Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cyklovýlet cez Vojenský obvod Záhorie

Jjano

Peter, neprecitam si iba par riadkov na internete, situaciu v slovenskych lesoch sledujem uz vela rokov. Neviem, aka je tvoja profesia, ale pekne a uzitocne povolanie lesnika a lesneho hospodara nikdy nebolo tak dehonestovane, ako v poslednom desatroci a najsmutnejsie je, ze lesnici sa sice navonok tvaria, ze tomu tak nie je, ale stale viac a viac sa hanbia za cierne ovce medzi nimi ... :-( Je naivne tvarit sa, ze slovenske lesy nie su pre verchusku obrovskym sedym biznisom. Kazdy to vie a kazdy sa tvari, ze to nie je pravda...
To nema nic s mojim ochranarstvom, ja hovorim o lesoch nie v chranenych uzemiach, ale o lesoch hospodarskych a priznam sa, ze ich stav ma moc nedojima. Viem, ze su to fabriky na drevo. Nemam nic proti tazbe, ved ako spravne pises, nabytok mam z dreva, kurim drevom a aj papier je z dreva. Ale mam vela proti kradnutiu. Chapes este ten rozdiel?

Bacaardi

peterf - finsko myslim je dobry producent nabytku. a ma aj obrovsku lesnatost. preco? vies preco? pretoze mudrym finom vyvazaju drevo sprosti slovaci. drevo sa tazi, ale nespravi sa nic aby sa tazilo za taku cenu aby to bolo vyvazene. na slovensku idu peniaze ludom do vacku miesto aby sli inam (obnova, atd atd). to je cely chory system slovenska. ako polnohospodari. stale placu ze maju malo penazi a stale im stat tlaci z nasich dani obrovske miliardy. a ti sedlaci s vidlami stale placu placu placu. malo vody, vela vody, malo vetru, vela vetru. a ked si chces kupit slovenske vyrobky zo slovenskych surovin, su najdrahsie. preco??????? preco ked ti hajzli dostavaju nase prachy ako dotacie, preco maju nadrahsie suroviny? hm?

no a aby sme sa vratili k drevu, drevo tazit treba. ale s rozumom. a podla pravidiel. a aby sli toho prachy tam kam maju. nie veducemu lesohospodarovi na novy barak.

Peterf

Jjano,neviem co ti k tomu napisat- precitas si par clankov na internete, ktore pisu o extremoch a senzaciach a myslis si ze takto funguje les. Nedavno som bol s kolegom na sluzobnej ceste na Horehroni. Oproti isiel nakladak plne nalozeny drevom. Kolega iba skonstatoval, vrahovia. Spytal som sa s coho ma doma nabytok a on mi odpovedal z drevotriesky, ved ja nemam dreveny. Neskor sme sa rozpravali o ekologickych drevodomoch - ako na ne vyrobia drevo? Vies, vy ste vsetci ochranari ale iba recami. Aky mas doma nabytok? Ak si povies ze dreveny mozes sa oslovovat vrah - si totiz spolupachatel a ty ako aj my ostatny tlacime lesnikov do tazby dreva.

Peterf

Lubo kontrolu vykonava Lesny urad a cudoval by si sa ako prisne to prebieha. V poraste vytycia stvorec, kde sa spocita pocet stromov a aj druhove zlozenie. Lesnici mavaju vtedy poriadne depresie. Osobne som uz pri jednej takej kontrole bol a dopadla dobre.
Neviem aku metodiku pouziva Eurostat ale ked vidim ten Cyprus asi nebude najspravnejsia-Pozri si satelitnu mapu.
A este k lesnemu zakonu-rubanisko musi byt do dvoch rokov zalesnene a to statne lesy dodrziavaju poctivejsie ako urbariaty,ktore sa boja pokuty asi viac-ide o ich peniaze.

Jjano

Vratme sa naspat k clanku: v com je problem s cykloturistikou na Zahori? Ja Zahorie nepoznam, ale vzdy som si myslel, ze je to tam z hladiska cykloturistu OK, konieckoncom aj Palic pise, ze su tam pekne cesty.

Lubo

Peter, moje informacie pochadzaju z Eurostatu z r.2008. Vychadzam pritom z predpokladu, ze sa pouziva rovnaka metodika vykazovania pre celu EU27. Vo svojom prispevku som chcel naznacit, ze sa pohybujeme niekde okolo EU27 priemeru. Z coho vyplyva, ze nie sme krajina s vyrazne nadstandardnym pokrytim.

K lesnemu zakonu: Aj rubanisko ostava na papieri lesnym porastom. A takychto lesov akosi prilis rychlo pribuda. Bol by som zvedavy, kto a ci vobec kontroluje lesne hospodarske plany ... najma v suvislosti s bordelom na SL a vsemoznym podkornikom. Pravidla mame fajne, ale mam obavu, ci neostavaju len na papieri v ucebniciach a zakonoch...

Sona

Tak to sa tesim a dufam, ze tento zakon sa aj dodrziava.

Peterf

Sona keby si poznala lesny zakon tak by si vedela ze lesnatost sa nemoze znizit.

Peterf

Lubo ucili sme sa to v skole(SLS Banska Stiavnica). Informacie ale boli asi nepresne-je to napr. aj tu:
sazp.sk/…/lepriciny.html
Rakusko som do toho nepocital,pretoze za lesne porasty sa pocitaju aj uzemia nad hornou hranicou lesa, kde les nie je a tam je tych uzemi podstatne viac ako na Slovensku. S tym cyprom to myslis vazne? Tam maju aj lesy?
pozri si toto:
google.sk/url?sa=t&sourc…

Lubo

Peterf, neviem okial beries svoje informacie, no nie je to tak, ako vravis:
podla EUROSTATu to v r.2008 vyzeralo nasledovne:

Finsko 77%, Svedsko 75%, Slovinsko 65%, Estonsko 57%, Spanielsko 56%, Lotyssko 51%, Rakusko 48%, Cyprus 42%, Portugalsko 42%, Slovensko 40%

Celkovy priemer EU je cca 42%, takze nie sme na tom az tak dobre v tomto smere a predpokladam, ze lokality, kde sa teraz masivne vytazili su stale zahrnute ako lesy. Navyse nase lesy su v dezolatnom stave oproti tomu, ako sa o lesy vedia starat napr. v susednom Rakusku...

Bacaardi

no no no deti:-).
a vy by ste snad odmietli obalocku do vacku? :-)))))).
ved ked nam lesy vyrubu a vy mate obalocky, mozete sa prestahovat pomocou peniazkov do skandinavie:_)

Sona

To peterf - ked sa to tyka lesov, myslim, ze aj politika tu ma svoje miesto. Ked sa o to nebudeme zaujimat, ta lesnatost, pri dnesnej rozsiahlej tazbe, sa moze sakramentsky znizit.

Rbr69

Lubo: to fukcia je preklep? alebo si myslel funkcia = fuck"cia lebo aj tak sa da :D:D

Rbr69

Peterf: korupcia nie je problem politicky, skor spolocensky a skryta je asi vsade

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum