Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Bývalá búda pri sedle Rozdiel

V poľsko-slovenskej pohraničnej oblasti v Malých Pieninách, neďaleko Litmanovej a dediny Jaworki, leží drevená búda, ktorá je v pomerne zlom stave a v interiéri sa váľajú stovky PET fľaší, ale môže poskytnúť veľmi dobré útočisko v prípade dažďa, alebo núdzového prenocovania.

Poloha
Pieniny - Malé Pieniny: 250 metrov severne od sedla Rozdiel, vľavo od žltej značky
Nadmorská výška
810 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.39272 ° SŠ
dĺžka: 20.60065 ° VD
» Mapa
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
pramene potoka Rozdiel východne od búdy
Dalšie info
bez možnosti kladenia ohňa, neporiadok vo vnútri - nutná je podložka
Zrušené od
21.10.2018

Búda sa nachádza neďaleko sedla Rozdiel, nie je možné ju prehliadnuť, keďže žltá značka ide priamo okolo nej. Má štvorcový pôdorys o rozmeroch približne 4 x 4 metre. Nemá zatváracie dvere, ani okno, preto pred bočným lejakom s vetrom veľmi nepomôže. Búda je celodrevená a obitá lepenkou, ktorá už je na mnohých miestach strhaná. Vnútro búdy začali ľudia využívať ako provizórny odpadkový kôš a preto je búda plná fliaš a rôznych obalov. No, aj to je vizitka niektorých z nás.

Keďže sa búda nachádza na hrebeni, je trocha problém s vodou. Avšak, smerom k Litmanovej je mnoho prameňov, určite nebude problém nájsť nejaký, z ktorého sa dá nabrať čistá a nezávadná voda. Takisto sa pri objekte nenachádza ani ohnisko, ani žiadne ďalšie možnosti na posedenie. Búda je naozaj len núdzovým útočiskom bez komfortu, teda jeden komfort predsa len ponúka – strechu nad hlavou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš