Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok Petrovka

Jednou z možností na strechu nad hlavou turistu je prístrešok, okolo ktorého som prechádzal pri zostupe z hrebeňa Oravskej Magury, keď som sa vracal z tohoročného narodeninového stretnutia priaznivcov HIKING.SK na Minčole. Podľa letopočtu na štíte bol vybudovaný v roku 2009.

Poloha
Oravská Magura: pod vrchom Budín v lokalite Petrovka (pri modrej značke)
Nadmorská výška
915 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.33109 ° SŠ
dĺžka: 19.45571 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Spojenie
Podbiel (vlak, bus) - Petrovka (modrá značka)
Dalšie info
vonkajšie sedenie a ohnisko

Poloha

Nachádza sa na malej čistine v plytkom sedielku bočného hrebeňa, ktorý vysiela vrch Budín II. (1185 m) na juhovýchod, smerom na Čížikovú (925 m) a Lučivný vrch (841 m). Okolo prístrešku prechádza modrá TZT z Podbiela na Šubovku na hlavnom hrebeni Oravskej Magury, takže sa nedá minúť. V blízkosti prechádza spevnená lesná cesta traverzujúca juhovýchodné svahy pohoria.

Prístup

- modrá z Podbiela, 1.35 h,
- žltá a modrá z Nižnej, 2.00 h,
- modrá zo Šubovky, 0.40 h.

Objekt

Prístrešok je celodrevený, tvaru A. Západná stena siaha po zem, východná a čelné štíty asi do výšky 1,5 m nad terénom. Dreveným stropom je vytvorený priestor, ktorý je neprístupný, čo je škoda. Zariadenie tvoria na pňoch umiestnený stôl a na pevno osadené lavice. Na trámoch sú povešané všakovaké "ozdoby", ale aj kniha návštev a cestovný poriadok z Podbiela. Prírodný povrch podlahy je dosť nerovný, ale v prípade potreby by sa tu na noc uchýlil zo traja nocľažníci s príslušnou výbavou.

Okolie a voda

Pred prístreškom je ohnisko a v priľahlom smrekovom lesíku sú rozmiestnené lavičky. Vodný zdroj som v najbližšom okolí nezbadal, ale predpokladám, že z prameňov potokov na východnej alebo západnej strane sedla sa bude dať voda nabrať. Ja som pri zostupe z hrebeňa naberal vodu z potôčika asi v týchto miestach.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš