Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok nad pivnicou
Prístrešok nad pivnicou Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chata Široká

Pri študovaní mapy v okolí Brezovej pod Bradlom som si všimol na lúke neďaleko červenej značky vyznačenú budovu. Tušil som, že by to mohla byť nejaká chata a chcel som sa pozrieť, či by tam nebola možnosť prespať v prípade nutnosti. Je to síce neďaleko civilizácie, ale jeden nikdy nevie. Pútnika môže chytiť lejak alebo chce na druhý deň pokračovať v túre.

Poloha
Malé Karpaty
Nadmorská výška
410 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.63681 ° SŠ
dĺžka: 17.54801 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s vlastným spacákom a kariamtkou v prístrešku pri vstupe do pivnice
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v okolí nie je zdroj pitnej vody
Dalšie info
krytý vstup do pivničných priestorov poľovníckej chaty

Poloha a prístup

Chata sa nachádza neďaleko asfaltky, takže je k nej prístup veľmi jednoduchý z rôznych smerov.

Z námestia v Brezovej pod Bradlom po červenej až po smerovník Dlhé rovne a keď sa červená odkloní doprava, treba pokračovať rovno po ďalšiu križovatku. Tu voľakedy išla červená po asfaltke doprava, no treba pokračovať rovno do vŕšku a po pár desiatkach metrov stojí na okraji veľkej lúky kamenná chata. Z námestia sem je to približne 4 km.

Od rázcestia žltej a zelenej pri rekreačenom stredisku Výtok sa dá dostať k chate po 6 km. Žltou treba vykročiť smerom na Komárkovú. Tu treba opustiť značenú trasu doľava a po lesnej ceste ísť k asfaltke a po nej rovno až na križovatku asfaltiek so starým smerovníkom chata Široká. Tu treba pokračovať doľava do vŕšku a po pár desiatkach metrov zastanete pred chatou.

Objekt

Poľovnícka chata Široká je podlhovastá, kamenná stavba v celkom dobrom stave. Vidno, že je využívaná a majitelia sa o ňu starajú. Stojí asi 30 metrov od asfaltky na okraji obrovskej lúky, kde je oproti nej samozrejme posed. Väčšina okien je zamrežovaná a vstup do chaty zabezpečený kovovými dverami. Pre možnosť prespania je zaujímavý prístrešok, či kryt vstupu do pivnice, ktorý delí opticky chatu na dve časti. Prístrešok podopiera šesť drevených stĺpov a na ľavej a pravej strane je latkový plot do výšky pása. Podlaha prístrešku je vyložená kameňmi a vstup na schody do pivnice delí prístrešok na dve polovice. V ľavej sa nachádza stôl a pod ním ďalší s kovovými šuplíkmi, ako aj drevená lavica. V pravej časti je drevený stôl a lavica.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zvedavosť mi nedala a zišiel som po schodoch dolu. Tu ma čakalo prekvapenie. Predpokladal som, že pivnica bude zatvorená dverami, čo aj bola, ale medzi rámom dverí a ľavou stenou je z mne nepochopiteľných dôvodov voľný priestor, ktorým sa štíhly turista dostane dnu, keby vonku šľahal dážď z boku. V každom prípade odporúčam pod spací vak karimatku. Hoci má prístrešok rozmery približne 4 x 6 m, pre schody sa tu vyspia len štyria ľudia.

Pred chatou je ohnisko aj s lavicami do polkruhu a v neďalekom lesíku je dosť dreva na večerný ohník. Vzhľadom na blízkosť civilizácie miesto odporúčam na prenocovanie len vo výnimočnom prípade a samozrejme zanechať po sebe poriadok. Správajme sa k cudziemu majetku tak, ako by sme chceli, aby sa druhí správali k nášmu. Viac o histórii objektu si môžete prečítať v popise pod fotografiou od Vladimíra Lukačoviča.

Voda

Prameň ani studňu som nenašiel, ani na mape nie je nič vyznačené. Takže najbližšia voda je v Brezovej pod Bradlom alebo v rekreačnom stredisku Výtok.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš