Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Núdzová miestnosť Kráľova hoľa

POZOR, AKTUÁLNE JE OBJEKT NEDOSTUPNÝ – Kráľova hoľa patrí medzi najospevovanejšie vrchy Slovenska. Kruhový výhľad na slovenské hory je nádherný. Nie vždy je však počasie turistovi naklonené, prirodzený úkryt v hôľnom teréne chýba. Od roku 1960 stojí na vrchole vysielač. V nečase príde vhod hoci len malá, vykúrená miestnosť v jeho útrobách.

Poloha
Vrchol Kráľovej hole, v rádiokomunikačnej budove
Nadmorská výška
1946 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.88237 ° SŠ
dĺžka: 20.14019 ° VD
» Mapa
Nocľah
len v stave núdze, cca 3 osoby
Prevádzka
celoročne
Voda
Cena
Kontakt
Spojenie
Výstup možný z viacerých strán Spiša a Horehronia, okrem zimy aj bicyklom zo Šumiaca

Upozornenie (2023): Objekt vysielača na Kráľovej holi oplotili a núdzová turistická miestnosť v ňom je uzamknutá. Turisti môžu využiť Chatu pod Kráľovou hoľou, ktorá je v Prednom sedle. Zostup z vrcholu k nej trvá po modrej turistickej značke 1 hodinu a má prevýšenie 500 metrov. Viac info

Vstupná predsieň do rádiokomunikačnej budovy (z JZ strany) sa neuzamyká a tak za plastovými dverami nájdete malú miestnosť s lavicou pre šesť osôb a veľkým radiátorom. Z priestoru vedú uzamknuté dvere s videovrátnikom. Zamrežované vnútorné okno je polepené všakovakými nálepkami turistických klubov, zaujmú však upozornenia v slovenčine aj angličtine – slušná výstraha o udržiavaní poriadku, lebo inak bude priestor trvale uzavretý. Kontajner sa nachádza napravo od budovy. Na stene nájdete tiež početné informácie z okolia Kráľovej hole – vytlačené zo stránky www.kralovahola.sk.

V priestore je zákaz fajčenia a preto aj manipulácie s otvoreným ohňom, takže variče radšej nechajte v batohoch. Nikde nie je výslovný zákaz spania, keby ste si vytiahli spacák v nečase, asi by vás nevyhnali. Nepočítajte však s plánovaným prespatím počas hrebeňovky, lebo sa môže ľahko stať, že niekedy neskôr v lejaku alebo zimnom nečase narazíte na zatvorené dvere.

Osobne nevyhľadávam útočisko v chatách a iných moderných objektoch, ale počas nedávneho zimného výstupu to bola nutnosť. V mrazivom vetre a snežení sa objekt vysielača zjavoval a strácal ako fatamorgána. Pobyt v teplej miestnosti mi umožnil návrat bez omrzlín.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš