdovom lyžovaní, ktorého život vyhasol práve na týchto pretekoch pádom do priehlbiny. Prevoz do podbrezovskej nemocnice už neprežil. Na jeho počesť sa začal organizovať v roku 1944 Memoriál Aľjoša Halašu a miesto jeho pádu nazvali „Halašovou jamou“.

Daulagiri

Zaujímavý pre mňa úplne neznámy príbeh s krutým koncom. Naozaj veľmi dobre textovo zrekonštruovaný.
Ten žľab ktorým to padlo je tento: mapy.dennikn.sk/?x=19.64025… ? Na prvý pohľad to nevyzerá extra nebezpečne, ale zrejme keď bolo hlavne v minulosti veľmi veľa snehu, tak to bola iná káva.

Branoseles

Veľmi pútavý príbeh, aj keď s tragickým koncom. Rád by som vedel aj ako príbeh pokračuje do konca. Bol by to dobrý námet na film.

Gusto , 1 reakcia

Táto lavína mohla byť inšpiráciou pre Kláru Jarunkovú na napísanie knihy Brat mlčanlivého Vlka

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum