Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Topánky Fitwell Cortina

Keď som sa asi pred tromi rokmi musel rozísť s topánkami Hanwag, ktoré zúžili kopyto a tým sa stali pre moju širokú nohu priúzke, začal som si hľadať niečo, čo by vyhovovalo mojej labe. Otázku o mojom probléme som párkrát hodil do diskusného fóra niektorých outdoorových webov, ale odpovede, ktorá by ma uspokojila, som sa nedočkal. A tak som zbalil platobnú kartu a vybral sa tam, kde som čakal celkom dobrú a hlavne širokú ponuku a kde som si nakoniec vybral výrobok talianskej firmy Fitwell, model Cortina.

Výrobca
Fitwell (Taliansko)
Model
Cortina
Typ
celokožená obuv, kategória B/C
Materiály
brúsená koža nubuk, gumený lem, textilná vnútorná výstelka s membránou Windtex, podrážka Vibram Lite Run s tlmiacou PE medzivrstvou
Priedušnosť
membrána Windtex
Hmotnosť
1600 g
Farebné kombinácie
hnedá
Páči sa mi
pomer cena/kvalita, podrážka (odolnosť a nešmykľavosť v zime), kolískový profil topánky, príjemne tvarovaná vložka
Nepáči sa mi
roztiahnutie textilnej výstelky
Ostatné info
fitwellsrl.it
Infocena
146,- €
Obchody
Elias sport Brno (ČR)

Nákup

Keď som si išiel vyberať nové topánky, mal som len niekoľko podmienok. Aby boli dostatočne široké, pohodlné, podľa možnosti čo najľahšie a celokožené s dobrou podrážkou. Na cene alebo na tom, či majú membránu alebo nie, až tak nezáležalo. Rovnako ako na tom, či majú alebo nemajú vysoký gumový lem okolo celej topánky. Pri mojom druhu turistiky som gumový lem takmer nepotreboval. Som presvedčený, že pokiaľ sa nepohybujete v skalnatom prostredí, je gumový lem len zbytočnou pridanou váhou na topánke.

Po dlhom a starostlivom skúšaní všetkých možných značiek a typov som narazil na pre mňa neznámu značku Fitwell s modelom Cortina, ktorý mi na moju širokú a „rozšmatlanú“ labu dokonale sadol. Keď mi predavač povedal cenu, tak som bol naozaj veľmi príjemne prekvapený, pretože podľa vzhľadu som čakal cenu o cca 1 500,- Kč vyššiu. A keď som pri pokladni po provokačných rečiach o cene dostal ešte 10 % zľavu, bol som vo veľmi rozpoltenej nálade. Na jednej strane veľmi príjemná cena, na druhej strane som podozrieval predajcu, že to bude asi nejaký nepredajný „šmejd“. Lenže teraz máme za sebou prvé tri spoločné roky a dnes už viem, že to bola dobrá „svadba“.

Základné údaje

Celokožená obuv z brúseného nubuku s nízkym gumovým lemovaním, ktoré je len na špici topánky vysoké. Vnútorná výstelka je z vrchu cca 6 - 7 cm kožená, potom textilná s membránou Windtex. Podrážka je Vibram Lite Run s tlmiacou PE medzivrstvou. Zvršok je z jedného kusu kože bez zbytočných švov. Šnurovanie tvoria štyri základne očká, jedno blokovacie a dve na komíne topánky. Váha jedného páru veľkosti č. 42 je cca 1 600 g. Jazyk je kožený, futrovaný a všitý. Cena sa v Českej republike pohybuje okolo 3 500,- Kč.

Skúsenosti a materiály

Topánky mi sedeli od prvého obutia. Počas nosenia síce topánky trošku „povolili“, tak, ako je pri celokožených zvykom, ale len príjemne a nie tak, aby boli „vyšmajdané“. A to mám metrák a s batohom na trase je to cca 120 kg. No a s takou váhou topánka trpí oveľa viac, ako u nejakého 60-kilového brojlera. Podrážka ani po troch rokoch nie je nejako extrémne zničená, či zodratá a myslím, že mi ešte aspoň tri ďalšie roky vydrží. Jedným z najväčších prekvapení bolo to, že topánky na ľade či ušliapanom snehu takmer nekĺžu. Pre mňa to bolo veľmi príjemné prekvapenie, pretože po rokoch so šmykľavým Hanwagom som si bol zasa istý svojim krokom v zime.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Podrážka je samozrejme s kolískovým profilom, ktorý uľahčuje kráčanie. Textilná výstelka je veľmi príjemná a nemal som s ňou najmenšie problémy. Hoci sa trošku roztiahla a to aj na päte, nerobí mi to žiadne problémy. Tie by mohli nastať u ľudí, ktorí majú extrémne vysunutú pätu, pretože som sa na webe dočítal, že ľudí s takýmto tvarom päty odierala. U mňa však tento problém nenastal.

S membránou Windtex som zatiaľ problémy nemal, len niekedy sa mi zdalo, že pri veľkých horúčavách trošku nestíha. Rovnako aj vodeodolnosť je stále dobrá. Šnurovanie drží dobre, nepovoľuje a nižší „komín“ topánky mi naozaj úplne stačí. Pre dobré topánky mám jeden test, ktorým hodnotím jej kvalitu. Je to pocit, ktorý mám, keď si po troch-štyroch dňoch na horách obujem topánku na unavené nohy, a po obutí mám dojem, že som v papučke. No a to mi táto topánka plne poskytuje. Topánka nie je určená a ani pripravená na upnutie stúpacích želiez (mačky). Vyťahovacia vložka je príjemne tvarovaná a je vyrobená z penového a pružného materiálu a tak podporuje tlmiaci efekt a znižuje únavu na pochode. Komín topánky je silno vyčalúnený, rovnako ako aj jazyk, čo spôsobuje príjemne jemný dotyk s nohou.

V súčasnosti je tento model ešte stále v predaji, ale postupne ho nahradzuje model Marte Light, ktorý má membránu „eVent“.

Fotogaléria k článku

Najnovšie