Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad z Poludnice. Foto - Soňa Mäkká
Výhľad z Poludnice. Foto - Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Za výhľadmi na Veľký Choč, Poludnicu, Martinské hole a do sedla Závory

Do tipov na víkendové túry sme vybrali známe miesta s atraktívnymi výhľadmi, ako je Poludnica, Veľký Choč a Martinské hole. Menej známa, ale veľmi pekná je aj vyhliadka Jančekova skala vo Vtáčniku. Tatranské sedlo Závory a susediace Hladké sedlo ponúkajú krásne pohľady na tatranské scenérie aj do doliny Pięciu Stawów Polskich, časť túry vedie Tichou dolinou a môžete si ju skrátiť použitím bicykla.

Aktuálne

  • Rokliny Slovenského raja ostávajú naďalej uzavreté, stav vody je extrémne vysoký a chodníky a technické zariadenia sú tak na mnohých miestach zaplavené. Správa parku nevie, či bude možné rokliny otvoriť počas nadchádzajúceho víkendu.
    Viac info

  • Pozorovacie veže pri Hrhovských rybníkoch sú po nutných opravách znovu otvorené, informoval NP Slovenský kras. Dve rozhľadne sa nachádzajú neďaleko obce Hrhov medzi mestami Moldava nad Bodvou a Rožňava.
    Viac info

  • Inšpekcia životného prostredia chce pokutovať organizáciu Lesmír za exkurzie do Veľkej Fatry. Preveruje aj mimovládku My sme les za protestnú živú reťaz pred Správou Tatranského národného parku na podporu ochranárov. Vedenie inšpekcie sa vymenilo po príchode ministra Tomáša Tarabu.
    Viac info

Tip na túru

Táto túra ponúka úžasné výhľady, skaly, jaskyne a aj husté lesy bez rúbanísk. Z Prednej Poludnice vidíte Liptov, Liptovskú Maru a Západné Tatry. Okruh ďalej vedie cez veľmi pekný vrchol Poludnice do sedla za Kúpeľom. Asi kilometrový úsek kráčate cez skalné mesto s jaskyňami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Chočské vrchy: Veľký Choč patrí medzi top výhľadové kopce na Slovensku, Michal Bukvai naň vyšiel v rámci okruhu z Vyšného Kubína. Veľmi fotogenická je lúčnatá Stredná poľana s Hotelom Choč.
    Veľký Choč z Vyšného Kubína

  • Vtáčnik: Jančekova skala je pekné výhľadové miesto neďaleko obce Cigeľ, vedie sem nenáročná túra. Skala je andezitovým výbežkom zo zalesneného hrebeňa, poskytuje polkruhový výhľad, podľa Vladimíra Mikuša dokonca najkrajší pohľad na Hornú Nitru.
    Jančekova skala v pohorí Vtáčnik

  • Lúčanská Malá Fatra: Na obľúbenú turistickú lokalitu Martinské hole sa dá prísť rôznymi trasami a z rôznych smerov. Martin Birka si vybral trasu z Martina, časti Stráne, tiahlym hrebeňom Skalky.
    Z Turca do Rajca na dvakrát

Deti

Sedlo Závory je relatívne odľahlé miesto v západnej časti Vysokých Tatier, ktoré zaručuje nevšedné rozhľady. Podľa Hikeplannera sem "nastúpate" 1021 m, pričom celá trasa má 35 km. A to sú parametre vhodné skôr pre dospelých ako pre deti na prvom stupni ZŠ. Mirka a Milan Kvietkovci preto siahli aj po bicykloch a nenáročnú, no dlhú Tichú dolinu absolvovali na nich.

  • Podunajsko: Ak sa chcete s drobcom bicyklovať po rovine a bezpečne mimo premávky, a dopriať mu aj detské ihrisko či zmrzlinu, Daniela Mäkká odporúča Sĺňavu pri Piešťanoch. Okolo priehrady je vybudovaná 12-kilometrová asfaltová trasa po korune hrádze pre peších aj cyklistov.
    Okolo Sĺňavy na bicykli s dieťaťom

Tip na cyklotúru

Sklabinský hrad je zrúcanina na nevysokom návrší, 9 km na východ od Martina, nad obcou Sklabinský Podzámok v dolnej časti Kantorskej doliny vo Veľkej Fatre. Prístup ku hradu je možný viacerými cestami. Michal Mikuláš absolvoval kratší okruh priamo z Martina cez samotu Stará Bôrová, po lúčno-lesných cestách.

Prečítajte si

Horolezectvo nižšej obtiažnosti za určitých podmienok sprístupňuje neznačkované vrcholy, ako Gerlachovský štít, Vysoká či Lomnický štít, širšej outdoorovej verejnosti bez horských vodcov. O tom, aké podmienky to sú, sme sa rozprávali s predsedom Slovenského horolezeckého spolku JAMES Antonom Pacekom.

Slavkovský štít je jedným z ľahko dostupných tatranských štítov, na ktorý vedie turistická značka. Často sa o ňom hovorí, že je to nekonečný a nudný kopec so zástupmi turistov. Pavol Hreha naň vystúpil po Vareškovom hrebeni, po novom ide o horolezectvo ľahšej obtiažnosti.

Z fotogalérie

Keď prichádza búrka II
Keď prichádza búrka II – Foto: Galéria / martinkrivda

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polojasno, na západe k večeru až oblačno, a tam ojedinele prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v údoliach miestami okolo 7 st. Najvyššia denná teplota 23 až 28, na Orave a pod Tatrami okolo 21 st.

Prevažne polooblačno, na viacerých miestach, cez deň na západe ojedinele, dážď, prehánky, lokálne búrky - aj intenzívne. Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v údoliach ojedinele okolo 10 st. Najvyššia denná teplota 23 až 28, v Žilinskom kraji, na Hornom Spiši a na Horehroní 18 až 23 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry

Vo vysokých polohách sú ešte miesta so súvislou snehovou pokrývkou. Zvýšte opatrnosť pri pohybe, hrozí riziko pošmyknutia. Červeno značený chodník z Hrebienka do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie okolo Bilíkovej chaty.

Zeleno značený chodník Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Veľká Fatra

Ferrata Dve veže je zatvorená do 15. 6.

Malá Fatra

Do 15. 6. platí jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Kremnické vrchy

Prebieha oprava kotviacich lán televízneho vysielača Suchá hora, ktoré sa nachádzajú nad prístupovou trasou do strediska Skalka pri Kremnici. Počas prác nie je možný pohyb po modrej turistickej trase od Bystrického sedla po štadión Rudolfa Čilíka a to v oboch smeroch. Obchádzková trasa vedie po hrebeni okolo vysielača po červenej turistickej značke cez Peknú vyhliadku.

Slovenský raj

V roklinách je zvýšený stav vody - z tohto dôvodu sú všetky rokliny uzatvorené až do odvolania. Dolina Tiesňavy dlhodobo uzatvorená kvôli zosunu svahu s turistickým chodníkom.

Pieniny

Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie