Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Reťaz, to je potvora

Phalike

V BA napr. OMW na Einsteinovej (smer Apollo) ma rucnu umyvarku s WAPkami na hadici, raz som tam splachol na hrubo bike, za 50centov rychly proces, ale je pravda ze okrem toho som sa ho ani co sa tyka udrzby nedotkol, doma este raz precitam a asi si dam aspon aku taku namahu :)

DanielaM

Pio, tak super navod... Dufam, ze pribudnu z tvojej klavesnice aj dalsie mudre rady, ako sa starat o nasich dvojkolesovych kamaratov. No ale neodpustim si taku zensku poznamku. Keby som prisla domov a nasla by som v sprche manzela, ako umyva blatovy bike, tak neviem neviem. Este ze moj si na to kupil hracku, malu wapku a umyva na zahrade.

Lubo

Ja tlakove umyvanie nepouzivam, hoci prave pre tento ucel kupil otec jednoduchy Karchner. Bike na zahrade vzdy otocim na riaditka, vezmem obycajnu hadicu a hrubu spinu zmyjem. Potom CykloStarom osprejujem takmer cely bike (s vynimkou vidly a tlmica), necham chvilu posobit a opat prudom vody zmyjem. Bike otocim a opriem (roky sa chystam kupit si montazny stojan ale viete ako to chodi s predsavzatiami). Ocistim retaz s prackou. Nasledne nastriekam CykloStarom kazetu a prevodniky a pomocou speci kefky na pastorky dostatnem zo vsetkych ozubakov ten humus. Neobidem ani plastove kolieska v ramienku prehadzovacky. Ta kefka je najma v tomto pripade k nezaplateniu. Cele to necham vyschnut a na zaver premazem retaz teflonovym olejom (FinishLine cerveny, Shimano) ... nepouzivam sprej.
Teraz mi k starostlivosti kvoli kupe zanoveho biku pribudlo cistanie kotucov. To len vytiahnem a napatlam na to CykloStar a oplachnem. Skontrolujem, ci pri prasati alebo ine v okoli nie je nejaky olej, co by mohol urobit galibu.
Nastavovanie prehadzovacov neriesim, na to je IMHO servis :-).

Merhorn

Noo vidis, tak to som nevedel napr. Popytam sa na tie rychlospojky. diky za typ :)

David Š.

merhorn
Nevím jestli si rozumíme, ale ten řetěz roznýtuješ jen jednou, a ten článek nahradíš rychlospojkou, která jde rozpojit dvěma prsty. Další výhoda je, že pokud roztrhneš řetěz, tak než složitě nýtovat v terénu, tak ten článek odnýtuju úplně (roznýtovat je daleko technicky jednodušší než snýtovat) a nahradím rezervní rychlospojkou, kterou vozím sebou. Určitě nejsem příznivcem opakovaného nýtování,ale toto zvládne si myslím každý. Některé biky už mají rychlospojku automaticky při koupi. Mám Sintesi Pro 812 a taky už jsem ji tam měl. Vozím (řetěz Sram 971+rychlospojka)to takto už mraky let, včetně bikemaratonů a nikdy jsem neměl závadu. Na roztržení řetězu má daleko větší vliv špatné řazení, tzv. španěl, apod., kde dochází k velkému bočnímu výkyvu řetězu, na který jsou právě nýty háklivé a je jen otázkou času kdy povolí :-(

MatusM

Téda! Super timing.. akurát keď mám bike stále rozobratý na balkóne, stará reťaz je nepoužiteľná a obávam sa, že budú aj pastorky, keďže som doteraz hrubo porušoval každý jeden riadok napísaného a reťaz má len druhú za ostatných 10-12K km :)

Čerpačka s wapkou je na Vrátkach v Dúbravke (snáď ju stále majú), ďalšie tipy môžte sharovať na tejto open google mape:
g.co/maps/mq8aa

Merhorn

David, ale na to potrebujes nitovacku a to neviem ci by som odporucil vsetkym ludom. tu pracku zvladne kazdy a pri troche snahy pozitivy prevladaju nad negativami. Nikdy som to takto pravdupovediac nerobil, len v pripade skracovania ci pretrhnutia som nitoval. Skusim tento vikend tvoj postup a zreferujem :)

Merhorn

A ivan, velmi si ma potesil tymto clankom, konecne nieco technicke aj k bikom :)

David Š.

Taky vlastním pračku na řetěz, ale její používání jsem odboural ve chvíli co jsem zjistil, že existují řetězové rychlospojky (20,-Kč). Řětěz prsty rozpojím, dám do sklenice s trochou benzínu, nebo nafty, zavřu, párkrát zatřepu a řetěz je jak slovo boží. Nechám odpařit a namažu ho buď mimo kolo, nebo na něm. Používám podle počasí různé maziva, např. GT85, Motip, Finish Line...
Jako výhodu výše uvedeného postupu vidím to, že samotné kolo nepřijde do styku se špínou z umývaného řetězu, tak se samotným mazivem, takže se nemůže stát, že se stanu rychlejším ve sjezdu potom, co se mi nějakým nedopatřením dostal olej na kotouč...:-)

Merhorn

Miso, pokial si vies kolomaz naondet do tych miest zas tak mozes aj pod tlakom :) Skor treba davat bacha aby si to moc nesilil saponatom. A dobra vec je aj sem tam ochranny lak na ram naniest :) Ak mate hydra tak pravidelne kontrolovat zavzdusnenie, teraz ma caka prave jarna prehliadka. treba skontrolovat vycentrovanie, vymenit lanka-podla potreby. Premazat vsetko, vycistit. Tlak vo vidle skontrolovat a hlavne co najsirsie a najperforovanejsie plaste nasadit :) Asi nikdy neprestanem milovat moje Tiogy Factory XC ci stare Kendy psycho :)
Hlavne tym brzdam treba venovat zvysenu pozornost, potom moze byt neskoro :)

Peter61

Wapka je na retaz a ram, nie na naboje, tam natlaci blato dovnutra aj s to vazelinou.

Bacaardi

inak man upozornovali, ze bike sa nesmie umyvat wapkou, a to preto, ze ti prave vyondzie tie vazeliny atd z miest, kde by ta ona vazelina mala ostat... a vo wapke nezmenis tlak... to tlak zmeni teba... :-)

Peter61

Ježkovy voči Adush!
Moj bycigeľ visi na klinci tak 15 rokov, ja som si myslel ze taki machri ako vy tu mate pracku na retaz kazdy aj fdo foroty, prehlad CS s wapkou a pod.
Co keby ste zadali do tur.mapy dalsiu fciu : CS s Wap ? :-DDDD

Merhorn

Ak mam moc bike zaone tak vacsinou pred domov tu hrubu spinu,zvysok isti sprcha a vana, preto sa umyva bike v bytovke ked zena nie je doma :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum