Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Laviny

Matus

Presne ako pise Ada,to co hlasi HS nemusi platit pre celu oblast. Minulu zimu sa mi stalo ze hlasili 2. stupen a v Branom sedle bolo vyse pol metra prasanu. Tam uz treba vediet odhadnut lokalnu situaciu a podla nej sa riadit. Pripajam dobru stranku s lavinovou tematikou:

alpy4000.cz/laviny.php

Aďa D.

Ale zajtra a pozajtra má byť (ževraj) pekne..tak bežte na hory užívať posledné lúče pred nástupom dlhých zimných dní

Aďa D.

:-)) pravda, pravda, ale už sa nám to blíži...už aj tie vrcholky sú nejaké belšie ako boli pred pár dňami, aj sa nám akosi okosilo..ani sa nenazdáme a pani zima bude trepať na dvere s mechom snehu! :-)

Bacaardi

pockaj ved ti krasna jesen ubehne rychlejsie ako lavina na travnatom podklade.:-)))

Vrana

No ale fuuuuj. Dajte pokoj s lavinami a uzivajte krasnu jesen na horach ;-)

Aďa D.

No haha..už nič nepíšem...teória je jedna vec, druhá je prax..a tam by som mohla hovoriť iba o tom, aký je pocit byť zahrabaný 2m pod snehom..a ak si predstavím, že by som sa pri tom nemohla hýbať a ani dýchať, je to na prd pocit...ale tiež som občas vliezla do oblasti, keď bola 4-ka...ono to pekné počasie a panenský sneh človeka nejako vždy zláka..:-)

Aďa D.

Ak je napríklad pre VT vyhlásný tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, neznamená to, že v niektorom zo žľabov, v ktorom je nafúkaný sneh a navyše na neho celý deň praží slnko,nie je stupeň 4...atď.

Ada D.

Súhlasím..prevencia je základ..veľmi ťažko sa dá spoliehať na stupeň nebezpečenstva, lebo veľa robí aj lokalita, či sa jedná o dolinu, žľab a jeho sklon, náveternú alebo záveternú stranu, južne alebo severne orientovanú, ráno alebo poobede..najlepšie je vyhodnotiť si situáciu alokalituešte pred nástupom na túru a hlavne odsledovať si počasie..ostatné je vecou praxe, znalostí snehu a schopnosti hýbať sa v teréne.

Bacaardi

Ada, no jasne, toto vlakno by malo ludom pomoct sa lavine vynnut, samozrejme, ze prevencia je nutnost.

moja dalsia rada: sledovat lavinovu situaciu a ked je 3 a horsie, vyhnut sa ture v lavinoznej lokalite. samozrejme si nastudovat co aky stupen lavinoveho nebezpecenstva znamena...

v Ba firn nie je:-)

Aďa D.

To Bacaardi: ešte jedna dobrá rada: do lavíny sa radšej vôbec nedostať a všemožne sa snažiť vyhnúť jej okúseniu.. myslím, že riešenie lavíny v momente jej vzniku a nachádzajúc sa v mieste, kade si to šinie je už vopred predurčené ku skaze :-)))

Bacaardi

juuuj no ja som zabudol na hzs portal o lavinach, hlavu si trieskam o zladovately firn:-))))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum