Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Pánska mikina Nilus

Značku Progress a jej produkty netreba asi bližšie predstavovať, jej výrobky pozná mnoho turistov, cyklistov či vyznavačov iných športových aktivít. Aktuálnou novinka v ponuke je pánska mikina s názvom Nilus, určená ako druhá vrstva.

Výrobca
Progress
Model
Nilus
Typ
mikina, obdobie jar, jeseň, zima, určenie cyklistika, turistika, bežné nosenie
Materiály
88% polyester, 12% spandex
Farebné kombinácie
tmavo šedá, petrolejová
Páči sa mi
strih, farba, nie je použité kontrastné šitie, funkčnosť
Nepáči sa mi
krátky golier v zime nedostatočný, ťažšie prístupné malé vrecko, reflexná farba na rukávoch pomerne rýchlo (3 mesiace) opotrebovaná
Infocena
46,50 €

Materiál, vyhotovenie

Mikina je vyrobená z kombinácie materiálov polyester a spandex (88% polyester a 12% spandex, čo je vlastne elastan). Použitie elastanu zaručuje dobrú prispôsobivosť mikiny a nebráni pri žiadnom pohybe. Podľa popisu výrobcu je tiež použitý tzv. raglanový strih, t.j. rukávy sú šité od krku popod pazuchu, nie obvyklým systémom vesta plus rukávy. Rukávy sú ukončené klasicky rovno, bez diery na palec, ako to býva zvykom pri niektorých modeloch. Mikina sa vyrába vo verzii s krátkym zipsom alebo tiež bez zipsu. V prípade mikiny so zipsom sú použité YKK zipsy, zapínanie je bezproblémové. Použité sú ploché švy našťastie vo farbe mikiny, nie v inej kontrastnej farbe, ako to býva v niektorých prípadoch bežné. To hodnotím ako plus pre celkový dizajn mikiny, keďže nemám rád kadejaké kontrastné vsuvky v oblečení.

Na pravej strane je maskované malé vrecko na drobnosti. Je tak dobre zamaskované, že som ho objavil až asi po 2 mesiacoch používania. Podľa veľkosti je asi určené skôr len na uloženie napríklad kľúčov alebo pár drobných. Aby uložené veci z neho nevypadli, je prekryté vrchnou časťou látky v šírke asi 3 cm, čo síce spôsobuje komplikovanejšie vloženie vecí do vnútra, ale snáď to zabráni ich vypadnutiu. Podľa môjho názoru by asi lepšiu funkciu splnil suchý zips.

Mikina je technického strihu, nie príliš obtiahnutá, tak, aby sa vošla pod ňu pohodlne aj prvá vrstva. Pri veľkosti M, ktorú používam, sadla veľmi dobre, celková šírka a aj dĺžka rukávov je pri mojej výške cca 184 cm primeraná. Z vnútornej strany má charakter porovnateľný s fleecom alebo podobným materiálom pre lepší tepelný komfort. Použitý je kratší stojatý golier ku krku, približne vo výške cca 2-3 cm, bez dodatočnej možnosti stiahnutia, presne, ako býva na cyklo dresoch. Na koncoch rukávov sú použité reflexné prvky, čo beriem ako plus z dôvodu lepšej viditeľnosti, hlavne ak sa mikina použije v teplejších dňoch ako vrchná vrstva. Reflexná farba ale po používaní počas cca 3 mesiacov (pravidelne každý víkend a pravidelné pratie), začína javiť známky opotrebovania a praskania, názorne to ukazuje obrázok. Mikina sa vyrába v tmavo šedej a petrolejovej farbe, takže vyznávači cukríkových farieb si neprídu na svoje, naopak, kto má rád skôr nenápadné farby, tak sa tejto farebnej verzii poteší.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Určenie mikiny, prvé dojmy

Mikina je určená na cyklistiku, turistiku, beh, bežky a pod. Teda hlavne na aktívny pohyb v prírode. Vhodná je ale aj na bežné nosenie. Pri prvom dotyku som mal skôr dojem, že držím nejakú nepríjemnú umelinu, z vonkajšej strany je mikina štruktúrou prirovnateľná k cyklistickému dresu - použitý materiál má charakter akoby jemnej mriežky, podobne, ako sa používa na cyklo dresoch, len tu je to v hrubšej verzii. Mal som pocit, že v tom nemôže byť teplo a pochyboval som o jej využití v zime, ako uvádza výrobca (podľa výrobcu je využitie pre jar, jeseň a zimu).

Druhý dojem, skúsenosti z používania

Druhý dojem po oblečení mikiny mi poopravil názor, ktorý som si vytvoril po jej vybalení. Mikina celkom nečakane pôsobí z vnútornej strany na dotyk príjemne. Spracovanie materiálu z vnútornej strany dodáva pocit tepla, mikina je výborná pri aktívnom pohybe, avšak keď sa človek zastaví, určite je potrebná ďalšia teplá vrstva, lebo materiál je skôr priedušnejší, ako by mal izolovať. Toto je však výhoda, ak nie je človek príliš zimomrivý - pri aktívnom pohybe mikina dobre odvádza vlhkosť a ani pri zastavení som nemal dojem mokrého chrbátu (tento pocit ale môže byť individuálny, každý sa potí inak, aj vonkajšie teplotné podmienky môžu byť iné). Bez väčších problémov a tepelného diskomfortu sa dá použiť aj pri teplotách pod -10 st. C, to som mal možnosť tiež počas niekoľkých dní otestovať, a prežil som v nej v pohode aj polnočný silvestrovský výstup na Martinské hole. Skoro vždy vo verzii termotričko plus mikina a ako vrchná vrstva windstopper.

Kratší golier síce prilieha na krk dostatočne, ale jeho výška pri použití v nízkych teplotách nemusí postačovať. V zime som musel použitie mikiny doplniť buff šatkou, pri teplotách okolo nuly som prežil aj bez šatky. Pri použití na jeseň alebo jar predpokladám, že bude výška golieru postačujúca.

Za dobu používania som si nevšimol, že by mikina koncentrovala pachy, taktiež po opratí aj z dôvodu použitého materiálu schla pomerne rýchlo. Pri bežnej izbovej teplote bola suchá do druhého dňa (od večera približne do nasledujúceho poludnia).

Záver

Mikinu používam približne 3 mesiace, za ten čas som ju mal možnosť využiť prevažne v chladnejších podmienkach na turistiku a lyže. Ako bolo spomenuté, jej využite je skôr pre aktívny pohyb, pri ktorom obstála výborne a určite si nájde svoju cieľovú skupinu. V prípade oddychu, dlhších prestávok a pre zimomrivejších ľudí v chladnom počasí treba určite pribaliť aj teplú vrstvu, ktorú mikina určite nenahradí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie