Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Koniec náučného chodníka s výhľadom na Trstenú
Koniec náučného chodníka s výhľadom na Trstenú Zatvoriť

Túra Náučný chodník na Bubeník nad Trstenou

Na jeseň 2021 vybudovalo mesto Trstená v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s Poľskom z európskych peňazí interaktívny náučný chodník na kopci Bubeník priamo nad mestom. Na nenáročnom okruhu sa nachádza desať tabúľ o faune a flóre, deti poteší hojdačka a ďalekohľad, veriacich návštevníkov kalvária.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 18.08.2023
Pohoria
Orava: Oravská kotlina a Oravská vrchovina
Trasa
Voda
upravený prameň na krížovej ceste
Doprava
Trstená (vlak, bus, parkovisko v centre mesta)
SHOCart mapy
» č.231 Vysoké Tatry, Liptov, … (1:100.000)

O chodníku sme pred našou oravskou dovolenkou nevedeli. Deti však upútal názov mesta vytvorený veľkými písmenami na spôsob nápisu Hollywood, ktorý videli priamo z námestia. Až pri nasledovnom hľadaní trasy sme zistili, že tu je vybudovaný nový náučný chodník.

Na kopec sa z námestia vyberáme po Hviezdoslavovej ulici. Prechádzame popri kostole svätého Martina. Stojí na gotických základoch prvého kamenného kostola, pochádzajúcich zo 14. - 15. storočia. Jeho súčasná podoba je baroková. Nás vo vnútri najviac zaujali farebné vitrážové okná. Architektonicky je zaujímavý aj dom kultúry, popri ktorom prechádzame o chvíľu. Pred ním je pouličná knižnička.

Po ulici prídeme k riečke Oravica, odbočíme doľava a o minútu prejdeme cez lávku. Tu začína stúpanie popri zastaveniach kalvárie. Začiatok je pomerne strmý, ale netrvá to dlho. Aspoň sme medzi stromami, zvyšok trasy sa nachádza na slnku, čo nám v aktuálnej horúčave dá zabrať, no počítali sme s tým, máme vodu a sme natretí opaľovacím krémom. Prameň vody je tiež neďaleko v rámci kalvárie, to sme však dopredu nevedeli.

Náučný chodník
Náučný chodník

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na úpätí malého kopčeka odbočíme doprava. Tu stoja tabule náučného chodníka, jedna za druhou ako bilbordy popri ceste. Neviem, či sa nedala trasa natiahnuť a tabule rozmiestniť s väčšími rozostupmi. Tabule sa venujú chráneným rastlinám v regióne hornej Oravy, ihličnatým aj listnatým drevinám, hubám, liečivým rastlinám či stopám živočíchov. Chodník nás privedie na vrchol kopca, kde je nadrozmerná drevená lavička a ďalšie lavičky so stolmi, zaujímavé tabuľové pexeso a ďalekohľad, ktorý je zdarma. Dojem trocha kazia odpadky pri ohnisku.

Výhľad odtiaľto je priamo na mesto, len teraz dopoludnia priamo do protisvetla. Zastavíme sa ešte pri "hollywoodskom" nápise Trstená a potom sa uberáme priamo hore cez lúku k drevenej konštrukcii na neďalekom kopčeku. Je to opäť nadrozmerná drevená hojdačka. Za ňou sa rozprestierajú lúky a polia, len mierne zvlnené, a horizontu kraľuje Babia hora.

Z hojdačky zbehneme k prístrešku, ktorým je ukončená kalvária. Má len strechu, no žiadne bočné steny, poskytuje teda ochranu pred slnkom a zrejme aj pred dažďom, no pred vetrom nie. Teraz je však vetrík prefukujúci cez prístrešok príjemný. Schádzame po kalvárii s malou odbočkou k prameňu Božieho milosrdenstva. Zachytený prameň je výdatný, okolie pekne upravené. Kaplnka s okrúhlym pôdorysom je zatvorená, dá sa však nazrieť dovnútra. Potom len schádzame po trase, ktorou sme prišli, a onedlho sme v centre Trstenej.

Prechádzku sme zhodnotili ako príjemné prevetranie sa v prírodnom prostredí s výhľadmi. Náučné tabule boli spracované pútavo, deťom sa páčili aj ostatné atrakcie, takže približne dve hodiny, čo sme tu strávili, sme sa dobre zabavili.

Fotogaléria k článku

Najnovšie