Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Sportlife 2008

Momentálne sa nachádzame na športovej výstave Sportlife v Brne. Chceli by sme vám priniesť trochu veľtržnej atmosféry a tiež rôzne zaujímavé informácie. Výstavy, aspoň tie lepšie, totiž zďaleka nie sú len o vystavenom tovare a novinkách, ale aj o zaujímavom sprievodnom programe.

Na tohtoročnom Sportlife bola súčasťou sprievodného programu celodenná konferencia Ekokonference 2008. V rámci nej som sa zúčastnila na dvoch prednáškach, ktoré sa týkali prakticky rovnakých problémov, s akými sa bojuje aj na Slovensku. Radovan Vlček zo Správy Krkonošského národného parku vystúpil s témou Je Správa KRNAP nepřítelem lyžařů a cyklistů? Mýty a skutečnosti. Predstavil v nej všetky outdoorové aktivity, ktoré sa dajú robiť v rámci národného parku. Osobitne ma zaujala informácia o 270 km bežeckých tratí a o 25 lyžiarskych strediskách, kde dopravné zariadenia majú spolu kapacitu 140 000 osôb za hodinu. Napriek tomu je vraj veľký tlak na ďalšie rozvíjanie lyžiarskeho biznisu v rámci parku. Rovnako na správe bojujú so štvorkolkami a snežnými skútrami, s ktorými si bez súčinnosti s políciou nevedia poradiť. Správa KRNAPu by tiež privítala dlhodobú koncepciu rozvoja parku.

Druhú zaujímavú prednášku na tému Národní park Šumava - moderní přístup a nové outdoorové projekty, bezpečí jako součást komfortu predniesol David Albrecht zo Správy národného parku a chránenej krajinnej oblasti Šumava. Jeho vystúpenie sa nieslo zčasti v podobnom duchu ako jeho kolegu z Krkonôš, pri niektorých bodoch však vytiahol také riešenia, ktorými by sme sa mohli inšpirovať. Projekt enviromentálneho sprevádzania sa už dosť dlho skloňuje aj u nás, na Šumave s tým už začali. Ide o sprevádzanie desaťčlennných skupín návštevníkov po oblastiach s najvyššou zónou ochrany. Systém prihlasovania sa na tieto cesty cez internet zaznamenal obrovský úspech, v prvých štyroch dňoch od spustenia boli podľa Davida Albrechta "vypredané" všetky cesty na jeden rok. Chodníky sú budované tak, aby sa nepoškodili prísne chránené biotopy, ale zároveň sa návštevník ocitol v skutočnej divočine a videl na vlastné oči to, čo sa tam chráni. Tieto chodníky sa budú každý rok meniť, pričom niektoré z nich sú určené len výkonnejším športovcom.

Ďalším novým projektom, ktorý na Šumave rozbehli, je sieť bivak kempov. Sú to miesta v prírode, kde môžete v stane alebo len v spacáku prenocovať. Nachádza sa tu aj chemické WC. Jediné, čo tu nesmiete, je rozkladať oheň. Tieto miesta sú označené aj na turistických chodníkoch systémom Bivak kemp 2 km.

Posledný projekt sa týkal vodákov a správneho splavovania horného toku Vltavy, ktorý je chránený, nesmie sa tu vystupovať na breh a podobne. Nejdem sa púšťať do detailov, keďže nie sme vodáci, zaujímavý je na tom výsledok: V súčinnosti s majiteľmi požičovní lodí sa strážcom podarilo motivovať návštevníkov parku k spolupráci na ochrane prírody tak, že poškodenie rieky a prírody, kroré vznikalo pri tomto splavovaní, sa zmenšilo o polovicu. Možno aj u nás by sa mohli komunikovať ľuďom dôvody chránenia prírody nielen prostredníctvom tabúľ a zákazov, ale interaktívnejším spôsobom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalším zaujímavým sprievodným programom je cestovateľský festival Kolem světa, ktorý prebieha dnes a zajtra vždy od 10:00 do 20:15. Je tu aj možstvo hostí z oblasti outdooru, ktorí majú autogramiády, plus rôzne atrakcie ako lanovky, lezecká stena, za zmienku stojí aj výstava outdoorových fotografií. Súbežne s outdoorovou časťou Sportlifu prebieha aj časť zameraná na fitness a cyklistiku, zároveň môžete navštíviť výstavy Boat Brno a Caravaning Brno.

Outdoorová časť Sportlifu prebieha v najstarších a najkrajších halách tohto výstaviska A1 a A2. Je tu zastúpené pomerne veľké množstvo outdoorových značiek, niektoré stánky sú veľmi pekne prepracované. Nejdeme sa púšťať do detailov, spoločnosti predstavujú novinky nadchádzajúcej zimnej sezóny. Oproti Športlínii je tu však nepomerne viac vystavovateľov a aj zázemie pre návštevníkov je príjemnejšie - počnúc možnosťami občerstvenia a končiac voľne prístupným internetovým kútikom. Je tu primerané množstvo návštevníkov - dostatočné na to, aby boli vystavovatelia spokojní, a zároveň sa nepohybujete v dave. A na záver - je tu fakt príjemná atmosféra. Ak pôjdete okolo, zastavte sa na kus reči, sme tu do dnešného večera.

Fotogaléria k článku

Najnovšie