Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata na Starom Koňuši
Chata na Starom Koňuši Zatvoriť

Prístrešok Chata na Starom Koňuši

Na krajný východ Slovenska veľa turistov nezavíta, ale ak už, tak počítajú s prespaním. Jednou z mála možnosti, ktoré sa ponúkajú, je prístrešok chatky na lúke pod vrchom Starý Koňuš.

Poloha
Vihorlatské vrchy - masív Popriečny: priamo na červenej TZT neďaleko smerovníka Starý Koňuš
Nadmorská výška
763 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.79257 ° SŠ
dĺžka: 22.332076 ° VD
» Mapa
Nocľah
Na laviciach dve osoby, na podlahe, s vlastnou karimatkou osem osôb
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Prameň s napájadlami poniže chaty
Spojenie
Koňuš (bus), Beňatina (bus)
Dalšie info
objekt sa nachádza na súkromnom pozemku

Poloha

Prístrešok sa nachádza na vrcholovej lúke neďaleko smerovníka Starý Koňuš, priamo na červenej TZT, ktorá vychádza z dediny Koňuš (1:55h) do obce Podhoroď (3:00h), cez lom Beňatina (1:45h). Zo samotnej dediny Beňatina je to cez kameňolom za 2 hodiny.

Objekt

Tvorí ho uzatvorená chatka poľovníckeho združenia (predtým to bol salaš) a s ňou spojená predĺžená plechová strecha, pod ktorou je priestor zaujímavý pre turistov. Veranda ma rozmery asi 6 x 3 x 2,5 m a má betónovú podlahu, s ochodzou z dreveného plôtika. Kvôli tomu a polohe na lúke môže prefukovať. Pri stene by však strecha mala ochrániť pred bočným dažďom.

Nachádzajú sa tu dve lavice a jeden väčší stôl. Celkovo sa sem zmestí asi osem turistov. V blízkosti sa nachádza vonkajšie ohnisko.

Voda

Keďže sa tu niekedy páslo, nachádza sa tu výdatný prameň, ktorý je prepojený s napájadlami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hradisko a starý valal Koňuš

Na tomto mieste sa niekedy nachádzala stará dedina, podľa ktorej je pomenované miesto, Starý Koňuš a zároveň hradisko z doby bronzovej. V 9. - 10. storočí bolo opätovne obnovené Slovanmi. Rozloha hradiska bola asi 8 ha a predpokladá sa, že bolo chránené valovým opevnením s výškou až 8 m. Hradisko mohlo plniť funkciu počas ohrozenia, najmä po zániku Veľkomoravskej ríše a náporu staromaďarských kmeňov do Medzibodrožia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie