Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Piliš - okolo Vyšehradských vrchov

Diskusná téma K článku: Piliš - okolo Vyšehradských vrchov

Dnešnou jazdou navštívime malé maďarské pohorie, ktoré sa dvíha od brehov Dunaja na juhovýchod od Ostrihomu. Vďaka neveľkým výškovým rozdielom, kvalitným asfaltovým cestám, ktoré sú určené zväčša iba cyklistom a dostatočná sieť občerstvovacích zariadení je pohorie priam predurčené pre cykloturistiku. Aby som bol presný, sú to dve pohoria. Južnejšie Piliš (dosahuje najvyšší bod v rovnomennom vrchole výšku 756 m) a severnejšie Vyšehradské vrchy (Visegrádi-hegység). Obe sú súčasťou Dunajsko-Ipeľského národného parku (Duna-Ipoly Nemzeti Park).

Starec

to jjano: Vďaka za tipy. Mne sa tam veľmi páčilo a určite sa tam vrátim, zvlášť na ľavý breh Dunaja.

Jjano

Tiež odporúčam aj na pešo, aj na bicykel. Pekný a milý článok, ďakujem.
Zopár poznámok:

  • z Ostrihomu na východ netreba ísť po ceste č. 11, popri Dunaji ide pekný 6 km cyklochodník popri dunajských plážach, ktorý sa síce potom pripojí na cestu, ale aspoň tých 6 km si užijete;
  • dá sa to spestriť prechodom kompou na ľavý breh Dunaja v Szobe, odkiaľ vedie pekný cyklochodník až do Nagymarosu a tam opäť kompou na pravý breh do Visegradu. Nevýhodou trochu je, že obe kompy chodia len raz za hodinu, ale ono to tak časovo aj vychádza.
  • keď sa túra začína či končí v Štúrove, tak tam alebo nazad je zaujímavé prejsť zo/do Szobu po železničnom moste cez Ipeľ za Chľabou. Most má lávku pre peších a je dostupný z oboch strán na bicykli.
  • z Visegradu do Pilisszentlaszlo sa dá dobre dostať aj na horskom bicykli po horských cestách a chodníkoch, dokonca niektoré z nich sú značené ako cyklotrasy, ale mapu k nim som zatiaľ nenašiel; sú to od asfaltiek až opo celkom slušné singletreky;
Tono

Ten kraj aj na peso velmi fajn, odporucam all!!!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum