Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Adrenalínovo-poznávací deň v Prostějove

Parašutistické centrum JUMP-TANDEM v Prostějove je najvybavenejšie parašutistické centrum Strednej Európy, organizovalo Svetový šampionát a Majstrovstvá Európy v parašutizme 2012, a nasledujúci rok bude organizátorom prestížnych Majstrovstiev sveta 2014 v parašutizme.

Neďaleko tohto medzinárodného parašutistického centra, ktoré je obľúbené hlavne kvôli tandemovým zoskokom, sa nachádzajú aj dva významné a navštevované české hrady a jeden zámok. Smerom na juho-juhozápad sa tiahne najväčšia a najvyvinutejšia krasová oblasť v Českej republike, Moravský kras.

Aj preto je táto lokalita ideálna na strávenie príjemného adrenalínovo-poznávacieho dňa. Po nezabudnuteľnom zážitku, keď vyskočíte z lietadla vo výške 4 km nad zemou, a následne absolvujete minútový voľný pád, si môžete dopriať oddychovú prechádzku v jednej z mnoha jaskýň, pozrieť sa na priepasť Macochu či navštíviť hrad Bouzov alebo Šternberk.

Čo ľudí láka na letisko Prostějov? Určite túžba zažiť niečo nové, adrenalínové, a vyskočiť z výšky 4 km nad zemou je už aj tak trocha previerka odvahy. Ale v momente, kedy už zaujmete polohu, skrčíte nohy, chytíte sa za popruhy a visíte na svojom tandempilotovi, v tom momente už nie je cesta späť. Pod sebou vidíte oblaky, polia, dediny, lesy a od toho všetkého vás delí už iba malý skok. Minútový voľný pád, a následne vo výške 1500m nad zemou sa otvára padák. Zvyšnú výšku prekonávate letom na padáku s vyhliadkou na okolitú krajinu a letisko.
Tandemový zoskok si môžete zakúpiť aj v profesionálnom darčekovom balení a prekvapiť tak priateľa, či kamaráta na narodeniny.

Hovorí sa, že najnebezpečnejšie na tom celom je cesta autom na letisko. Padáky su vybavené ešte záložnými padákmi a tlakovou poistkou, takže o bezpečnosť pasažierov je veľmi dobre postarané. Dôkazom toho sú určite aj tisícky spokojných ľudí, ktorí si tandemový zoskok v Prostějove vyskúšali.
Na letisku sú reštauračné aj ubytovacie služby, záhradná terasa, detský bazén, kútik aj obľúbené detské eldorádo.
link: http://www.skoctesi.sk/

Deň sa ešte nekončí, a preto sa vyberieme 35 km smerom na západ ku dedinke Sloup, do nádhernej a najväčšej sprístupnenej českej jaskyne, do Sloupsko-šošůvskej jaskyne. Jaskyňu tvorí rozsiahly komplex dómov, chodieb a obrovských priepastí. Dlhý okruh meria 1760 metrov a od minulého roka si môžete vychutnať aj trasu po spodných podlažiach jaskyne dlhú 1300 metrov.
odkaz: http://www.sloupskososuvskejeskyne.cz/

Len necelých 10 km od dedinky Sloup sa nachádza známa priepasť Macocha. S hĺbkou 138 metrov ku hladine Dolného jazera je najväčšia priepasť svojho druhu v strednej Európe. Táto priepasť vznikla zrútením stropu veľkej jaskyne. Macocha je súčasťou najdlhšieho jaskynného systému Moravského krasu v dĺžke až 35 km.
odkaz: http://www.propast-macocha.cz/

Hrad Bouzov leží od Prostějova severozápadne asi 40 km. Je obľúbený medzi turistami, ale aj medzi filmármi, keďže po prestavbe na prelome 19. a 20. storočia pôsobí naozaj ako zachovalá stredoveká pamiatka a preto je to jedna z najnavštevovanejších turistických lokalít v celej Českej republike.
link: http://www.hrad-bouzov.cz/

Ak si myslíte, že je toho na jeden deň príliš veľa, doprajte si na tento adrenalínovo-spoznávací výlet v Prostějove a okolí kľudne celý víkend, ochutnajte aj tradičnú a tradične dobrú českú kuchyňu v nenápadne schovanej dedinke, a objavte aj iné krásy tohto kraja, ktoré zostanú zapísané v knihe spomienok.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš