Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Vrana

V kontexte udalosti, ked sa behom 5 dni zabilo na slovenskej strane Tatier 7 ludi, sa mi tie slova zdaju primerane. Staci?

Mrnka

Peter, ano bola som na takom kurze. Aj zimnom aj letnom a aj skalkarskom. Podotykam, ze tieto kurzy som absolvovala potom, co som uz mala skusenosti s lezenim a s pobytom v horach.

Co sa tyka brzdenia padu, na kurze som si zopakovala teoriu, kedze podmienky na prakticku cast neboli. Bolo strasne vela cerstveho snehu a bola 4ka lavinove ak si dobre pamatam. Takze nacvik brzdenia bol pred brncalkou, kde sme sa akurat tak zaborili do snehu:-)
Tak co, teraz som menejcenna absolventka kurzu? :-))

Google academy treba brat s rezervou, ale tak predsa treba brat vsetky info na webe. Kazdy moze na web napisat co chce a je len na tebe, ci sa podla tej info budes spravat alebo nie. Napriek tomu, ze je na webe zavesenych aj vela nezmyslov, prinos "googlu" prevysuje jeho zapory.

Myslim, ze ovela nebezpecnejsie ako google academy je sebavedomie mladych ludi, u chalanov aj mnozstvo testosteronu:-) ktore vedie k podcenovaniu podmienok, k vacsej odvahe a k vacsiemu riskovaniu v terene. Aj ja som v zaciatkoch absolvovala niekolko blaznivych podujati a som rada, ze vsetko skoncilo dobre a ze si tu sedim v teple a uzivam si zvot dalej. Bolo to obdobie mladosti pochabosti:-) Nikto sa vsak skusenym nenarodi. Treba mat vsak vacsi respekt a nebyt zbytocne hrdinom.

Mrnka

vrana, a kto sa uraza? nerozumiem tvojmu pohladu..Ja sa pozastavujem nad vyjadreniami pana Janigu, ktore povazujem za nehodne najvyssieho predstavitela horskej sluzby. Je to odraz kultury a inteligencie.
Co je to pseudohorolezec? Za tie roky co sa venujem lezeniu som sa s tym nestretla. Ked ma moji kamarati pred vyse 20 rokmi ucili zakladom lezenia, ci uz na skalkach ci v tatrach, nikoho nenapadlo take cudne vyrazy pouzivat na adresu ziadneho jednotlivca, ktoreho sme stretli pri podobnej cinnosti na horach alebo na horskej chate. No a postretali sme veru roznych ludi. Tito ludia sa zvacsa charakterizovali ako skuseni, ci neskuseni alebo malo skuseni.. Skusenosti sa daju ziskat len tym, ze budes robit to v com sa chces zdokonalit castejsie a castejsie. Aj mne to bolo zo zaciatku dost prizvukovane. Nikto ma nikdy nenazval takym cudnym vyrazom ako pouzil pan Janiga a ani ja by som to na adresu nikoho nepouzila. ani takeho co s lezenim len zacal, alebo lezie ci lyzuje len obcas. Vo vseobecnosti mi pride akesi kategorizovanie zvlastne. No vsimla som si, ze na horach v poslednych rokoch silnie fenomen \"horalov\", ktori su nieco, na rozdiel od ludi co pridu na hory z mesta a ti su povazovani sa akusi podradnu skupinu, ktora akoby prekazala na turistickych chodnikoch. No ale to je uz OT.

Este by som sa spytala, kedze aj ty sa povazujes za pseudohorolezca..Mas bicykel alebo vodicsky preukaz? Co povies na vyraz psuedocyklista alebo pseuodovodic? :-) Nezda sa ti ten vyraz absurdny?

A este nieco: nezachytila som v spravach, ze by za posledne dni okrem jedneho pripadu, kde zasahovala horska sluzba islo o skialpinistov. Pisali o horolezcoch a turistoch. Takze stale nerozumiem v com su skialpinisti najhorsi?
Mne sa to totiz trochu javi tak, ze skialpinisti zacali prekazat v lyziarskych strediskach NT a VT,o com svedcia aj posledne vyjadrenia prostrednictvom hovorkyne spolocnosti, ktora vlastni LD v tychto strediskach. No a HZS je pecena varena v sponinanychlyziarskych strediskach. Takze aj odtialto asi fuka vietor.

Peter61

@mrnka
" Na kurze sa to nik nenauči."

WTF ?????? Bola si na nejakom takom kurze ?
Skor je nebezpecne, ked google academy zahlasi, ze sa to neda naucit, neda sa zabrzdit a pod.

Tarazed

Peter61, myslim hocijaku,jaku dostat v obchode :P

Peter61

tarazed :
mas na mysli sneznu ( lopatkovita 154), alebo firnovu kotvu ( ovalny, resp T profil 155)?

theuiaa.org/safety-standards.…

vrana, myslim, ze teba Janiga nespominal.

videl som pred sviatkami borcov, co na makkom firne ccc 30 -35 st. zostupovali cuvanim po styroch.
Dost som sa bal, kym boli nad nami. v rukach zbrane ( rukovat s hacikom nezapichnes) , macky do ladu ( triedy cca Quark a Sarken)

Alebo : freeridisti po
3 sezonach jazdenia s pipsami sa vydali na brncakurz a ked vytiahli pipsy, skoro som prisiel o hlasivky, kym som im vo ficaku opat vysvetloval ten obrazok na spodnej strane pipsu. Mali pevne zafixovane zle navyky.

P.Rajtar potencialnym klientom: Toto nie je na lezenie
„Povedal by som im – nie! Ďakujem, neprosím!“
Predna Basta (I.Saloň):
"„Boli už pod nami, videli sme ich, ako postupne a veľmi pomaly zliezali. Čudovali sme sa, lebo žľab bol dosť prudký na zostup… Potom sa to stalo. Videl som asi prvých dvadsať metrov pádu,

dennikn.sk/…/?ref=tit

Tarazed

jjano das ist znamena, ze napr. pouzitie sneznej kotvy som este neskusal :P

Vrana

Mrnka co ta tak drazdi? Sam trochu leziem aj trochu robim skialp. Podla toho co mam v poslednom obdobi nalezene a nalyzovane (rozumej hovno) spadam presne do kategorie Janigovych pseudohorolezcov a "skialpinistov". A jeho slova sa ma vobec nedotkli.

Mozno niektore formulacie neboli nejpresnejsie ale kto chce rozumie. Kto nechce, tak sa citi urazeny, dotknuty.

Mrnka

Ja som svoj príspevok napísala diplomaticky..inými slovami vyjadrenie pána janigu o pseudohorolezcoch a najhorších skialpinistoch považujem za arogantne. Ak chceli robiť osvetu,ako to tu vyjadrujete aj vy, tak ta sa robí inak a nie urážanim druhých. Nech sú taki,či onaki.toto sú praktiky skostnatelych štátnych orgánov.
Okrem iného, ich vyjadreniach si odporuju,ak najprv povedia že sú najhorší a potom že sú disciplinovani..tak sú vlastne akí? Ten najhorsi je vlastne dobrý?

Čo sa týka zabrzdenia pádu, tak tu ide iba o šťastie. Na kurze sa to nik nenauči.je to súhra viacerých činiteľov A obrovskej dávky šťastia.

Som si istá, že aj vy,ktorí sa pohybujete na horách, poznáte skúsených horolezcov či skialpinistov, ktorí idú do podmienok,ktoré sú nevhodné, prípadne ktorí vzhľadom na svoje skúsenosti si nemysleli, že sa im môže niečo stáť a skončili v rukách záchranárov a V horšom prípade už nie sú medzi nami.

Lubo

Raymond, netrep blbosti. Nasou snahou bolo co najlepsie pokryt tlacovku a urobit to tak dobre, ako vieme. Pokial ti Janigove slova prekazaju alebo ich povazujes za nekorektne voci niekomu, nie je to nasa chyba. Pretoze nic z toho, co v clanku je, nie je nasim vytvorom. Proste to zaznelo. Netreba sa hned durdit...

Tarazed

Hej a co sa vam nepaci na youtube/google univerzite? Ja som jej studentom a kupodivu takmer vsetko co som sa tu naucil funogvalo aj v terene ;)

Raymond

Myslim, ze vies o com hovorim. Je to asi vec nazoru.

Lubo

Raymond, clanok vznikol ako prepis toho, co Janiga a jeho kolegovia povedali. Niektore casti boli prepisane do nepriamej reci ale zostali pritom zachovane vsetky Janigove formulacie tak, ako ich povedal.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma