Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Do hôr s rešpektom a poistením

Fyzická kondícia, vhodný terén rešpektujúci aktuálny stav počasia a viditeľnosť, dostatočná obuv a ošatenie – to sú len základné faktory ovplyvňujúce úspešnosť vysokohorskej turistiky. Nedostatočný odhad ľudských možností, nepredvídavosť a neobozretnosť môžu mať pre turistov až fatálne následky.

Už v septembri minulého roku Horská záchranná služba zasahovala pri tragickom prípade dvoch cudzincov, ktorí uviazli na Gerlachu. Samotná záchranná akcia trvala 21 hodín, no pre zlý prístup a počasie sa zachranárom nepodarilo do terénu dostať a pomôcť zakliesneným. A trvalo až 10 dní, kým sa ich telá sa podarilo zniesť vrtuľníkom za aktuálnej hrozby lavíny...

Od 1. júla 2006 každý návštevník hôr v prípade, že bude nútený využiť služby Horskej záchrannej služby (HZS), bude musieť v plnej výške uhradiť náklady spojené s technickou časťou takéhoto zásahu, bez ohľadu na to, či návštevník hôr porušil povinnosti ustanovené zákonom (č. 544/2002 o Horskej záchrannej službe). Ide o náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie osôb v tiesni, náklady na prepravu k najbližšiemu dopravnému prostriedku zdravotníckeho zariadenia, prípadne náklady na prepravu priamo do zdravotníckeho zariadenia, v najtragickejšom prípade zvoz telesných pozostatkov.

Zásah HZS može stáť aj niekoľko tisíc eur, preto je vhodné si pre tento prípad do hôr uzavrieť poistenie nákladov na zásah HZS za prípadný zásah horskej služby. Union poisťovňa poskytuje dovolenkujúcim na Slovensku (t.j. Slovákom, ale aj turistom z Čiech a turistom z ktorejkoľvek krajiny sveta) možnosť poistiť sa proti tomuto riziku. Výška poistnej sumy je 10.000 EUR a finančné krytie poistenia zahŕňa vyhľadávanie osoby v horskej oblasti, jej vyslobodzovanie, prepravu (aj leteckú) a v najtragickejšom prípade aj prepravu (zvoz) telesných pozostatkov. Toto poistenie je určené pre rekreačných turistov, horolezcov, skialpinistov, ako aj vyznávačov raftingu, kaňoningu, paraglajdingu a športového lietania. Poistenie je platné na území SR v horských oblastiach v územnej pôsobnosti HZS. Výška poistného závisí od miery rizika. V prípade krátkodobého poistenia sa cena pohybuje od 0,33 EUR na deň a osobu, celoročné poistenie stojí od 12,95 EUR.

Ak sa klientovi stane poistná udalosť v horách, ktorá vyžaduje spoluprácu Horskej záchrannej služby, bez pripoistenia ho môže stáť záchranná akcia aj niekoľko tisíc eur. To, že nejde o malé sumy za zásah HZS, ilustruje aj jedna z poistných udalostí Union poisťovne z minulého roka, kde náklady záchrannej akcie predstavovali 750 €. „Vo Veľkej Fatre, v náročnom teréne mala skupina študentov pred sebou ešte dvojhodinovú túru a v dôsledku veľmi nízkej teploty a nesprávnemu odhadu fyzických síl došlo u jedného zo študentov k totálnemu kolapsu a nebol schopný pokračovať ďalej. Záchrannej akcie sa zúčastnilo 6 záchranárov v trvaní 4 hodín, kde bol najprv potrebný pozemný zásah a následne použitie nosidiel. Aj tento prípad by sa mal stať poučením pre mnohých turistov, ktorí zabúdajú na dôležitosť Horského poistenia. Je potrebné vyvrátiť aj mýtus, ktorý tvrdí, že poistné udalosti sa týkajú len starších ľudí. Poistné udalosti sa netýkajú len klientov staršej vekovej kategórie, často ide o prípady mladých ľudí, kde je predpoklad dobrého zdravotného stavu a kondície,“ uviedla Judita Smatanová, hovorkyňa Union poisťovne.

Horské poistenie od spoločnosti Union je možné uzatvoriť osobne na kontaktných miestach Union, online alebo formou SMS.

Ilustračná fotografia: Tomáš Trstenský

Najnovšie