Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nové prístrešky z roku 2018 (autor foto: Martin Hruban)
Nové prístrešky z roku 2018 (autor foto: Martin Hruban) Zatvoriť

Prístrešok Trohanka v sedle Tri studne

Medzi dvomi významnými vrcholmi Volovských vrchov – Kloptaň (1155 m) a Kojšovská hoľa (1246 m) - sa priamo pri červenej značke (Cesta hrdinov SNP) nachádza malá lúčka, ktorá ponúka na nocľah hneď dva kryté prístrešky, ktoré veľmi dobre poslúžia k núdzovému úkrytu alebo tiež k prenocovaniu.

Poloha
Slovenské rudohorie - Volovské vrchy: sedlo Tri studne medzi vrchmi Kloptaň a Kojšovská hoľa, na červenej značke Cesta hrdinov SNP (E 8)
Nadmorská výška
953 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.76486 ° SŠ
dĺžka: 20.91702 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 ľudí v jednej búde a 3 ľudia v druhej búde s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Tri studne (3 minúty po žltej značke smerom na Prakovce)
Dalšie info
upravené vonkajšie ohnisko a drevené posedenie

Poloha

Ako som spomenul, prístrešky sa nachádzajú približne na polceste medzi Kojšovskou hoľou a Kloptaňou. Na malej lúčke, zvanej Trohanka, sa nachádza turistický smerovník Tri studne, kde sa pripája žltá značka z Medzeva. Na okraji lúky ležia vedľa seba dve malé, ale pekné búdy či skôr prístrešky. Obe búdy sú vhodným miestom k oddychu alebo prenocovaniu, či už pri diaľkovej turistike po Ceste hrdinov SNP (E 8), alebo len pri túre Volovskými vrchmi.

Objekty

Jedna búda je nižšia so šikmou strieškou a drevenou podlahou. Je vhodná na spanie. Pôdorys má odhadom 3 x 2 m. Predná strana prístreška je otvorená, ale bočnice sú celkom slušne zakryté a teda ochránia pred dažďom aj vetrom, ak nefúka rovno oproti otvorenej časti. V tejto búde sa vyspí pohodlne najviac pätica ľudí.

Druhá stavba je postavená skôr ako prístrešok. Je vyššia, približne rovnakých rozmerov, tiež má otvorenú prednú časť a boky kryté doskami, avšak hlinenú podlahu. Vo vnútri je menej miesta na spanie, keďže je tam stôl a lavice na sedenie. Ale zmestí sa sem dvojica, maximálne trojica ľudí. V oboch prípadoch je izolačná podložka (karimatka) a spací vak nutnosťou pre pohodlný spánok.

Voda

V blízkom okolí je výdatný zdroj vody – prameň pri Troch studniach (N48.76548° E20.92058°), od Trohanky je vzdialený necelých 5 minút chôdze. Priamo pred prístreškom je upravené ohnisko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie fotografie:
foto č. 1
foto č. 2

Autori fotografií: Stanislav Ďurica a Martin Hruban.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš