Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Hradná chatka Tematín

Pri návšteve hradu Tematín sme objavili priam luxusnú útulňu priamo na hrade. Doteraz sa v okolí uvádzala iba zemľanka pri výstupe z lokality Hrádok - Dolina (po žltej značke), ale tá sa mi zdala veľmi sparťanská, hlinená nerovná podlaha a rozmery ako pre Hobitov. Zato nová útulňa na hrade je jedna z najlepších, aké som v horách videl.

Poloha
Považský Inovec: ruiny hradu Tematín - dolné nádvorie
Nadmorská výška
570 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.677390 ° SŠ
dĺžka: 17.928960 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 ľudí s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
celoročná (voľne prístupné mimo obdobia brigád na hrade-prevažne víkendy)
Voda
v blízkosti hradu sa nenachádza vodný zdroj, najbližší je 1,5 km severne hlboko v doline
Kontakt
OZ Hrad Tematín, Haanova 4, 851 04 Bratislava, Mojmír Choma +421 908 532 766 (predseda OZ), tematin@tematin.eu, tematin.eu
Dalšie info
latrína 60 m od hradu (1 - 2 minúty chôdze), otvorené ohnisko s vonkajším sedením

Objekt je voľne prístupný mimo obdobia brigád (hlavne víkendy) na hrade, preto sledujte aktuálne oznamy na webovej stránke OZ Hrad Tematín.

Prístup

Hlavný prístup na hrad je po žltej značke z Hrádku (my sme išli z lokality Dolina), časový údaj bol 1.20 h a boli sme tam kúštik rýchlejšie, takže mladý svišť sem vybehne aj za 1 hodinu. Podobne by to malo trvať aj zo strediska Bezovec po modrej značke a opačným smerom po modrej z obce Lúka to bude bezmála 2 hodiny.

Objekt

Pri vychádzke na hrad Tematín sme objavili na dolnom nádvorí medzi múrmi delovej bašty pekne urobenú útulňu. Iba nedávno ju založili nadšenci z OZ Hrad Tematín, ktoré sa zaoberá renováciou, resp. konzerváciou hradnej zrúcaniny. Drevený materiál útulne ešte svietil novotou, čo ukazuje, že ju niekto zhlobil iba nedávno. Je učupená do medzery medzi múrmi, kvalitne zastrešená, so zasklenými oknami a dverami.

Základom útulne sú lôžka, jednak dolné a jednak rozsiahla palanda, na ktorú vedie rebrík, takže sa tu pohodlne vyspí desať ľudí. Lôžka sú rovné, ale bez čalúnenia, tak vlastná karimatka je nutná. Pod palandou je veľký stôl s lavicami, na všetkom je biely poťah. Priestor sa dá vykúriť, lebo súčasťou je piecka. My sme ju neskúšali, hoci sme prišli v chladnom daždivom počasí, ale nechcelo sa nám dlho zdržiavať. V okolí hradu by sa určite dalo nájsť drevo, aj keď z počtu ohnísk v areáli sa dá usúdiť, že sem ľudia radi chodia opekať a palivo môže byť úzkym profilom. V objekte je aj nejaká základná výbava, vrátane zrkadla, takže najmä ženské osadenstvo to ráno ocení.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fakt, že ide o útulňu otvorenú pre verejnosť, je doložený vyvesenými pravidlami na dverách, najviac ma pobavila zmienka o tom, že nemáte kradnúť, lebo si zhoršíte karmu a budú vás prenasledovať hradní duchovia. Dvere majú petlicu, kde by sa dal dať visací zámok, zostáva len dúfať, že prevádzkovateľov nebudú hnevať nezodpovední návštevníci a z voľne dostupnej útulne neurobia privátnu, len pre vyvolených.

Na nádvorí pred útulňou je luxusné posedenie pri ohnisku, v dobrom počasí sa tam bude dať stráviť nejedna romantická chvíľa.

Voda a okolie

Voda priamo na hrade nie je, zberná cisterna sa nezachovala. Po žltej značke sme križovali údolia s potôčikmi, ale upravený prameň sme nevideli. Zdroj vody je možno pri lesnej chate PZ Hrádok, ale ani tam sme studničku nevideli. V diskusii by mohol nejaký miestny znalec prezradiť, kde sa dá spoľahlivo nabrať voda, inak ju bude treba doniesť úplne zdola.

Možnosť nocľahu na hrade zrejme odsúdi blízku zemľanku len do roly núdzového úkrytu pred krátkou prietržou mračien, lebo sotva si viem predstaviť, že by niekto dal prednosť spaniu na nerovnej humusoidnej hline, keď bude mať 35 minút na hrad s krásnou útulňou. Tematín je významný turistický cieľ, odteraz je možné kalkulovať s tým, že s tu dá prespať, prípadne ukryť pred zlým počasím.

Fotogaléria k článku

Najnovšie