Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Tatry na starých pohľadniciach

Ako to tu vyzeralo kedysi - to zaujíma hádam každého. Medzi moje obľúbené miesta, kam by som sa, keby sa dalo cestovať v čase, určite pozrela, sú Vysoké Tatry. Preto som sa potešila, keď v Dajame vyšli knihy Vysoké Tatry na starých pohľadniciach a Príroda Tatier na starých pohľadniciach od Ivana Bohuša ml.

Vysoké Tatry na starých pohľadniciach

Kniha z roku 2007 má formát A4, tvrdú väzbu a kriedový papier. Na materiáli a úprave sa tu očividne nešetrilo. Na prvej aj druhej predsádke knihy sú historické mapy z roku 1914. Na prednej aj zadnej obálke sú historické tatranské fotografie a na zadnej aj predstavenie autora. Kniha má 95 strán. Farebne je ladená do sépiového odtieňa, vo vnútri knihy sú použité rôzne tieňovania a ornamenty. Úprava celkovo ladí s tematickým zameraním.

Po úvodných statiach nasleduje kapitolka o vydavateľoch tatranských pohľadníc a ďalšia o histórii Tatier. Krátky sumár vo viacerých jazykoch sa nachádza na konci knihy. Kniha je rozčlenená na jednotlivé kapitoly podľa tatranských osád od Podbanského až do Tatranskej Kotliny. Pri každej kapitole sa v úvode nachádza história osady. Potom sa čitateľ dostáva k samotným starým pohľadniciam. Sú na nich prevažne typické stavby jednotlivých osád, ale aj horských chát, doprava a v menšej časti aj tatranská príroda.

Výber pohľadníc je naozaj pestrý, stretneme sa tu s pohľadmi na už neexistujúce stavby, na liečebné domy v plnej sláve, na sympatické staré električky a lanovky, vtedajších lyžiarov či dámy s klobúkmi a slnečníkmi prechádzajúce sa v kúpeľnom parku. Vznešená a pokojná atmosféra starých Tatier dýcha z každej pohľadnice. A pri pohľade na pôvodné hotely či horské chaty (napr. Sliezsky dom), z ktorých sú dnes neestetické barabizne, sa človek neubráni troche smútku.

Príroda Tatier na starých pohľadniciach

Tohtoročná novinka nadväzuje na predchádzajúcu publikáciu. V tejto sa autor rozhodol podeliť o pohľadnice zobrazujúce tatranskú prírodu. Forma knihy je prakticky totožná s prvou. Na predsádkach knihy sa nachádzajú vojenské mapy Západných a Vysokých Tatier z rokov 1763 - 1785. Kniha má 94 strán.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po úvodnom slove editora a slove autora nasledujú kapitoly Filokartia a Vysoké Tatry a história. Krátky sumár vo viacerých jazykoch sa rovnako nachádza na konci knihy. Jednotlivé kapitoly sú tu rozdelené podľa tematiky pohľadníc - tatranské doliny, plesá, štíty, klíma, flóra, fauna a pod. V závere sú zaujímavé kapitolky Prírodné katastrofy a Panorámy Tatier. Pri každej fotografii sa nachádza geologický a historický popis. Mnohé z pohľadov sú pochopiteľne rovnaké, aké poznáme, ale nájdu sa tu aj také, kam žiaľ dnes naša noha vkročiť nemôže, napríklad v Belianskych Tatrách. Škoda, že sa v knihe nenachádza viac obrázkov zo zrušených turistických chodníkov.

Záver

Obe publikácie sú príjemným návratom do minulosti, nielen prostredníctvom obrázkov, ale aj textov, ktoré fantáziu podnecujú možno ešte viac. Sú to knihy, ktoré sa nedajú zhltnúť, ku ktorým sa človek vracia a pomaly ich vychutnáva.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš