Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Tunelárka pod Lupkovským sedlom

V Nízkych Beskydách turistických útulní či prístreškov určite nie je nadbytok, skôr naopak. Predstavím jednu z mála možností aspoň núdzového bivaku v týchto končinách. Môže byť výhodným variantom núdzového bivaku či úkrytu aj pri prechode hrebeňom Laboreckej vrchoviny, keďže priamo na hrebeni žiadna útulňa široko–ďaleko nie je.

Poloha
Nízke Beskydy - Laborecká vrchovina: pod Lupkovským tunelom a Lupkovským priesmykom (Przełęcz Łupkowska)
Nadmorská výška
600 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.2498 ° SŠ
dĺžka: 22.03332 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 - 6 ľudí, vlastný spacák a karimatky sú nutné
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň cca 300 m východne
Spojenie
Palota (bus) - Lupkovské sedlo/Przełęcz Łupkowska (zelená značka)
Dalšie info
suchý záchod, vonkajšie ohnisko

Objekt

Ide o drevený prístrešok o rozmeroch cca 4 x 5 m pristavený k murovanému objektu s duchaplným a vtipným názvom „Tunelárka“. Objekt patrí ŽSR, traťovej dištancii Prešov a nachádza sa pri zelenej značke Palota – Lupkovské sedlo (Przełęcz Łupkowska), približne 1.10 h chôdze od Paloty a asi 200 - 300 m pod Lupkovským tunelom.

Vzhľadom na jeho vyššie uvedené primárne určenie sa však musia prípadní návštevníci správať maximálne ohľaduplne a zanechať miesto aspoň v takom stave, v akom ho našli.
Objekt síce na mape zakreslený nie je, prehliadnuť ho však nemožno.

Prístrešok nemá bočné steny, v prípade extrémneho počasia by ich bolo nutné nahradiť celtou či fóliou, vzhľadom na jeho veľké rozmery však poskytne dobrú ochranu aj bez nich.

Okolie a voda

Strecha prístrešku je z lepenky a vyzerala byť v dobrom stave, bez zatekania.
V blízkosti sa nachádza vybavené ohnisko, ba aj suchá latrína. Podľa mapy sa neďaleko, asi na polceste medzi ústím tunela a hrebeňom, nachádza prameň vody, neboli sme však pri ňom, a tak to nemám overené. Nižšie pod objektom navyše pramení potok Vydranka, takže by tu o vodu nemala byť núdza.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš