Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhovor Na diskusiu na webe nemáme peniaze

V júni sa v Klube slovenských turistov (KST) chystá valné zhromaždenie, ktoré sa koná raz za štyri roky a na ktorom delegáti regionálnych rád zvolia nové vedenie klubu. Jedným z pravdepodobných kandidátov je aj súčasný predseda KST Ing. Miroslav Herchl, ktorý tento post zastáva osem rokov. Požiadali sme ho o rozhovor na tému nielen júnových volieb, ale aj členstva v KST, lobingu za turistov, financovania KST a ďalších otázok.

Voľby v KST

V júni bude valné zhromaždenie, plánujete opäť kandidovať na predsedu KST?
V minulom roku som si povedal, že stačilo, jednak je to veľká zodpovednosť, dosť majetku aj dosť problémov, odborov je veľa, každý má iné názory, treba vybavovať rôzne záležitosti, na dennom poriadku je, že mám aj 10 - 15 mailov, na ktoré musím večer odpovedať. Pripravovať zmluvy, rokovania...

Ešte chodíte do práce?
Už nie, minulý rok som skončil. Mám toho času viacej. Oslovil som niektorých ľudí, o ktorých som si myslel, že by to mohli zobrať po mne, ale tí sa na to necítili alebo nemali čas, a aj ma prehovárali mnohí, aby som to ešte skúsil potiahnuť. Uvidím ešte, aké budú návrhy z regiónov, takže je možné, že sa ešte na to dám. Uzávierku pre návrhy máme koncom apríla.
Zase, človek má zodpovednosť aj za ľudí na sekretariáte, partnerov, s ktorými máme rozrobené veci, chatárov atď., a asi by sa cítili trochu divne, keby sa zmenilo smerovanie. Človeku, keď venoval niečomu čas a energiu, by asi bolo ľúto, keby sa to malo iným smerom uberať. Nerád by som z toho úplne vypadol, asi by som zobral nejakú inú funkciu na Výkonnom výbore (VV), ak by ma zvolili, aby bola nejaká kontinuita. V niektorých organizáciách v zahraničí to je tak, že sa aparát vymieňa postupne, a nie sedem nových ľudí, ktorí nevedia, kde sa skončilo.

Väčšinou ale asi kandidujú ľudia, ktorí sa už v tejto oblasti nejako angažovali, úplne noví by si asi netrúfli.
Ale mali sme v minulosti prípady, že bol nový a už by chcel byť predsedom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Máte predstavu, čo by ste chceli ďalej riešiť, niečo ako volebný program?
Tak, v každej oblasti máme niečo. Nemáme ambície rapídne zvyšovať členstvo, skôr prilákať mladých, ďalej Chatu pod Rysmi dokončiť, vylepšiť ostatné chaty, výstavbu na Skalke rozbehnúť, potrebujeme získať viac financií na viac školení. Naša srdcová záležitosť je aj značkovanie, tam budeme musieť tiež viac peňazí získať, potrebovali by sme na to generálneho sponzora.

A keď sa obzriete na tých 8 rokov, čo by ste označili za svoje najväčšie úspechy?
Urobili sme veľké medzinárodné podujatia - mládežnícke, v rámci FICC, teraz máme dvojročné podujatie v rámci NFI, tzv. krajina roka v spolupráci s maďarskými turistami z MTSz, robíme pekné celoslovenské podujatia, tiež sme založili tri nové sekcie, kemping a karavaning, jazdecká turistika a turistika hendikepovaných.
Podarilo sa nám zveľadiť naše objekty, robili sa preteky pre mládež, podarilo sa nám získať nejaké financie, značenie v rámci možností udržujeme v poriadku, závisí od počtu značených trás v regióne a konkrétnych značkárov.

Neexistujúca diskusia na www.kst.sk

Prečo už nemáte diskusiu na www.kst.sk?
Nie je to, že by sme nechceli, ale bol to taký technický problém, prvú verziu robil môj syn a ten to tam dal. Teraz po inovácii, to už robila iná firma, to vypadlo. Asi by to bolo dobré, ale je to aj dosť zaťažujúce, lebo väčšinou sa tam vypytujú smerom na sekretariát. Viem, že je tým stránka ochudobnená. I keď zase na druhej strane, bavil som sa o tom aj s našimi zahraničnými partnermi, Maďari z MTSz povedali, že oni jednoznačne potrebujú na to peniaze, dosť veľké, žiadali od štátu tuším dva milióny forintov ročne, a že budú mať jedného profesionálneho pracovníka na sekretariáte, ktorý bude mať na starosti len toto, a že ak to nedostanú, nebudú žiadne diskusie pripúšťať. Lebo niektorí nevedia o tom ani “ň”, píšu tam kadejaké nezmysly.

Ale je to kontakt s verejnosťou.
Musíme to tam dať, ale treba na to skutočne jedného človeka. Máme x otázok a odpovedí aj zo zahraničia, akú trasu im odporúčame, kde sa ubytujú, najedia, kto by ich tam previedol. Je to nespočetne veľa otázok, to sa nedá robiť ako dobrovoľný pracovník.

Možno im odpíšu ostatní diskutéri, dokonca aj v angličtine, u nás na fóre to tak funguje.
To je jedna možnosť, ale keď chcete aj garantovať správnosť, je to náročné. Na nás sa obrátia nie zato, že máme diskusné fórum, ale za to, že sme KST a máme prehľad o tej turistike, a keď bude odpovedať niekto z verejnosti, neviem, či potom zaregistruje, že to nie je objektívne, alebo kvalifikované, niekedy je to aj subjektívny názor, a nemusí to byť pravda. Je to treba, ale za tejto finančnej situácie si to nemôžeme dovoliť.

Kto spravuje vašu webstránku?
Máme na to jednu firmu...

Myslela som po stránke obsahu.
Naši pracovníci. Máme z rôznych sekcií a komisií človeka, ktorý má prístupové práva a môže za svoju oblasť tam dávať príspevky.

A čo keď klub z Valaskej Dubovej robí nejakú akciu a chce tam dať pozvánku, alebo nejaké stanovisko, keď sa chce k niečomu vyjadriť?
No stanovisko nie, ale máme kalendár podujatí, aj v papierovej forme, na stránke sa dá priebežne dopĺňať.

A prečo nie stanoviská?
Vyjadriť... toto je kalendár, stanoviská ku kalendáru?

Ale na stránke nemáte len kalendár.
Tak zase sa dá cez toho prostredníka, ktorý má prístup, nech si dá príspevok. Nie je to úplne zavreté. To diskusné fórum sme tam mali dlho a teraz je to skôr technické... nebola tam táto možnosť od dodávateľa. Môžeme o tom uvažovať, pri nejakom rozšírení. A uvažovali sme aj, že odbory, regióny, si môžu urobiť svoje okienko, kam si budú môcť písať, čo chcú, svoje oznamy, ale to bude pod ich garanciou.

Členstvo v KST

Slovenský horolezecký spolok James (SHS James)pre svojich členov poskytuje poistenie pre zásah HZS, aj keď do nižšej výšky ako napr. komerčné poistenie. Neplánuje KST v rámci členského poskytnúť poistenie?
My sme rokovali s mnohými poisťovňami, máme základnú poistku, ktorá platí pre všetkých členov na takého podujatia.

A do akej výšky?
To vám teraz nepoviem, koľko sú tie poistné sumy, myslíte, koľko sa vypláca?

Áno, lebo OEAV aj väčšina bežných poisťovní preplatí zásah do výšky bývalých 300 000,- Sk, SHS James 100 000,- Sk.
My sme sa o tom bavili, dopoistiť to na tieto extrémnejšie podmienky v Tatrách a na zásah horskej služby, potom sme si povedali, že asi to nie je efektívne, jednak tam sa až tak často nechodí, do Vysokých Tatier, že by to bolo treba...

Nie?
Naša činnosť je rozložená na celé územie Slovenska. Horolezci sú skôr viazaní špecificky na Tatry. A keď si porovnáte členské, aké platí James a aké má KST...

Ale HZS operuje v deviatich pohoriach.
My sme sa rozhodli, že značkárom a inštruktorom alebo VhT cvičiteľom, ktorí by išli na takéto podujatie, sme ochotní na to časové obdobie, ktoré tam budú, to preplatiť, ale nebudeme to paušálne platiť všetkým členom, bola to obrovská suma, ktorú sme neboli schopní utiahnuť, i keď by sme to radi urobili. Mohli by sme to urobiť ako horolezci, oni majú vysoké členské a z toho si to môžu zaplatiť. A my zase nechceme členské príliš zvyšovať, s tým, že nám povedia, my chodíme do Tatier málo a keď treba, na tie tri dni to zaplatíme.

Aké výhody má člen KST z členstva okrem zliav na tatranských chatách?
Ďalšie zľavy na chatách v zahraničí, také isté ako domáci turisti. Ďalšia vec je, že cez prepojenie internetových stránok si môže člen alebo odbor KST nájsť v zahraničí partnerskú organizáciu, odbor, ktorý im rád urobí nejakú protislužbu - buď výmennú akciu, poradí im turistické cesty, dá im inštruktora, postará sa o nich. A najväčšia výhoda člena je, že má kvalifikovaných inštruktorov, cvičiteľov. Často prídu mladí ľudia a povedia, že ja by som strašne rád robil VhT a neviem to. Že by potreboval nejaký výcvik, takisto vodáci a lyžiarska turistika. Tiež majú k dispozícii kalendáre podujatí, metodické pomôcky.

Koľko má KST členov?
Trošku nám poklesla členská základňa, takže máme do 20 000 členov a priaznivcov.

A kto sú priaznivci?
To sú tí, ktorí s odborom chodia na akcie, ale neplatia si členské.

Propagácia KST

Bojujete nejako proti poklesu členskej základne?
Ja vám poviem, čím to bolo spôsobené. Ešte v 90-tych rokoch, keď chcela nejaká telovýchovná jednota dostať peniaze od štátu, musela mať tzv. šport pre všetkých - turistiku, rekreačný beh a pod. Čiže často mali aj tzv. mŕtve duše - boli napríklad futbalisti, ale všetci boli zároveň v odbore turistiky a prihlásení v KST. Tá nutnosť už teraz nie je.

A akým spôsobom robíte propagáciu KST?
Na naše vrcholové podujatia, napr. zrazy, chodí aj 2,5 tisíc ľudí, z nich bola veľká časť nečlenov z KST. Skúšali sme písať na školy, ale bohužiaľ, mládež má dnes veľa možností. Kedysi nebol internet, neboli adrenalínové športy. Snažíme sa ich prilákať VhT, lyžovaním, vodou - náročnejšie veci, v ktorých je už aj adrenalín, na to ešte idú. Ale tá mládež je už dosť pohodlná. Dokonca po tom, ako školy dostali príspevky na krúžky, rušia na školách Turistické oddiely mládeže (TOMy), lebo turistický krúžok vedie učiteľ zo školy.
Máme svoju stránku, máme prepojenia s inými subjektami cez webové stránky, a snažíme sa na podujatiach propagovať. Máme to aj v našich kalendároch, ktoré rozdávame nielen našim členom.

Koľko % z členov máte mládeže?
Asi 5000 mladých, teda asi štvrtinu.

Robíte nejaké akcie iba pre mládež?
Áno, máme dokonca odbory, kde sú iba mládežníci, vyše päťdesiat turistických oddielov mládeže (TOM), a Radu mládeže, tá to má na starosti. Počet TOMov nám klesol, mladí ľudia majú akoby averziu voči organizovaniu, vidia v tom akoby pokračovanie pionierskych oddielov, hoci skauti boli ešte pred pioniermi a táto organizovaná forma má svoje výhody. Ale nie je to len naša záležitosť, ale celosvetová. Bol som na jednom turistickom podujatí v Nemecku, kde tá podpora je veľká, majú 700 tisíc členov, ale mládež sa im stráca.

Koľko asi dávate peňazí na mládežnícke akcie?
Každý rok inak, jednak využívame 2 %, takisto z peňazí z Nadácie SPP sme polovicu dali na značkovanie...

Tento rok koľko máte v pláne?
To ešte nevieme, lebo my sme naviazaní na štátny rozpočet. Až v apríli, máji nám povedia. Dostali sme síce zálohu, ale nevieme, či je to štvrtina, polovica...

A minulý rok ste koľko dali na mládež? 1000,- €? 2000,- €?
Viac, určite viac. Ten pomer na mládež je, dá sa povedať, najvyšší. Robíme mládežnícke preteky turistickej zdatnosti, tu sú účastnícke poplatky iné pre mládež, my nevieme presne, koľko sme dali. Rozpočet máme na sekcie, komisie, na réžiu, značkovania, podujatia. Máme kapitoly a v rámci Iných sa dáva aj na mládež. Ale nevieme to presne špecifikovať.

Na webe KST sa výročné správy nenachádzajú

Pozerala som vašu stránku - SHS James na svojej uverejňuje výročné správy o činnosti, o rozpočte, hospodárení, ale na www.kst.sk som to nenašla.
Myslím, že to každý nezverejňuje, nie je to povinnosť.

Ani keď ide o prostriedky zo štátneho rozpočtu?
Tie áno, ale ostatné veci nie.

A máte to tam niekde?
Je to každý rok povinnosť, aj to robíme.

A vy to potom zase stiahnete preč?
Je to na určitú dobu...neviem presne, aké sú tam podmienky, to sekretariát vie...

Lebo James tam má zápisnice, rozpočty...
Zápisnice rozposielame dole, záleží od charakteru tých zápisníc. Nie že by sme chceli niečo tajiť, ale sú tam aj interné veci.

Ale to tak potom vyzerá. James tam má pozvánky na valné zhromaždenia, návrh rozpočtu, komentár k nemu, čerpanie minuloročného rozpočtu.
To je vec každej organizácie, či si to tam dá. My máme taký zvyk, že to rozposielame na našich 37 regiónov, aj z každého výkonného výboru posielame zápisnicu.

To verím, ale keď ide o štátne prostriedky, aj bežná verejnosť by si to mala možnosť pozrieť, keď nemáte čo tajiť.
Nemáme čo tajiť, ale je to určitá taktika, niečo sa vždy nehodí na to, aby sa to dalo celkom na verejnosť, to sú také veci, ktoré sú konkurenčné, dá sa povedať. Ale nevidím v tom problém, aby sme to zverejnili, môžeme sa o tom baviť. Ale je to také, viete, aj s týmto rozpočtom, dáte tam niečo provizórne, musíte to upravovať...

Lobing KST za turistov

V posledných rokoch sa viackrát stalo, že sa v Tatrách pozatvárali turistické chodníky, lobujete proti zatváraniu a za otváranie nových chodníkov?
Samozrejme, aj sme sa aj na Ministerstve životného prostredia (MŽP) na niečom dohodli, ale tam je to ťažko, lebo ľudia sa tam neustále menia, aj ministri, aj ich ľudia. Spolupracujeme veľmi dobre s ochranármi, vieme sa s nimi dohodnúť, oni už pochopili, že nie organizovaní turisti nám robia zle v prírode, skôr naopak, že oni sa snažia napomínať tých, ktorí sa tak nechovajú. Robíme aj rôzne podujatia - čistenia vodných tokov, zbieranie odpadkov, úpravy trás a pod.

V posledných návrhoch nového návštevného poriadku v TANAPe sa uvažovalo nerozlišovať návštevníkov podľa organizovanosti, a práve v tejto súvislosti sa hovorilo o uvoľnení režimu VhT. Viete, aký je teraz režim - inštruktor, účastníci musia mať absolvovaný VhT kurz. Angažujete sa v tom, aby sa to sprístupnilo pre viac ľudí?
Angažujeme sa, viete, že v minulosti sa znížil počet značkovaných chodníkov. My sme sa snažili, aj sme sa dohodli provizórne s niektorými zástupcami ministerstva, že by sme dokázali zvýšiť počet značkovaných trás v Tatrách aj o desať. Ale teraz už je zase trošku iný názor tam. Jedna naša predstava bola aj sa znova vrátiť ku Gerlachovskému štítu, spraviť via ferratu na Gerlach, tým spôsobom, že by to bolo technicky zvládnuteľné a bolo by to limitované na deň, ako keď sa pri národnom výstupe na Kriváň vydá určitý počet výstupových lístkov. Prípadne aj symbolickú sumu zaplatiť a nahlásiť sa cez internet, dnes to už nie je problém.

Teraz sa tam dostane prakticky každý, tiež sa to celkom nedodržuje, ja som tam bol a zistil som, že je tam tých skupín nejako podozrivo veľa. To je vec toho, ako sa k tomu stavajú horskí vodcovia, či rešpektujú kvóty alebo nie, bohužiaľ, je to komerčná záležitosť a v tomto smere sa s nimi nezhodneme, aj keď sú to naši partneri a mnohí aj kamaráti. Ale oni si svoj chlebíček hája, najradšej by boli, aby v návštevnom poriadku asi boli len oni a ostatné organizácie nie, ale tak my sme za to, že keď teda organizácie nie, nech tam nie je nikto, ani horskí vodcovia. Sú štáty, napríklad severské, kde občan má právo ísť kdekoľvek do lesa, samozrejme, je to regulované.

To je aj v Rakúsku, Taliansku, Slovinsku.
Tak, ochranárske obmedzenia sú všade. Ale nemajú tých plôch relatívne až tak veľa ako my. Moja rodina posledné roky chodíme lyžovať do Francúzska, tam máte tabuľu s upozornením, že tu končia všetky služby poskytované zákazníkom, žiadne turistické značenie, nie je tam dobrá orientácia, neposkytujú sa záchranné akcie. Je tam ohrada, ale v nej priechod a každý tam ide na vlastné nebezpečenstvo. Ale tam je toho veľa. U nás zase keby sme to úplne pustili, asi by to bola katastrofa. Je v poriadku, že sa to chráni, ale ľudia sa často pýtajú, pre koho to vlastne chránime. Ľudia by mali byť na prvom mieste, aj kamzíci, ale určite nie kamzíci nad človekom, človek by mal možnosť sa tam ísť pozrieť, keď dodrží určité regule. Aj v Belianskych Tatrách sa po desiatkach rokoch podľa mňa nejaké veľké zázraky, čo sa týka zlepšenia prírody, neukázali.

Teraz riešite niečo konkrétne v tejto oblasti chodníkov?
Viete čo, to tak permanentne, nie, že ideme teraz, to nie je asi taký vhodný postup...

...preto sa pýtam, lebo viem, že teraz sa robia návrhy na nový návštevný poriadok...
My sme ho pripomienkovali...

...James sa v tom tiež angažuje a mal by to byť úplne nový návštevný poriadok, kde by sa mali riešiť všetky druhy športov, vrátane turistiky.
My sme pripomienkovali návštevný poriadok, teraz je zase nová verzia, bojkotujú to tatranské obce, aj tá zonácia je otvorená, stále sú nejaké námietky voči tomu, trvá to už niekoľko rokov. My sme sa do toho vložili od začiatku, aj na ministerstve sme rokovali, aby sa aj tá naša výhoda v nejakej forme zachovala, dosiahnuť, aby naši členovia mali možnosť ísť na niektoré túry, je to skalnatý terén, nič sa tam nepokazí, nie je to až také rizikové pre prírodu, aby sa to regulovanou formou nemohlo urobiť.

Chcete, aby sa zachovala organizovanosť návštevníka v návštevnom poriadku?
Jednak aby tá možnosť bola, ako chodiť na viaceré vrcholy, mohlo by sa to formou striedania vrcholov, jeden rok tento vrchol, druhý rok iný, to by samozrejme museli ochranári povedať, ako to urobiť najvhodnejšie. Ale aby aj normálny smrteľník, ktorý nie je ani niekde organizovaný, mohol ísť na nejaký končiar, ktorý je teraz uzavretý a teraz tam môžu ísť len horolezci. Prečo len horolezci?
Určite za to lobujeme, ale nie takým spôsobom, že teraz sa zoberieme na ministerstvo a ideme rokovať, aby nám povolili nejaké chodníky, to sa robí inou cestou. Pri nejakých príležitostiach, keď sú nejaké workshopy, aj takto v kuloároch sa debatuje a treba tých ľudí presviedčať.

Lebo tento rok boli minimálne dve schôdze medzi SHS Jamesom, Štátnou ochranou prírody a Správou TANAPu, a viem, že vy ste tam neboli za KST.
My sme tým poverili Spišiakov, ktorí tam chodia, lebo sú tam doma. Možno na tomto neboli, ale ja som teraz hovoril, že si musíme práve ustrážiť túto poslednú verziu návštevného poriadku.

Lebo je dosť možné, že nový návštevný poriadok a zonácia sa budú chcieť spraviť do volieb.
To podľa mňa nebude tak rýchlo priechodné, lebo stále sú nejaké námietky voči tomu, ale určite nechceme zostať mimo, aj túto novú verziu chceme pripomienkovať.

Financie a majetok

Čo myslíte, koľko prostriedkov dostanete od Ministerstva školstva (MŠ)?
Nechcem hovoriť dopredu, o peniazoch je ťažké hovoriť, veríme, že aspoň toľko, ako vlani. Minimum dostávame na značkovanie. Snažia sa nám dať, ale tie peniaze sú minimálne na to, čo by sa malo urobiť. Snažíme aj cez VÚC, teraz nám pomohli niektoré, keď dostaneme 600 tisíc eur na konkrétne chodníky každý rok, je to veľmi dobré, v rámci daného regiónu. Ale stále je to veľmi málo, napríklad v porovnaní s Čechmi. Keď dostaneme celkove od štátu dva milióny, maximálne tri, hovorím ešte v korunách, tak bude dobre.

A na čo sa tieto prostriedky vynakladajú?
Na réžiu a na činnosť - školenia cvičiteľov, inštruktorov, vedúcich oddielov mládeže. Samostatná kapitola je značkovanie, kde dostávame necelý milión každý rok. Tu na sekretariáte máme troch zamestnancov, resp. dva a pol. Plus členské poplatky do medzinárodných organizácií, ale to platíme skôr z členského.

Koľko za rok dostane KST na členských príspevkoch a ako sa využívajú tieto prostriedky?
Z členských známok KST v minulom roku bol príjem pre ústredie KST necelých 12 tisíc €, čo je 20 % z predaných známok, ďalších 30 % zostáva v regiónoch a 50 % v odboroch KST.
Máme nejaké malinké príjmy aj z chát, ale niekedy sme dokonca v mínuse. Boli vo veľmi zlom stave, za socializmu sa do nich dosť nedávalo. Teraz už hygienici chcú, aby to bolo perfektné.

Zisk tie investície nepokryje?
Nepokryje. Robíme verejné záchody na Zelenom plese, na Zbojníčke, na Kokave - Háji potrebujeme celú čističku, to je kameň úrazu, tieto záležitosti hygieny, kuchyne musia mať už teraz iné vybavenie. To sú všetko náklady, ktoré sa tak rýchlo nevrátia a sme radi, že sa nám pokryjú opravy a údržba. Chceme niečo aj predať, nechať si radšej menej majetku a to vylepšovať.

Ďalej plánujete spravovať chaty cez s. r. o. Turservis?
Áno, čo sa týka projektov, je to lepšie, lebo máte také granty, kde sa dá ísť cez občianske združenie, na iné ako obchodná organizácia.

A nie je Turservis stratovým, keď všetko investujete do obnovy?
Nie je stratový. To je vlastne taký ďalší náklad, treba sa starať o tie chaty, opravy, aj keď nie sme sami majitelia, ale s horolezcami, sami máme rekreačné zariadenia Bardejov, Kokava - Háj a Štefánikovu chatu. Aj sa snažíme niečoho z toho zbaviť a za tie peniaze, čo utŕžime, ísť do výstavby na Skalke.

Čo plánujete na Skalke?
Chatu KST, máme tam pozemok, hotovú komunikáciu, kanalizáciu. Je to kúsok od novej zjazdovky.

Kedy by to malo byť postavené?
Na toto sme mali peniaze a ďalej to chceme financovať z predaja rekreačného zariadenia Kokava - Háj, kde by boli treba veľké investície, aj ubytovne v Bardejove.

Oplatí sa potom v Kokave investovať do čističky, ak ju chcete predať?
Tak to sa nestratí. Zatiaľ sme zadali projekt na čističku a potom sa budeme snažiť o nejaké granty, keď budeme mať stavebné povolenie, tieto ekologické veci sa relatívne lepšie dajú.

Zaviesť individuálne členstvo KST neplánuje

Neuvažujete nad zavedením individuálneho členstva? Ako má SHS James? Teda že títo individuálni členovia nie sú členmi klubov.
Nie. Česi v KČT to majú, dokonca spravili internetové členstvo pre jednotlivcov. Títo internetoví nie sú členmi žiadneho odboru. Ale v KČT majú s tým problémy, lebo im to veľmi narástlo (na úkor riadneho členstva) v Prahe, a na valnom zhromaždení nemajú zastúpenie. Nemajú záujem s niekým komunikovať, ani sa s niekým združovať. Sú členmi, aby mali výhody, a boli informovaní, čo sa kde deje, ale nechodia kolektívne na podujatie. Majú problém, ako zlegalizovať ich hlasy, lebo nie sú nikde podchytení.

Tu by ste sa mohli inšpirovať Jamesom, mám kamarátov, ktorí majú individuálne členstvo práve preto, lebo nemajú horolezeckú partiu, ani sa necítia nakoľko výkonne, aby mohli chodiť liezť s klubmi, majú individuálne členstvo a to môžu využiť na valnom zhromaždení, hlasovať za svoju osobu.
Tak to je obrovská komunikácia, je to aj nákladná záležitosť, sála, preplácame delegátom cestu, obed, a nevidím dôvod. No povedzme, keď je to horolezectvo, tam potrebujete nejakého partnera, ale u turistu to nie je až také riziko, keď chce chodiť sám, kto mu v tom bráni. Jedným zo zmyslov našej činnosti je, že si vymieňajú skúsenosti, tipy na cesty, to je významná zložka organizovanej turistiky.

Ďalej bude fungovať systém, že na valných zhromaždeniach budú voliť delegáti? Neuvažujete nad tým, že by hlasovali jednotlivé fyzické osoby z klubov?
To nie. Ja som dokonca toho názoru, že ešte ani to Valné zhromaždenie nie je optimálnym orgánom, najoptimálnejším je Ústredná rada, kde sú tí stabilní členovia.
Máme odbory, kde sú združení členovia, Regionálne rady, ktoré majú svoje výbory. Pešia turistika, cyklo atď., regióny si zvolia svojich stálych zástupcov v Ústrednej rade. Ten tam chodí stále, teda je informovaný aj zdola, aj zvrchu. Kdežto na valnom zhromaždení sú aj ľudia, ktorí sú trebárs noví, nikoho nepoznajú, ani program, ani osoby, nemajú prehľad.

A Vy by ste čo navrhovali?
Nič nenavrhujem, myslím, že to je demokratický postup, ale apelujem na to, aby na valné zhromaždenie posielali takých delegátov, ktorí sú skúsení, ktorí majú prehľad, aj o celoslovenskej organizácii.

Väčšiu úpravu stanov súčasné vedenie nechystá

Počula som, že KST pripravuje nové stanovy.
Nie, len úpravy. Názory na ministerstve vnútra na to, ako majú vyzerať stanovy, sa menia. Keď idete s úpravou stanov, je dobré ísť sa poradiť, či je to, ako má byť. Aj keď len upravujete sídlo, pozrú sa na to a povedia vám, čo sa ešte má zmeniť, čo napr. doteraz tolerovali. Urobili sme teda nejaké úpravy a s tým sú aj rôzne návrhy...

A čo konkrétne by sa malo meniť?
Tak tých vecí je viac, nechcem sa teraz do toho púšťať, boli rôzne verzie, organizačná komisia vybrala tú, ktorá by mala byť priechodná na valnom zhromaždení a tam sa to bude prerokovávať.

Počula som, že je tam návrh na to, aby sa zväčšili kompetencie ústredia, a znížil význam regionálnych rád.
To nie.

Stále budú regionálne rady základnou silou?
Ťažko povedať, čo je najsilnejšie...

Lebo sila KST ide v súčasnosti od dola, tak či to neplánujete nejako obrátiť, centralizovať?
Nie, my sme sami naviedli RR, aby mali právnu subjektivitu a mali istú mieru voľnosti. Sú vo svete také organizácie, ktoré predpisujú stanovy, my tolerujeme aj iné názvy, nemusí tam byť KST.

Na súčasnej štruktúre sa teda nebude nič meniť.
Nie, nechceme nič meniť. Už sme sa aj poučili z minulosti, keď sa prechádzalo na nové okresy, máme to ešte podľa starého. Boli aj návrhy na zmenu, potom sa zase navrhovalo zmeniť to len na kraje... čiže sme si povedali, že držme sa tých regiónov, vyhovuje nám to, aj keď v niektorých regiónoch máme málo odborov.

Eurofondy a značenie turistických trás

Žiada teraz KST nejaké projekty z eurofondov?
Bohužiaľ, financie z ministerstva školstva sa každý rok stenčujú, vlani sme vôbec nedostali na podujatia, čo sú aj organizátori sklamaní, že im môžeme dať len polovicu z tých súm z ústredia, ako bolo doteraz. Myslím celoslovenské zrazy - peší, vysokohorský, lyžiarsky atď.

Nemáte na to nejaké granty?
Na to sa ťažko hľadajú granty. Pokúšame sa, máme spoluprácu s profíkmi v tejto oblasti projektov, my si musíme nájsť tip a oni by nám už s tým pomohli. Zatiaľ sme to len trošku využili, väčšinou si to upravujeme a podávame podklady sami. Skôr sa orientujeme na projekty v spolupráci cez hranice, napríklad teraz spoločný projekt s poľskými turistami z PTTK.

O tento projekt ste len žiadali alebo sa bude už aj realizovať?
O tento projekt sme žiadali už vlani, ale v prvom kole nám chýbali dva body. Komisiám sa zdalo, že je to viac poľský projekt ako slovenský. Ide tu jednak o značkované turistické chodníky, ktoré sú v pohraničí - kým bola taká situácia – do Schengenu, že cez hranice sa nesmelo ísť a Poliaci mali hrebeňovku, aj my sme mali hrebeňovku, neboli ďaleko od seba a dokonca sa aj stretávali. Teraz sme si rozdelili celú pohraničnú oblasť, odstráni sa dvojznačenie a značka pôjde chvíľu po našej strane, chvíľu po poľskej a chvíľu po hranici. Okrem toho, doteraz smerovníky, resp. údaje na nich končili na hranici. Pritom kúsok za hranicou už bola napr. chata. Teraz je spoločná dohoda aj s ostatnými susednými krajinami, že napríklad už u nás budú informácie, že trebárs 10 km za hranicou je niečo zaujímavé.
Upravený projekt s PTTK sme podali znova - do 2. kola.

Vo Vysokých Tatrách nerobia chodníky Štátne lesy TANAPu?
Áno, to je jediná výnimka v rámci Slovenska. My máme 13 800 km peších chodníkov, o ktoré sa staráme a ktoré sú naším duševným vlastníctvom, a smerovky a stĺpiky sú naším fyzickým vlastníctvom, a dohodli sme sa so ŠL TANAPu, že na svojom území to budú robiť oni, stanovil sme si presné hranice.

Čiže pôjde o celú slovensko - poľskú hranicu okrem TANAPu?
Áno. Smerovky majú také lokálne, štýlové, ich pracovníkov sme de facto vyškolili my, aj im pomáhame metodicky, držia sa našej metodiky.

Len som sa chcela uistiť, či sa niečo nezmenilo.
Nie. Pokiaľ je niekde niečo iné, ako štandardné značkovanie, je to načierno, robí sa to bez súhlasu.

Niektoré obce robia vlastné miestne značenie.
Štátna norma nie je zaväzujúca, myslím forma značenia. My sme súčasťou EWV, Európskej federácie pešej turistiky. Celá Európa sa snažíme mať spoločné zásady. Tie značky nie sú identické, aj keď čiastočne sa zhodujeme s Čechmi, Maďarmi, Poliakmi, niektoré štáty značia inými symbolmi, ale na čom sme sa zhodli, je filozofia značenia - rozpätie medzi jednotlivými značkami, miesta umiestnenia. U nás sa snažíme - čo nám všetci závidia, lebo keď u nich značkuje aj päť organizácií a majú v jednom štáte päť druhov značenia - u nás sa snažíme, aby títo partizánski značkári, ktorí si jednak nevyžiadajú povolenie a potom značkujú svojím spôsobom, aby sme to "vymýtili".

KST dal v roku 2000 na súd Klub značkárov Slovenska, ktorý chcel preznačiť trasy v Malých Karpatoch, Považskom Inovci atď. a KST ich žaloval za neoprávnené zasahovanie do svojho majetku, ktorým je podľa neho turistické značenie. Aké máte teraz vzťahy?
Klub značkárov... ja by som bol najradšej, keby sa to zrušilo. My máme svoju Komisiu značenia, ktorá robí pod KST. Klub značkárov Slovenska je samostatný právny subjekt, sú vlastne naši členovia, naši značkári, ale myslím, že to nie je vôbec potrebné.

Keď zoženú nejaké peniaze a budú chcieť značiť podľa súčasnej metodiky, vy im v tom bránite?
Nebránime, ale prečo by to nemohla robiť naša komisia? Načo dve organizácie?

A je na Slovensku legislatívne podchytené, kto môže značiť?
Iba to, akým spôsobom sa má značiť. Vynaložili sme veľké úsilie, aby sa to dostalo do zákona o turizme, ale boli iné názory, rôzne problémy, a tak sa to z toho vypustilo. My sa stále hlásime k tomu, že sme najkompetentnejší na to, tak isto je to aj v iných štátoch, že vždy to mali organizovaní turisti - značkári, aj tú evidenciu chodníkov, a nie nejaké iné subjekty.

Ale oporu v zákone to nemá.
Nie, aj tá štátna norma je len odporúčacia. Nie je po právnej stránke vymáhateľné, keď to niekto robí ináč, nemožno ho za to zatvoriť a štát ho nemôže "šikanovať", keby si niekto dal schváliť a vyznačí svojím spôsobom chodník, nie je to zatiaľ napadnuteľné, bohužiaľ, aj keď sme sa o to snažili, aby to aj postihnuteľné bolo.

Podľa vás je dosť značkárov, alebo ich je treba doplniť?
Bolo by dobré doplniť mladých značkárov, je to trocha prestarlé a chceme, aby sa kontinuita udržala. Máme nejakých mladých, ale nenahradia tých, ktorí sú už za zenitom, najmä, čo sa týka zdravia.

____________
Pozn. redakcie:
V čase publikácie tohto článku už máme informácie o potvrdenej kandidatúre p. Herchla. Plánujeme priniesť rozhovor aj s jeho protikandidátom.

Rozhovor bol autorizovaný, Miroslav Herchl v nom zmenil niektoré formulácie bez zmeny obsahu.

Najnovšie