Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Poľovnícky zrub Tajch pod Veľ. Chochuľou

Putovanie hrebeňom Nízkych Tatier z Donovál po Ďurkovú je dlhé, a navyše v hôľnych pasážach ľahko dochádza ku zmenám počasia. Človek môže mať trasu dopredu naplánovanú, no nepredvídateľné okolnosti zvyknú plány hravo otočiť "hore nohami". V týchto prípadoch sa strecha nad hlavou a teplo hodí ako soľ. Jeden prístrešok, ktorý môže poslúžiť ako úkryt, sa nachádza v Hiadeľskom sedle, no ak vás nečas zastihne v oblasti Veľkej Chochule a Košariska, môže dobre poslúžiť prístrešie opustenej chaty Tajch.

Poloha
Nízke Tatry - Ďumbierske Tatry: hrebeň Prašivej, na JV od Veľkej Chochule v závere Sopotnickej doliny
Nadmorská výška
1300 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.882170 ° SŠ
dĺžka: 19.342410 ° VD
» Mapa
Nocľah
na matracoch cca 10 ľudí núdzovo aj viac
Prevádzka
voľne prístupná poľovnícka chata bez hospodára
Voda
v potôčiku cca 10 minút západne od chaty
Spojenie
Brusno (vlak, bus) - záver Sopotnickej doliny (zelená značka)
Dalšie info
v zime ťažko priechodný chodník z Veľkej Chochule (kosodrevina)

Poloha a prístup

Poľovnícka chata sa nachádza na hranici lesa v závere Sopotnickej doliny, na južnom svahu Veľkej Chochule v nadmorskej výške cca 1300 m. Doslova verandou objektu vedie zelená turistická značená trasa z obce Brusno (bus, vlak) na vrchol Veľkej Chochule (rázcesie s červenou TZT E8). Prechod dlhou Sopotnickou dolinou po zelenej značke na chatu trvá cca 4 hodiny, zostup z Veľkej Chochule k nej trvá cca 40 minút. Chodník z Veľkej Chochule miestami vedie hustým pásmom kosodreviny, čo môže značne obmedziť priechodnosť a orientáciu v zlom počasí. V lete je málo frekventovaný chodník viditeľný, horšie je to v zimných mesiacoch.

Objekt

Tajch je drevená, chátrajúca poľovnícka chata so sedlovou strechou a prekrytým vstupom. Tvoria ju dve priestranné miestnosti. Vchodové dvere vedú do bývalej kuchyne, ktorá je teraz prázdna a zvykne v nej byť prichystané drevo. S bývalou kuchyňou susedí rovnako priestranná izba vybavená výkonnou liatinovou pecou. V izbe nájdeme okrem pece drevený stôl s lavicou, kovovú posteľ a osem matracov, za dverami je nástenný a stojanový drevený vešiak. Na matracoch sa pohodlne vyspí 10 ľudí, v prípade núdze aj viac. V skromnej výbave chaty nájdete metlu a rámovú pílu. Dvere medzi izbou a kuchyňou sú v celkom dobrom stave a dajú sa zavrieť, vchodové dvere chaty sú deravé. Pec je dostatočne výkonná a obývateľnú izbu hravo vykúri. Na podkrovie chaty sa dá vyliezť z vonkajšej strany cez dieru v štíte, no je tam neporiadok a ako úkryt môže poslúžiť naozaj len v prípade núdze. Zaujímavosťou objektu je návštevná kniha.

Voda a drevo

Voda sa nachádza v žľabe cca 10 minút chôdze západne od chaty, vedie k nej traverzový poľovnícky chodník. V bývalej kuchyni chaty zvykne byť prichystané suché drevo, no osobne by som sa na to nespoliehal. V okolí zrubu rastie bukový les, kde nie je problém nájsť množstvo kvalitných suchých konárov, dokonca aj v zime, keď je snehová pokrývka.

Zaujímavosti

Sopotnická dolina bola od nepamäti využívaná na ťažbu dreva a pálenie drevného uhlia na banícke účely. V lokalite Tajch bola pod Veľkou Chochuľou v roku 1928 postavená útulňa pre lesných robotníkov. Pravdepodobne je to chata, o ktorej píšem, no nie som si istý. Zatiaľ najstarší nápis, čo sme našli vyrezaný v tráme, je z roku 1948.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vyťažené drevo sa dolinou prepravovalo plavením. Na hornom toku Sopotnice boli pre tento účel v roku 1928 vybudované drevené žľaby pospájané z kmeňov stromov s veľkým priemerom vytesané do tvaru válova a zásobované vodou z takzvanej klauzúry - tajchu. Pozostatky rizní a klauzuly by mali byť na niektorých miestach rozpoznateľné dodnes.

Popri chate chodievam pár rôčkov a sledujem, ako sa mení. V minulosti sa často stávala terčom vandalov a bol v nej veľký neporiadok, čo vyvrcholilo jej uzamknutím. Neskôr bol objekt znovu otvorený (čo je až doteraz) a najnovšie badať činnosť dobrých ľudí, ktorí chatu upratali a občas sa o ňu starajú, o čom svedčí aj kniha návštev, no najmä poriadok.

Autori fotografií: Juraj Mucha a Matúš Morong

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš