Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chatka a prístrešok nad Matúškovou
Chatka a prístrešok nad Matúškovou Zatvoriť

Prístrešok Nad Matúškovou

Počas túry Kysuckou vrchovinou som v lokalite Nad Matúškovou natrafil na chatku s prístreškom. Hoci do týchto končín zavíta veľmi málo turistov, môže sa hodiť informácia o existencii objektov, keďže sa dajú využiť ako útočisko pred nepohodou či na núdzový nocľah.

Poloha
Kysucká vrchovina: nad Matúškovou (pri zelenej značke)
Nadmorská výška
765 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.31994 ° SŠ
dĺžka: 18.88888 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 osôb, spacák a karimatka nutné
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa
Voda
prameň priamo pri chatke
Dalšie info
vonkajšie ohniská, suchý záchod a drevené sedenie

Poloha

Nachádza sa v centrálnej časti pohoria, pod hlavným hrebeňom. Neďaleko prechádza zeleno značený turistický chodník, vedúci po jednej z bočných rázsoch. Pre prístup z červenej hrebeňovky sa treba od TIM Nad Matúškovou vybrať dolu kopcom po zelenej smerom na Žhľavný grúň. Po asi 400 m sa dostanete do plytkého sedielka s lavičkou a svätou schránkou. Doľava vedie spevnená cesta a asi po 50 metroch doprava nadol chodníček k chatke. Z opačnej strany sa do sedielka dostanete zelenou z doliny Povinského potoka (kedysi zelená viedla až z Kysuckého Nového Mesta).

Prístup

- zelená od TIM Povina, Jedľovina, 1:30 h,
- zelená od TIM Radôstka, Sobolčínovci 1:20 h,

k rázcestiu Nad Matúškovou sa dá dostať:
- zelená + červená od TIM Lodno, 1:25 h,
- zelená + červená zo Starej Bystrice, 2:00 h,
- červená z Krásna nad Kysucou, 3:45 h,
- modrá + červená z Lutíš, 3:05 h,
- modrá + červená od TIM Horný Vadičov, Kubaščíkovci, 3:15 h.

Objekt

Drevená chatka je postavená na betónovej podmurovke a je uzamknutá. Pozdĺž čelnej strany je krytá veranda s betónovou podlahou krytá plechovou strechou. Nie je veľmi priestranná, ale štyria potenciálni nocľažníci by sa pomestili. Oproti stojí drevený prístrešok s plechovou strechou. Pod ním je stôl s lavicami, v zadnej oddelenej časti dreváreň. Podlaha, ako aj okolie a chodníčky sú vysypané kamennou drťou. Tu by sa mohli zložiť ďalší dvaja. Keďže boky prístreška ani predsiene nie sú kryté, pri daždi bude vhodné zabezpečiť ich celtou alebo igelitom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie a voda

Pomerne výdatný prameň je vo svahu hneď pod prístreškom. Vedľa je ohnisko s lavičkou. Pár metrov vrstevnicovým chodníkom do lesa stojí latrína.

Treba len dúfať, že všetci návštevníci zanechajú miesto v takom stave, ako som ho našiel - absolútne bez odpadkov a iného neporiadku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš