Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa pod Uchánkom
Útulňa pod Uchánkom Zatvoriť

Útulňa Útulňa pod Uchánkom obnovená

Ako Fénix z popola... Áno, známy symbolický príbeh znovuzrodenia z gréckej mytológie má až neuveriteľnú paralelu k príbehu útulne pod Uchánkom. Písal sa február roku 2015, keď turistickú verejnosť nemilo prekvapila správa o úmyselnom podpálení koliby. Nezostalo z nej nič! Mnohí sme si mysleli, že je to koniec... A už tu nikdy nebude nič stáť. Aké radostné bolo prekvapenie, keď sme sa dozvedeli, že turisti zo Sobotišťa ju znovu vybudovali a na Silvestra 2015 ju slávnostne otvorili. Ostáva len dúfať, že nám všetkým bude ešte dlho dobre slúžiť a nestihne ju osud jej predchodkyne.

Poloha
Biele Karpaty: neďaleko obce Sobotište, západne pod vrchom Uchánok
Nadmorská výška
490 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.75578 ° SŠ
dĺžka: 17.41814 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 – 8 osôb
Prevádzka
celoročná, ale bez vykurovacieho telesa
Voda
Upravená studnička asi 100 m poniže útulne vedľa trasy odbočky žltej značky (v suchom lete môže byť vyschnutá)
Kontakt
Klub slovenských turistov Sobotište
Sobotište 72
906 05 Sobotište
predseda klubu Ján Oravec
+421 907 649 935
oravec.jan(at)centrum.sk
obecsobotiste.sk/klub-slovenskych-turistov.as…
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, drevené sedenie, latrína

Poloha a prístup

Stavba novej útulne je situovaná na rovnaké miesto, kde stál pôvodný objekt, t. j. na lúku západne pod vrcholom rozložitého Uchánka. Prístupná bude, resp. je z rázcestia Kaničkov jarok po významovej odbočke žltej značky. Značka síce v čase návštevy (január 2016) ešte nebola vyznačená, ale smerovníky so šípkami boli osadené. Od západu sa dá k útulni dostať z asfaltovej komunikácie vedúcej zo Sobotišťa k osadám Kubíkovci, Lipová, Kadlečíkovci (viď mapa).

Objekt a nocľah

Ako stará útulňa, tak aj jej nová nasledovníčka je vybudovaná na kamennej podmurovke z dreva. Zastrešená je sedlovou strechou opatrenou škridlovou krytinou. Pôdorys má takmer štvorcový tvar s rozmermi strán približne 3 x 3,5 m. Vstup je umiestnený na JZ stranu a tvoria ho masívne dvere, ktoré sa dajú zvnútra uzavrieť na háčik. Interiér osvetľujú dve podlhovasté okná. Vnútri sa nachádza stôl s dvomi lavicami. Po celej dĺžke steny oproti vstupu je vybudovaná lavica – pričňa, ktorú môžu využiť na spanie dve osoby. Ďalší musia spať na podlahe z kameňov, preto je nutné použiť karimatku. Je na škodu, že neboli vybudované poschodové prične ako v starej útulni, kde sa pohodlne vyspalo 6 až 8 osôb. Napriek tomu sa do útulne zmestí 8 nocľažníkov.

Na vonkajšom obvode JZ a SZ steny sa nachádza lavica. Bohužiaľ, ani teraz tu nie je žiadna možnosť zakúrenia. Pravidlá používania a znak Klubu slovenských turistov sú umiestnené na čelnej stene pri dverách. Pred útulňou je stále niekoľko stolov a lavíc, nechýba ani upravené ohnisko. Kúsok poniže, asi 100 m vedľa trasy odbočky žltej značky je upravená studnička, ktorá ale v suchom lete môže byť bez vody. Necelých 30 metrov pri háji stojí latrína.

Súvisiace odkazy

Webová stránka útulne
História útulne pod Uchánkom
Bývalá útulňa pod Uchánkom

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš