Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Reťaz, to je potvora

Diskusná téma K článku: Reťaz, to je potvora

Reťaz slúži na prenos sily otáčania z prevodníkov na pastorky. Reťaz by mala byť v optimálnom prípade vždy čistá a dostatočne namazaná. Najlepšie tak, aby sa všetky jej časti voľne otáčali, ale zároveň, aby sa na ňu nelepili nečistoty. Reťaz sa používaním opotrebováva a vyťahuje. Považujem ju za jeden z najviac opotrebúvaných dielov bicykla.

Sona

Zaujimave citanie. Moj bicykel teda prejde raz do roka domacou servisnou upravou by Lubo a tym to pren konci...ale mam pocit, ze s retazou nie je uplne vsetko v poriadku. Vydava zvlastne zvuky a trochu sa akoby drhne. Musim to prekonzultovat s polovickou.

Bacaardi

Pio, super!
mala otazka... kedze nebyvas v baraku s hadicou a vodou, ako umyvas bicykle? Ja ma ms tymto dost problem, bike je zabalteny ako svina a na pumpach uz hadice s vodou hajzli nemaju....

Adushka

Pio, paradny clanok, je pravda, ze ja udrzbu mojho biku dost zanedbavam a keby nie Matusa, tak bicykel je uz mozno nepojazdny. Pracku na retaz nam uz davnejsie odporucal aj Lubo, myslim, ze do nej konecne zainvestujeme :)

Bacaardi, my umyvame spinave bajky vonku pred panelakom, vedierko s vodou a metlicka..

Bacaardi

vedierko s vodou a metlicka je asi najlepsi napad zrealizovateln y bytovke... :-). Diky!
ja som veril, ze existuje nejaka pumpa s hadicou, ale to som asi naivny:-))))

Pio

Any som pravdu povedal tak vedierko so saponatom a metlicka. Najprv tvrda kefa na hrubu spinu. Niekedy aj vana a sprcha. Robievam to doma na balkone.

Bacaardi

VANA A SPRCHA?:-)))))

okej... bajky mam v pivnici a balkon nemam:-)))))))))))))))))))))))

Merhorn

Ak mam moc bike zaone tak vacsinou pred domov tu hrubu spinu,zvysok isti sprcha a vana, preto sa umyva bike v bytovke ked zena nie je doma :)

Peter61

Ježkovy voči Adush!
Moj bycigeľ visi na klinci tak 15 rokov, ja som si myslel ze taki machri ako vy tu mate pracku na retaz kazdy aj fdo foroty, prehlad CS s wapkou a pod.
Co keby ste zadali do tur.mapy dalsiu fciu : CS s Wap ? :-DDDD

Bacaardi

inak man upozornovali, ze bike sa nesmie umyvat wapkou, a to preto, ze ti prave vyondzie tie vazeliny atd z miest, kde by ta ona vazelina mala ostat... a vo wapke nezmenis tlak... to tlak zmeni teba... :-)

Peter61

Wapka je na retaz a ram, nie na naboje, tam natlaci blato dovnutra aj s to vazelinou.

Merhorn

Miso, pokial si vies kolomaz naondet do tych miest zas tak mozes aj pod tlakom :) Skor treba davat bacha aby si to moc nesilil saponatom. A dobra vec je aj sem tam ochranny lak na ram naniest :) Ak mate hydra tak pravidelne kontrolovat zavzdusnenie, teraz ma caka prave jarna prehliadka. treba skontrolovat vycentrovanie, vymenit lanka-podla potreby. Premazat vsetko, vycistit. Tlak vo vidle skontrolovat a hlavne co najsirsie a najperforovanejsie plaste nasadit :) Asi nikdy neprestanem milovat moje Tiogy Factory XC ci stare Kendy psycho :)
Hlavne tym brzdam treba venovat zvysenu pozornost, potom moze byt neskoro :)

David Š.

Taky vlastním pračku na řetěz, ale její používání jsem odboural ve chvíli co jsem zjistil, že existují řetězové rychlospojky (20,-Kč). Řětěz prsty rozpojím, dám do sklenice s trochou benzínu, nebo nafty, zavřu, párkrát zatřepu a řetěz je jak slovo boží. Nechám odpařit a namažu ho buď mimo kolo, nebo na něm. Používám podle počasí různé maziva, např. GT85, Motip, Finish Line...
Jako výhodu výše uvedeného postupu vidím to, že samotné kolo nepřijde do styku se špínou z umývaného řetězu, tak se samotným mazivem, takže se nemůže stát, že se stanu rychlejším ve sjezdu potom, co se mi nějakým nedopatřením dostal olej na kotouč...:-)

Merhorn

A ivan, velmi si ma potesil tymto clankom, konecne nieco technicke aj k bikom :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum