Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Zrub Žihľaviny pod Chlebom

Na úpätí najväčšej a najkrajšej doliny Vrátna v Malej Fatre pod vrchmi Chleb, Hromové a Steny (južný vrchol), nad Jánošíkovým skokom sa v lokalite Žihľaviny nachádza maličká chatka, ktorá môže pomôcť ako skrýša pred nepriaznivým počasím, miesto odpočinku alebo na obedňajšiu prestávku počas lyžiarskej túry.

Poloha
Malá Fatra - Krivánska Fatra: severné úbočie Chlebu a Hromového medzi Oštiepkovou muldou a Jánošíkovým skokom
Nadmorská výška
1180 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.19787 ° SŠ
dĺžka: 19.05164 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 lôžka, vlastný spacák a karimarka nie sú nutné
Prevádzka
celoročná bez možnosti zakúrenia
Voda
asi 2 minúty smerom do žľabu
Spojenie
Vrátna dolina (Chata Vrátna) - neznačený chodník okolo symbolického cintorína obetí horských nešťastí Malej Fatry
Dalšie info
chýbajúca pec

Poloha a prístup

Nachádza sa na horskej poľane Žihľaviny na severnom úboči Chlebu, približne v strede horského žľabu, ktorý konči pri Chate Vrátna. Od tejto Chaty Vrátna vedie aj chodník okolo symbolického cintorína obetí horských nešťastí Malej Fatry, ktorý konči pri spomínanej chatke a je dlhý 2 - 3 km. Do prvej polovice vedie priamo žľabom a po potoku, no neskor sa odpája doprava, kvôli neprechodnej skale v žľabe, nazývanej Jánošíkov skok. Od tých miest je to zároveň najprudší stupák, ale aj konečný. Stromy začnú ubúdať, posledných pár metrov po lúke Žihľaviny a sme tam. Ku chatke sa dá dostať z viacerých smerov napr. z Oštiepkovej muldy alebo z centrálneho hrebeňa priamo po žľabe. Lenže prístupové chodníky nie sú značené.

Objekt


Chatka je postavená z dreva zrubovou metódou. Strecha je plechová a nemala by zatekať. Na chatke je jedno zamrežovane okno a dvere. Vnútri sa nachádzajú dve železné postele s matracmi a tromi dekami. Nad jednou z nich je vstavané ďalšie lôžko. Ďalšie vybavenie chatky je strohé. Najväčší nedostatok chatky je absencia pece, ktorá tu v minulosti bola. Na stene je jedna polička, na nej zopár hrnčekov, fľašiek, sviečok a konzerv s mäsom. Nájdete ešte jednu hliníkovú lopatu s provizórnou rúčkou, dva vedrá na vodu a zvon je na chatke šnúra na sušenie oblečenia.

Voda

Zdroj vody je v blízkosti, približne 2 minúty smerom do žľabu. Nie som si istý aký prietok má cez leto, ale predpokladám, že vyschnutý nebude.

Záver

Z chatky sú krásne výhľady na Vrátnu dolinu, Sokolie, Tiesňavy, Boboty, Pupov a Kysucké Beskydy. Opačným smerom sa zjavia horské žľaby, ktoré zakončujú Steny a centrálny hrebeň Krivánskej časti Malej Fatry.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš