Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Poškodená strecha na Štefánikovej chate

Vo štvrtok 15. 5. 2014 bol na Chate gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom v Nízkych Tatrách veľmi silný vietor. Na meteorologickej stanici SHMÚ na neďalekom Chopku chvíľami presahovala priemerná rýchlosť vetra 33 m/s (t. j. 119 km/h), čo je hranica orkánu. Na Štefánikovej chate vietor spôsobil viacero škôd, o ktorých informoval chatár Igor Fabrícius.

"Vietor poškodil latrínu, smerovník, polámalo stoly na terase, no najviac si to odniesla strecha nad vchodom a strecha na severovýchodnej strane. Časť strechy odniesol vietor preč, časť ostala na mieste pokrčená a potrhaná. Vietor bol taký silný, že vytrhával aj dosky, na ktorých bola strecha upevnená," vypočítava škody chatár. Strecha je podľa neho v havarijnom stave a bolo by ju dobré celú zrekonštruovať.

Hoci strechu prekryli igelitovou plachtou a poškodenú krytinu vrátili nazad a zabepečili doskami, do chaty zateká a silnejší vietor provizórne riešenie určite nevydrží. Podľa chatára však okamžite nemožno začať s opravou, pretože škody sú rozsiahle a je potrebná súčinnosť s poisťovňou a s majiteľom chaty, ktorým je Klub slovenských turistov (KST).

Plánovaná veľká rekonštrukcia bude musieť začať od strechy

Majitelia chaty plánovali jej rozsiahlu rekonštrukciu. Pôvodne sa malo začať rekonštrukciou kúrenia. "Tiež sme chceli riešiť elektrinu a nainštalovať fotovoltaický systém ako na Téryho chate. Teraz ťaháme elektrinu káblom z Trangošky, čo nie je úplne šťastné," hovorí predseda KST Peter Perhala. Podpredsedníčka KST pre ekonomiku a marketing Erika Fábryová pridáva plány na posunutie kuchyne dozadu ku svahu a rozšírenie jedálne, tiež na spoločnú nocľaháreň v druhom poschodí chaty, ktoré sa dnes vzhľadom na chýbajúcu izoláciu strechy využíva málo. Tieto plány vzhľadom na aktuálnu udalosť museli ustúpiť do úzadia. "Je jasné, že začať musíme od strechy", hovorí člen Výkonného výboru pre majetok Miroslav Herchl. "Bude potrebné nielen vymeniť krytinu, ale strechu aj zatepliť. Zrejme to budeme robiť na etapy - poškodená polovica strechy teraz, druhá neskôr. Začneme z vlastných prostriedkov a potom pridáme financie od poisťovne." Podľa Eriky Fábryovej poistnú udalosť už nahlásili, kedy však budú peniaze vyplatené a v akej výške, sa nedá odhadnúť. Do rekonštrukcie chaty by mali ísť všetky finančné prostriedky utŕžené z nájomného.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie