Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Chatka pri Peklisku

Branisko si vďaka svojim prírodným krásam získalo srdcia mnohých turistov. Vzhľadom k malej rozlohe pohoria sa sem väčšina ľudí vyberie len na jednodňové výlety. Avšak v južnej časti pohoria, v hlbokej doline medzi Rajtopíkmi a Brezovou leží malá, ale pekná búda, ktorá poslúži k prípadnému nocľahu naozaj dobre.

Poloha
Branisko: cca 5 minút od turistického smerovníka Peklisko po modrej značke smerom do sedla Predky, približne 20 metrov vedľa chodníka
Nadmorská výška
657 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.99675 ° SŠ
dĺžka: 20.88485 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 ľudí s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň na modrej TZT asi 5 minút hore dolinou priamo pri ceste
Dalšie info
ohnisko pred búdou

Poloha

Búda leží blízko modrej turistickej značky, ktorá vedie z doliny potoka Svinka od smerovníka Peklisko až do sedla Predky pod Sľubicou. Nenápadná drevená stavba sa nachádza asi 20 metrov mimo značnej modrej trasy. S jej nájdením určite nebude mať problém nikto.

Objekt

Stavba má obdĺžnikový pôdorys veľkosti približne 3 x 4 metre a je postavená na malej plošinke na svahu. Konštrukcia búdy je postavená zo žrďoviny a hrubších hranolov, obitá je doskami. Nevyzerá síce najnovšie, ale nejaký rok ešte určite vydrží. Medzi doskami sú len minimálne škáry, a tak celkom dobre ochránia aj pred vetrom, škoda však, že okno nie je celé. Strecha je plechová a vo veľmi dobrom stave – pred dažďom ochráni spoľahlivo.

Interiér je naozaj skromný. Vo vnútri je len jedna polička a matrac. Podlahu tvorí udupaná hlina, ale s vlastnou podložkou sa tu vyspí v pohode štvorica nocľažníkov. Aj napriek tomu, že búda je maličká, nájde sa v nej miesto ešte pre minimálne dvoch ďalších nocľažníkov pod strechou. Do „podkrovia“ vedie rebrík a spanie nebude asi najpohodlnejšie, ale určite postačí nenáročným turistom. Je škoda, že vo vnútri nie je lavica či piecka, kde by sa dalo zakúriť.

Okolie a voda

Na plošinke, na ktorej búda stojí, je ohnisko s prichystanými palicami na opekanie. Je zrejmé, že sem asi z okolitých obcí občas niekto zavíta, prezrádza to aj viacero fliaš od alkoholu v okolí. Vodu si je možné nabrať o niekoľko stoviek metrov vyššie modrou značkou zo žliabku hneď vedľa cesty (orientačné súradnice prameňa sú 48.99536° 20.88257°).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Je škoda, že pekné stavby, ktoré by pri troche starostlivosti veľmi dobre poslúžili turistom, pomaly chátrajú. Stačilo by naozaj málo, aby sa z opísaného objektu stala kvalitná útulňa. Ale aj napriek postupnému chátraniu môžem chatku smelo odporúčať k prenocovaniu v pohorí Branisko.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš