Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Prírodná rezervácia Marchauen a Marchegg

Alebo kraj bocianov a histórie. V prírodnej rezervácii Marchauen (Naturreservat Marchauen) sa snažia o zachovanie pôvodných mokradí a lúk, čo prispelo k tomu, že sa miesto zaradilo medzi územia s najväčším výskytom kolónií bocianov bielych v strednej Európe. Záplavové územie lužných lesov a lúk rieky Moravy je sprístupnené tromi okruhmi so štyrmi pozorovateľňami. Okrem vodného vtáctva nám kraj ponúka možnosť spoznať jeho bohatú históriu, ktorá sa nás bezprostredne dotýka.

Vzdialenosť
21 km
Prevýšenie
+119 m stúpanie, -119 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 08.10.2013
Pohoria
Rakúsko: Viedenská kotlina/panva (Wiener Becken) - Moravské pole (Marchfeld) - Naturreservat Marchauen
Trasa
  • Najvyšší bod: 150 m n. m.
  • Najnižší bod: 140 m n. m.
Doprava
Bratislava (vlak, bus, MHD) - Devínska Nová Ves (vlak, bus, MHD), bicykel
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)
Doplňujúce súbory
GPX súbor: 2013_marchegg_np_marchauen.gpx

Trasa

Devínska Nová Ves – Cyklomost slobody – Marchegg – Naturreservat Marchauen – okruh okolo hradieb (trasa na mape)

Zopár strán z historického miestopisu

Ako nadpis prezrádza, východzie miesto prechádzky je starobylé mesto Marchegg. História tu na nás tak povediac dýcha na každom kroku. Marchegg je dodnes z veľkej miery obklopený hradbami so zachovalou Viedenskou bránou (Wiener Tor). Opevnené miesto s hradom založil v roku 1268 český kráľ Přemysl Otakar II. ako oporný bod proti Uhorsku, ktoré predtým v roku 1260, vedené uhorským kráľom Belom IV., porazil v bitke pri Kressenbrunne (15 km severozápadne od Bratislavy). Jeho panovanie sa skončilo o 17 rokov neskôr, keď český kráľ zahynul v bitke s rímskym kráľom Rudolfom I. Habsburským pri neďalekej dedine Dürnkrut (22 km SSZ od Marcheggu). Toľko trocha suchých faktov pre tých, čo sa chcú vo svojich myšlienkach preniesť o niekoľko storočí späť.

Ako do východzieho bodu

Na presun môžeme využiť vlak s tým, že po vstup do prírodnej rezervácie (ďalej PR) cez mestské časti Marchegg-Bahnhof a Funfhaus to bude vcelku nezáživné 4 km. Alebo poľnými cestami z Cyklomosta slobody to bude 11 km. Z uvedeného sa ponúka logická voľba na cyklovýlet, pričom treba počítať s tým, že jazda na bicykli v PR je ZAKÁZANÁ a bude ho treba odstaviť, prípadne tlačiť!

Poliami do Marcheggu

Samotné putovanie medzi poliami a popri toku Moravy prináša príjemný oddych, a tak odporúčam túto voľbu. K Morave sa dostaneme po odbočení vpravo z hlavnej cesty za usadlosťou Schneidergrund. Na konci poľnej cesty prídeme k brehu, kde je zopár rybárskych domčekov. Ďalej pokračujeme na sever popod železničnú trať, ktorou v roku 1848 prišiel prvý parný vlak do Bratislavy (čo bol aj prvý parný vlak v Uhorsku). Tunajšie polia sú zaujímavé pestrou skladbou pestovaných plodín. Mestským deťom sa ponúkne príležitosť vidieť rásť napríklad mrkvu, kríčkovú fazuľu, zemiaky, kukuricu, na jeseň zelené hnojivo a pod.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Keď míňame pomerne veľké jazero, prichádzame k hradbám Marcheggu. Nevstúpime do mesta, ale dáme sa vpravo na hrádzu, kde po pár metroch môžeme na záplavovej lúke pozorovať desiatky bocianov. Na konci hrádze pri brehu Moravy v tieni pamätníka máme príležitosť si oddýchnuť takmer bez ľudí. Nápis na pamätníku nám prezrádza, že bol postavený v roku 1938 na oslavu dokončenia protipovodňových hrádzí a pri príležitosti 125. výročia existencie rakúskej colnej stráže bol v roku 1955 prepracovaný na uctenie si obetí colných gárd. Z malej informačnej tabuľky sa dozvedáme, že na tomto mieste jestvoval až do roku 1918 celé stáročia brod, kompa a v roku 1910 tu bol plaveckým klubom postavený kúpeľný dom s plavárňou. Pokračovaním popri brehu sa dostávame cez zámocký park a poza zámok k vstupu do PR. Barokový zámok slúžil ako lovecký zámoček a dnes je tu od apríla do októbra, od štvrtka do pondelka, výstava o období od kráľa Přemysla Otakara II. po princa Palffyho.

Naturreservat Marchauen a okruhy

Za zámkom zídeme dole z hrádze a zabočíme vpravo po moste cez riečku Mühlbach. Musíme zosadnúť z bicykla. Pri vstupe je informačná tabuľa s mapou a krátkym popisom okruhov v nemeckom jazyku. K dispozícii sú propagačné materiály s podrobnou mapou PR s vyznačenými pozorovacími miestami.

Sú tri značené okruhy- chodníky, po ktorých je dovolený pohyb:

- Červený bocianí, 2 km dlhý,
- Zelený ropuší, 4 km dlhý,
- Modrý bobrí, 7 km dlhý.

Samotné názvy prezrádzajú tematické zameranie. Ak využijeme spoločné úseky a vyhneme sa jednej z nezáživných častí na hrádzi, tak dostávame jeden okruh dlhý približne 8 km.

Od vstupu je vo vzdialenosti okolo 100 metrov vidieť výhľadovú plošinu. Je vyvýšená na koloch, otvorená – nekrytá, s lavičkami. V období hniezdenia je tu osadený ďalekohľad. Jedna informačná tabuľa je venovaná životu bocianov bielych a druhá ostatným tunajším vtákom ako napr. bocianovi čiernemu (ktorých je tu vidieť v hojnom počte, ako krúžia pri prelete do Afriky), volavke popolavej, jastrabom, sokolom, morskému orlovi. Plošina má dobrý výhľad na lúku a hlavne na stromy plné hniezd. Vrátime sa späť na spoločnú cestu spomínaných farieb. Vnárame sa do lužného lesa. V prípade zaplavenia je tu most na prekonanie prelievajúceho sa ramena cez chodník. Ďalej nasleduje lúka. Na križovatke pokračujeme modrou farbou. Opäť prichádza most, rameno - jazero, lúka a napokon sme v časti NP pomenovanej v mape ako Spielmaiß.

Pri jazere je príbytok Mariza Hütte so zastierateľnými oknami na sledovanie diania na jazere. Miesta na laviciach pri oknách je tu tak pre 4 - 6 ľudí. Je to ideálne miesto na tichý relax s ďalekohľadom v ruke alebo teleobjektívom na fotoaparáte. Náučná tabuľa sa venuje Veľkej modrej volavke, kačiciam a leknám. Pokračujeme okrajom veľkej lúky popod košaté gaštany a opäť sa vnárame do lužného lesa. Po ľavej strane máme ďalšie rameno. V mieste zvanom Holzwiese mostíkom prechádzame na druhú stranu. Za dubovým okrajom lesa vchádzame na veľkú lúku ohraničenú protipovodňovou hrádzou. Po 1,5 km schádzame z hrádze a nasledujeme zelenú značku. Hneď ako sa vnoríme do lesa, ocitáme sa pri otvorenej vyhliadkovej plošine nad „bačorinou“, ako stvorenou pre žabie koncerty. Zelená nás dovedie ku križovatke, kde sme pred pár hodinami boli. Prechádzame na červenú trasu a o niekoľko desiatok metrov prídeme k druhému príbytku Biber Hütte. Ako názov napovedá, ide o miesto, kde sa dajú pozorovať bobry. Informačná tabuľa pojednáva nielen o bobroch, ale aj o rybárikovi a tunajších korytnačkách. Opäť prechádzame cez lúku na hrádzu, z ktorej je výhľad na „bobrie“ jazero. Po rádovo 700 m sme pri vstupe do NP.

Hradby

Na cestu späť využijeme historický okruh popri hradbách (historischer rundwege), ktorý by sme mali absolvovať opäť pešo. Ide o príjemnú prechádzku zväčša v tieni dlhú necelé 2 km. Okruh začína pri hlavnej cestnej komunikácii za Viedenskou bránou (Wiener Tor) a dovedie nás k pomníku pri Morave pred zámockým parkom.

Záver alebo kedy sa sem vybrať

Marec je mesiac, kedy sa prvé bociany vracajú na svoje minuloročné hniezda, postavené ešte pôvodným spôsobom na starých stromoch. Na konci augusta odlietajú prezimovať do južnej Afriky. Tam a späť spolu preletia vzdialenosť takmer 20 000 km. Takže jar a leto je to najlepšie obdobie na návštevu PR.
Začiatkom júla 2013, čo bolo takmer mesiac po ustúpení rozvodnenej Moravy, bola PR z väčšej časti zaplavený vodou a komármi. Začiatkom októbra počas babieho leta bolo vtáctva poskromne, sem-tam volavka, labuť a kačka. Napriek tomu tu boli odborníci s profesionálnou fotografickou výbavou a lovili zábery, ktoré mne ako laikovi unikli.

Užitočné odkazy

www.marchegg.at
www.wwf.at/march
Bitka pri Kressenbrunne
Bitka na Moravskom poli

Fotogaléria k článku

Najnovšie