Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Výstava OutDoor - ocenené produkty

V dňoch 15. – 18. júla sa v nemeckom Friedrichshafene konala po 16. raz kontraktačná výstava OutDoor 2009. Ide o najväčšiu výstavu outdoorového vybavenia v Európe a možno na nej vidieť, čo outdoorové značky pripravujú zákazníkom na budúce sezóny. Po prvý raz navštívila toto zaujímavé podujatie aj redakcia HIKING.SK a to v počte kusov jeden :-).

Pár faktov na úvod

Výstava OutDoor vo Friedrichshafene je skutočne veľká. Tento rok sa oproti minulému opäť mierne zväčšila, konkrétne o dve nové haly – spolu ich bolo 12 s výstavnou plochou okolo 85 000 metrov štvorcových. Počet vystavovateľov sa taktiež mierne zvýšil a to aj napriek kríze, z minuloročných 787 na 810.

Aj vďaka dvom novým halám sa podarilo organizátorom usporiadať vystavovateľov aj mierne tematicky, čo napomáhalo návštevníkom v lepšej orientácii na výstavisku. Napríklad lezecké veci, oblečenie, či obuv boli blízko seba. Dobre to fungovalo najmä u špecializovaných firiem, no pri širokospektrálnych značkách to už bolo horšie. Taktiež vznikali rôzne "dediny" – napr. czech village (česká), scandinavian village (škandinávska), atď. Dve haly boli taktiež vymedzené pre stanové mestečká.

Čo sa týka trendov, nezachytil som žiaden nový marketingovo-štýlový výstrelok, akých sme boli svedkami v predchádzajúcich rokoch. Vzhľadom na ťažšiu ekonomickú situáciu sa firmy snažia sústrediť na to, čo vedia robiť dobre a snažia sa to mierne inovovať. Zachytiteľný bol trend odľahčovania, avšak bez znižovania úžitkovej hodnoty pre používateľa. Taktiež možno badať tendencie smerujúce k zvyšovaniu pomeru úžitok/cena, keďže dnešný zákazník to vzhľadom na vývoj ekonomických fundamentov požaduje. Naďalej ostáva veľkou témou ekológia – od ekologických materiálov až k celkovej udržateľnosti celého reťazca od vývoja, cez výrobu, distribúciu, spotrebu, servis a vyradenie z používania.

Celkovo možno hodnotiť výstavú ako evolúciu dobrým smerom bez revolučných prvkov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Česi a Slováci na výstave

Žiaľ, tento rok sa na výstave ako vystavovateľ nezúčastnil nikto zo Slovenska. Treksport, ktorý tam zvyčajne je prítomný, sa chystá kompletne prerobiť svoju produktovú líniu s cieľom opäť poskytovať veľmi vysokú kvalitu, na ktorú sme boli pred rokmi zvyknutí. Držíme palce. Ani ďalšia tradičná slovenská značka Zajo sa výstavy nezúčastnila – taktiež sú momentálne vo fáze prerábania produktov a na veľtrhy sa chystajú až od jesene tohto roka. Prvou má byť Sportlife v Brne. Informácie o novinkách isto prinesieme aj tu na Hiking.sk.

Českých výrobcov však bolo o poznanie viac. Tvorili spoločne tzv. Czech Village (českú dedinu) a konkrétne šlo o nasledovné značky: Singing Rock, Tilak, Triop, Uax, Tendon a Doldy. Mimo dedinu boli na spoločnom stánku Lasting a Trimm, samotatne boli zas Warmpeace, Hannah, Rock Empire, Loap, Alb Forming, Boll, Saltic, Direct Alpine a Gumotex.

Outdoor Industry Award 2009

Evolúcia namiesto revolúcie – v tomto duchu sa nieslo aj štvrté udeľovanie cien Industry Award, ktorú má pod palcom International Forum Design z Hannovera. Pri niektorých produktoch som mal dokonca pocit, že išlo o udelenie ceny za "špeciálny prínos" značky za dekádu alebo dve.

Porota

* Mark Held, European Outdoor Group (Švajčiarsko)
* Nils Bloch-Hoell, Norwegian Trekking Association (Nórsko)
* Olaf Wittayer, Die OUTDOOR PROFIS (Nemecko)
* Marietta Uhden, športová lezkyňa (Nemecko)
* Gregor Baer, INDIGO Schwabe & Baer Entwicklungs GmbH (Nemecko)
* Frank Wacker, Redaktion outdoor, Motor Presse Stuttgart (Nemecko)

Pozn.: Na fotke (č.2) zľava doprava.

Batoh Arc`teryx Altra 65

V kategórii batohy boli zlatom ocenené dva kúsky. Prvým z nich je kanadský Arc`teryx s modelom Altra 65. So svojou litrážou je určený najmä na 2-3 dňovky na ťažko alebo na dlhšie akcie na ľahko. Zaujímavosťou batoha je, že chrbtový panel nosného systému je priamo nalaminovaný na batoh. Výrobca tým dosiahol bližšie umiestnenie záťaže k chrbtu turistu a tým sa zlepšila výsledná poloha ťažiska. Porota uvádza, že ďalšou výhodou je rotačný disk pre bedrový popruh, ktorý umožňuje voľnejší pohyb a zároveň dobrý prenos váhy na bedrá.

Batoh Osprey Manta 25

Druhým víťazom v kategórii batohov je malolitrážny američan Osprey Manta 25. Ide o batoh s vodným systémom. Zaujímavosťou je, že vrecko na rezervoár (Nalgene) je vystužené rámom. Ten uľahčuje manipuláciu s plným rezervárom, aj keď je batoh plný vecí a zároveň ho mierne stláča, vďaka čomu vytvára tlak a tak sa ľahšie voda pije.

Dámska helma Petzl Elia

Zlatom bola ocenená prilba Petzl Elia, ktorá je navrhnutá špeciálne pre dámy. Je menšia, veľmi ľahká, kompatibilná s copom vzadu (viď obrázok) a k dispozícii bude v troch farebných kombináciách, ktoré by sa lezkyniam mali mimoriadne páčiť :-).

Stan Vaude Scutum Ultralight

Veľmi ľahký stan od Vaude je pre dve osoby a aj napriek tomu si drží hmotnosť len málo cez jeden kilogram (1050g). Má iba jeden priečny prút a stabilitu dosahuje vyšponovaním stabilizačných povrázkov. Pre čo najlepšie využitie vnútorného priestoru je plocha riešená asymetricky. Stan určite ocenia najmä cykloturisti alebo všetci "ultra-gramári".

Spacák Vaude Blue Beech

V kategórii ekologickej hodnoty získal zlaté ocenenie spacák Vaude Blue Beach. Je vyrobený iba z materiálov s trvalou udržateľnosťou ich produkcie. Polovica izolačného plniva je z materiálu Tencel, ktorý sa vyrába z dreva a druhá polovica je z recyklovaných polyesterových mikrovlákien. Tento spacák je okrem svojho mimoriadneho ekofaktoru aj vhodný pre alergikov a ľudí s veľmi citlivou pokožkou.

Mačky Black Diamond Contact

Turistické desaťbodové mačky s novou geometriou hrotov vyrobené z nerezovej ocele. Sú veľmi ľahké a vďaka novému materiálu nehrzavejú a sú mimoriadne odolné. Vhodné najmä pre turistiku na ľadovcoch.

Spacák Valandre Bloody Mary

Na Slovensku neznáma francúzska značka Valandre získala zlaté ocenenie pre svoj spacák Bloody Mary. Porotu zaujal najmä nový variabilný dizajn límca, vďaka ktorému je spacák univerzálnejší. Pomocou jedného zipsu je možné ho nastaviť do troch rozdielnych spacích "teplôt". Jeho váha 1140g je taktiež veľmi zaujímavá.

Meindl Island MFS active

Tradičný nemecký výrobca topánok Meindl získal ocenenie za model Island, ktorý je dobre známy. Niet sporu, že Island patria medzi jedny z najobľúbenejších a najoceňovanejších celokožených turistických topánok. Za dvadsať rokov svojej existencie prešiel model rôznymi vylepšeniami, avšak mám pocit, že cenu získal tento model tak trochu ako za "celoživotné zásluhy".

Psí postroj Berghund Aqua Yak

Trochu netradičný víťaz popri ostatných – ide o postroj pre psieho hikera. V dvoch postranných brašniach si hafan môže sám odniesť svoje granule a ďalšie potrebné veci, čo ocení najmä jeho majiteľ. Vaky sú kompletne vodotesné, takže ani nadšené preplávanie jazierka, či hustý dážď mu nezruinuje večeru.

Ocenenie študentských prác

Z ocenených študentských prác ma zaujali dve. Prvou je skladací ešus, ktorého steny sú z odolnej tkaniny a tak sa dá hrniec zložiť otáčavým spôsobom. Súčasťou dizajnovej štúdie je aj efektívny výmenník tepla a malý plynový varič. Všetko sa dá zbaliť do jedného disku. Či táto konštrukcia niekedy uzrie svetlo sveta, nevedno, na výstave boli k dispozícii iba vizualizácie. Otázkou zostáva, či by tento varič nebol limitovaný iba na ohrev vody vzhľadom na použitie tkaniny namiesto kovu v prípade stien hrnca.

Druhou zaujímavosťou bol fešne vyzerajúci kompas do ruky. Keďže k dispozícii bolo o ňom len málo informácií, môžem niektoré funkcie iba hádať z ilustrácií, čo boli na výstave. Okrem elektromagnetického kompasu som mal pocit, že to bola aj jednoduchá GPS do ruky. Fukciami nič prevratné, dizajn však zaujímavý.

Ďalšie ocenené produkty, ktoré ma zaujali

Okrem uvedených deväť víťazov zlatého ocenenia získalo cenu aj ďalších 54 výrobkov. V tomto článku niet priestoru pre každý z nich, preto vyberám tie, ktoré ma najviac zaujali.

Marmot Super Mica je ultraľahká (250 g) 2,5 vrstvová technická bunda. Použitá je membrána MemBrain Strata, ktorá je vystužená na namáhaných miestach. Opäť niečo pre "gramárov". Zaujímavým dizajnom upútali aj Dolomite topánky s čiastočným prekrytím šnurovania. Cenu získali aj softshellové nohavice Klättermusen Mist – páčili sa mi najmä drobné detaily a nevšedné riešenia sťahovacích prvkov.

Medzi batohmi ma upútali Columbia Mobec a Deuter Spectro AC32. Prvý je zaujímavý tým, že stabilizácia batoha je riešená pomocou konštrukcie pripomínajúcej stanové prúty. Druhý v poradí, Deuter, ukázal, že tradičná nemecká značka sa pohla trošku smerom k dizajnovo ľúbivejším tvarom. Použité sú jemnejšie línie a aj niektoré plastové prvky sú modernejšie.

Medzi "železom" toho veľa nebolo, no s nesporne zaujímavým riešením ferratoveho setu prišla nemecká firma Skylotec. Jedna strana ypsilonu je vybavená klasickou karabínou. Druhá má tak trochu divný mechanizmus, ktorý sa pricvakne k železnému lanu a pôsobí ako brzda, takže prípadný pád zachytí ona a nie najbližší kotviaci bod. Druhou "matrošovinou" je špeciálna karabína pre ferratové úväzy – poistka nie je ničím novým, inováciou je horný roh z tvrdsieho materiálu, ide totiž o najnamáhanejšiu časť karabíny pri jej použití.

Z ocenených doplnkov je vhodné spomenúť Adidas okuliare s výmennými sklami, krytkou na noc a možnosťou výberu medzi klasickými okuliarovými ramienkami alebo elastickým popruhom, ktorý sa podobá na tie z čeloviek. Všetko zabalené do prémiového kufríka. Ďalej z doplnkov možno spomenúť Black Diamond čelovku, je veľmi ľahká, no napriek tomu výkonná. Dodávaná je s akumulátorom s integrovanou nabíjačkou – stačí pripojiť kábel a už sa nabíja.

Garmin predstavil na výstave novú ručnú turistickú navigáciu, volá sa Dakota 20. Zapadá do línie nových turistických GPS prijímačov ako zatiaľ najjednoduchší a teda najlacnejší kúsok. Dizajn má veľmi podobný ako Oregon, je však menšia. Zaujímavé bolo aj závesné závetrie pre plynový varič Ortik HeatIt. Je vyrobené zo žiaruvzdornej tkaniny a zavesí sa do nej celý varič, ktorý je následne veľmi dobre chránený proti vetru a nádoba proti úniku tepla.

Výpočet zaujímavostí ukončím opäť niečím pre "gramárov". Páperový spacák YETI Passion Three je opäť pre nich. Váži iba 465 gramov, limit komfortu pre mužov má na úrovni +3°C. Zbaliteľnosť je taktiež na vysokej úrovni – nie nadarmo je na vrecku slogan "next to nothing" (skoro nič).

Pokračovanie...

Z výstavy OutDoor vo Friedrichshafene napíšem ešte minimálne jeden článok o novinkách, ktoré neboli medzi ocenenými produktami v rámci Industry Awards 2009, no považujem ich za zaujímavé.

Zaujímavé linky

V prípade, ak vás zaujíma téma výstavy viac, odporúčam sledovať stránky Svět Outdooru. Keďže chalani tam boli až traja, dokázali obehnúť viac a téma je tak na ich webe spracovaná viac do hĺbky.

Zdroje:
Fotografie: Messe Friedrichshafen, www.messe-friedrichshafen.de
Informácie o produktoch boli čerpané z press materiálov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie