Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kto postavil lavínový pamätník českým lyžiarom pod Ďumbierom?

Tomas Vohlarik

Tomas pripajam sa k pochvale za vyborny clanok so smutnym pozadim. Muselo ti dat vela prace vypatrat a pospajat informacie do jedneho pribehu.

Daulagiri

Tomáš vďaka za poodhalenie ďalších neznámych čriepkov minulosti.
Ten fragment mohyly si tam vybavujem, ale nikdy som neskúmal nič podrobnejšie.

PaliT , 2

Výborný článok, aj iniciatíva.
Pri pohľade na ruiny pamätníka sa mi zdá, že mohol byť poškodený aj ďalšími lavínami.

FunTTomas

PaliT: áno, rozpad balvanov súhlasí so sklonom terénu, resp. so spádnicou. Lavíny sú jednou z možných príčin rozpadu. No hlavne mráz a voda urobili svoje.

Peter61

FunTTomas, ak je mohyla v lavínovej dráhe, uvažuješ o jej premiestnení ?

Matobee , 1 reakcia

Tomáš perfektné pokračovanie a možno ak sa podarí iniciatíva aj priložím ruku k dielu. :-)

FunTTomas

Maťo, budem rád, ak prídeš pomôcť. Termín brigády je 19. - 24. 5. 2024.

DoxaD , 1 reakcia

Tomáš, neuveriteľné, čo sa Ti všetko podarilo vypátrať a pospájať, aj aké máš plány ďalej. Teraz sme už tak zvyknutí, že " zodvihneme" telefón a veci sa riešia, v tej dobe ale ozaj nulový kontakt z odľahlých miest, žiadne informácie dlhšiu dobu, všetko pracne organizované.
Napriek tomu veci zaznamenané do posledného halierika.
Rada pomôžem, čo budem môcť.

FunTTomas

Doxa: minimálne na prvý deň brigády (19. máj) potrebujeme aj ženskú ruku, lebo popri vynáške materiálu a nástrojov treba vyčistiť okolie mohyly a tiež samotné torzo pamätníka od vegetácie a zeminy.

Matejjj , 3 reakcie

Dobrá historická práca a zaujímavý článok.
Avšak nerozumiem zmyslu obnovy pamätníka. Jedine že by si niekto chcel postaviť pamätník pre seba :) a tvári sa pritom že to robí pre iných ... Ani na cintorínoch sa neobnovujú staré hroby ak sa o ne už nikto nestará.
Myslím že oveľa užitočnejšie by bolo opraviť chodník Trangoškou alebo obnoviť chodník zo sedla priamo na Ďumbier. Za to by ďakovali denne aj stovky turistov.

Rastislav Kocour

to Matejjj: kibicov, ktorí najlepšie vedia, čo a ako by bolo treba urobiť je vždy viac ako tých, čo niečo aj reálna urobia. Je to úplne jednoduché. Nechaj Tomáša, nech venuje svoju energiu, čas a peniaze obnove pamätníku...... a tebe nikto nebráni urobiť podobný záslužný čin s chodníkom Trangoškou. A kľudne si tam osaď tabuľu: "Obnovu chodníka inicioval Matejjj v roku 2024, bo mu kľalo v boku, že Tomáš si staval pamätník pre seba."

Matejjj

Ešte že sa všetkým a všade nestavajú pomníky .... a nedávajú všade cedulky ... mne to určite nechýba. Myslím že knihy, noviny, články a fotky úplne postačujú. Kto sa zaujíma si to nájde.
Pre mňa má ten pamätník väčšiu historickú hodnotu tak ako je teraz pretože je autentický, originál, vypovedá o tom ako sa veci v čase menia a ako funguje príroda. A Tomášov článok mi len pomáha k tomu aby som si to miesto viac vážil. Čokoľvek opravené je už len kópia, ktorá už má nových autorov a málo z pôvodného.
Take only pictures and leave only memories.

FunTTomas

Matejjj: výborne, tak verím, že prídeš na brigádu, lebo pri konzultácii na Správe NAPANT-u nám navrhli aj opravu chodníka. V projekte riešim priľahlú časť serpentíny zelenej značky, ktorá ide okolo pietneho miesta. Materiál, ktorý vznikne pri čistení mohyly poslúži na opravu telesa chodníka.

Pamätník chcem obnoviť, aby bol viditeľnou výstrahou pred lavínami, lebo ani po 90-tich rokoch lavínové nebezpečenstvo nepominulo. A opísaná lavína bola najväčšou lavínovou tragédiou pod Ďumbierom za minulé storočie.

Ide o pamätník, nie o hrobové miesto, takže to nemá s cintorínskou starostlivosťou súvis. A zároveň ide o historickú pamiatku, o ktorej ani majiteľ pozemku nevedel.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum