Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Senník pri Chate Vinná

Konečne po takmer 60-tich rokoch sa aj bežným turistom otvorili brány bývaleho Vojenského obvodu Javorina v Levočských vrchoch. Hoci tu ešte chýbajú turistické značky, možností, ako prespať, alebo sa ukryť pred zlým počasím je tu viacero. Pri mojej úplne prvej prechádzke bývalým VO Javorina som narazil na pomerne známu chatu Lesov mesta Levoča – Chata Vinná. Nájsť útočisko v chate sa nedá, keďže je uzamknutá, ale prístrešok alebo senník blízko chaty sa dá využiť.

Poloha
Levočské vrchy: cca 1 kilometer severovýchodne od vrcholu Javorina - Chata Lesov mesta Levoča Vinná
Nadmorská výška
1200 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.12895 ° SŠ
dĺžka: 20.62866 ° VD
» Mapa
Nocľah
v senníku na sene pre väčší počet osôb
Prevádzka
Vhodné na nocľah len v neprítomností hostí na Chate Lesov mesta Levoča Vinná.
Voda
prameň juhovýchodne od chaty (približne 100 m)
Kontakt
lml.sk
Dalšie info
V prípade prítomnosti hostí na Chate Lesov mesta Levoča Vinná je vhodné sa dohodnúť o pobyte v senníku, resp. v prístrešku. Nemanipulujte s otvoreným ohňom v blízkosti senníka!

Senník je od jari 2016 uzamknutý a neprístupný. Naďalej je voľne prístupný prístrešok pri chate.

Poloha a okolie

Chata Vinná sa nachádza približne kilometer severovýchodne od vrcholu Javorina, hneď vedľa asfaltovej cesty, ktorá vedie tesne popod spomínaný vrchol. Chatu nie je možné prehliadnuť, keďže okolité lesy sú doslova vyrúbané do posledného stromu. Od chaty smerom na sever to s lesmi vyzerá už trošku lepšie. Inak je okolie chaty len jedna veľká lysina bez stromov. No napriek tomu sú z tohto miesta krásne rozhľady.

Senník

Senník (pár metrov od chaty Lesov mesta Levoča) je otvorený. Množstvo čerstvého sena a závetrie robia dobrý úkryt pred nečasom. Je tu miesto pre veľa ľudí, kľudne aj desiatky. Vo voňavom sene by sa vyspali do ružova aj tí najnáročnejší. Budova je drevená, zvonku vyzerá už staršie, ale zvnútra akoby bola postavená len pred pár rokmi. Vnútri sa nachádza seno, ktoré poskytuje výbornú izoláciu od chladu. Karimatku môžete nechať doma, v mäkkučkom sene ju aj tak potrebovať nebudete. Neďaleko chaty sa podľa mapy nachádza prameň, z ktorého sa dá nabrať voda.

Prístrešok

Takisto môže útočisko poskytnúť prístrešok, ktorý je vedľa chaty spolu s ohniskom. Avšak nie je krytý ani z jednej bočnej strany a tak pri vetre, alebo daždi s vetrom neposkytne vhodnú ochranu. Taktiež môže byť problémom, ak sa na chate práve nachádzajú nejakí ľudia. Vaša prítomnosť im nemusí byť príjemná, a tak je lepšie sa s nimi aspoň dohodnúť alebo porozprávať. Milo ma prekvapili suché záchody, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa senníka a sú rozdelené pre mužov a ženy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Každopádne, toto miesto, tak isto ako celé Levočské vrchy, sú úžasné. Taká malá neznáma. Podľa mapy by malo byť okolie chaty zalesnené. Avšak mapa asi toho veľa s realitou nemá spoločné. V sieti spevnených a asfaltových ciest, ktoré tu po vojakoch ostali, sa však človek so základnými orientačnými schopnosťami nestratí a istotne túto chatu bez problémov nájde.

Lesy mesta Levoča

Fotogaléria k článku

Najnovšie