Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok na Ostrom vrchu

Po horách sa túlam od detstva. V tých časom sa veľmi ťažko zháňali informácie o stavbách, kde sa dalo ukryť či prenocovať. Boli sme odkázaní na vlastné poznatky, spomienky kamarátov alebo na zápisky a kroniky vandrákov, ktorý brázdili naše kopce pred nami. Mnohokrát sa mi stalo, moknúc v lese, nemal som ani potuchy o prístrešku či búde v okolí. A tak si viete predstaviť zlosť, keď som premočený a po prebdenej noci uzimený prišiel k takejto stavbe. Preto dnes, v čase internetu, pre čitateľov postupne opíšem niekoľko jednoduchých prístreškov v juhozápadnej časti Strážovských vrchov, v oblasti Ostrého vrchu.

Poloha
Strážovské vrchy - JZ oblasť pohoria: na vrchole Ostrého vrchu
Nadmorská výška
767 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.84799 ° SŠ
dĺžka: 18.12474 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Prameň- studnička sa nachádza 300 metrov za rázc. pod Ostrým vrchom smerom na vrchol, na južnom okraji lúky
Spojenie
Významová odbočka modrej značky z rázc. pod Ostrým vrchom (30 minút)
Dalšie info
drevené sedenie, informačný panel, vrchol Ostrého vrchu je zalesnený a neposkytuje výhľad, GPS signál

Poloha

Stavba altánku sa nachádza v juhozápadnej oblasti Strážovských vrchov, časť Trenčianska vrchovina, na vrchole Ostrého vrchu (767 m n. m.). Ten sa vypína nad obcami Soblahov a Trenčianske Mitice. Na vlastný vrchol s prístreškom vedie z rázc. pod Ostrým vrchom významová odbočka modrej značky. Tá sa začína v Trenčianskych Tepliciach a končí v blízkom stredisku, dnes, žiaľ, uzavretej a opustenej Chaty pod Ostrým vrchom. Z rázcestia pod Ostrým vrchom to na vrchol trvá asi 30 minút. Pomerne hustá sieť značených chodníkov v okolí dovoľuje prístup z viacerých miest a smerov.

Objekt a nocľah

Stavba objektu je jednoduchej drevenej konštrukcie, takmer štvorcového pôdorysu s rozmermi asi 3 x 3 metre. Zastrešená je pultovou strechou. Zo všetkých strán je voľne otvorená do terénu. Pod strechou sa nachádzajú dve lavice a stôl. Zem tvorí udupaná hlina. Aj keď prístrešok nie je primárne určený k prenocovaniu, traja turisti tu vcelku pohodlne môžu prečkať noc. Z toho jeden na stole, ktorý sa dá využiť aj ako pričňa a ďalší dvaja na podlahe. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Prípadné pripevnenie celty alebo PVC fólie z náveternej strany zvýši komfort nocľahu. Vedľa prístreška sa nachádza pekne upravené ohnisko, ďalší stôl s lavicami a mohyla zakladateľa československého skautingu - A. B. Svojsíka.

Voda a okolie

Vodný zdroj sa v tesnej blízkosti nenachádza. Najbližší prameň - studničku nájdete na trase významovej odbočky značky, asi 300 metrov za rázc. pod Ostrým vrchom, na južnom okraji lúky, kde je vybudovaný ďalší prístrešok. V okolí sa nachádza ešte jeden prístrešok v sedle Lúčky. Okrem týchto stavieb sa pod Ostrým vrchom nachádza zrubová útulňa. Krásna príroda v okolí s mnohými tajomnými zákutiami očarí hádam každého vnímavého turistu, vandráka či tuláka...

Súvisiace odkazy

Obec Soblahov
Bývalá chata Pod Ostrým vrchom, dnes mimo prevádzky
Obec Trenčianske Mitice
Antonín Benjamín Svojsík

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš