Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Spodná časť rozhľadne s útulňou
Spodná časť rozhľadne s útulňou Zatvoriť

Útulňa Nový Žobrák

Rozhľadňa a útulňa pri sedle Žobrák v severovýchodnej časti pohoria Čergov je pekným vyhliadkovým bodom, ale aj miestom k prenocovaniu. Po rokoch starú útulňu s rozhľadňou nahradila nová veža, ktorá stojí len pár desiatok metrov vedľa staršej.

Poloha
Čergov: v sedle Žobrák na spojnici červenej značky z Hervartova a modrej z Krížov
Nadmorská výška
891 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.23659 ° SŠ
dĺžka: 21.1728 ° VD
» Mapa
Nocľah
V útulni približne 8 ľudí, v priľahlých objektoch ďalšie desiatky ľudí
Prevádzka
celoročne otvorená (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v blízkom okolí nie je prameň
Dalšie info
upravené ohnisko, latrína, veľký prístrešok s lavicami

Rozhľadňa a útulňa je často využívaná aj k prenocovaniu, nakoľko tadeto vedie Cesta hrdinov SNP (E-8), zároveň je tu spojnica dvoch výstupových trás na hrebeň Čergova, jedna vedie z Hervartova, druhá z Krížov. Pôvodná rozhľadňa stále stojí na svojom mieste a stále je funkčná, aj keď ju poznamenal zub času. Nová rozhľadňa s útulňou bola vybudovaná v roku 2015 za pomoci prostriedkov z Európskej únie obcou Hervartov. Práca sa naozaj podarila a verím, že bude turistom slúžiť dlhé roky.

Útulňa

Stavba je masívnej drevenej konštrukcie a má dokonca bleskozvod, čo je obrovská výhoda v prípade, ak sa v nej treba ukryť pred búrkou. Stavba je výškovo rozčlenená akoby na tri časti. Spodnú tvorí samotná útulňa. Nad útulňou sú dve podlažia rozhľadne.

Veža má štvorcový pôdorys s rozmermi približne 4 x 4 metre a jej podlaha sa nachádza asi meter nad zemou, takže podlahu tvoria dosky a nielen hlina alebo dlažba. Do útulne sa vchádza schodíkmi cez hrubé drevené dvere. Celá útulňa je zatiaľ, až na trocha neporiadku a pár čmáraníc po stenách, vo výbornom stave. Interiér je skromný, ale účelný. Prične, lavica, stôl. Nič viac. Ale k prenocovaniu to bohato stačí. Zakúriť sa vo vnútri nedá a tak poslúži skôr len trojsezónne. Na pričniach sa vyspí osem ľudí, na podlahe a laviciach ďalší 4 – 5 ľudia. Prične sú trocha kratšie, takže dlháňom možno budú trocha trčať nohy.

Rozhľadňa

V peknú noc sa bez problémov dá vyspať na podlahe plošín rozhľadne. Ponúkajú veľa miesta a pekný výhľad a sú čiastočne kryté strechou. Na vyhliadkové plošiny vedú strmé schody so zábradlím, čo ocenia najmä ľudia, ktorí majú s rebríkmi problém. Na vrchnej plošine sú dokonca dve kreslá, z ktorých sa musí parádne vychutnávať východ alebo západ Slnka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hneď vedľa útulne sa nachádza upravené ohnisko a dokonca krytý prístrešok s množstvom lavíc a kvalitnou strechou. Takže možností k prenocovaniu je až-až, už si len vybrať...

Nevýhodou je, že v okolí nie je žiadna studnička. Okolie je relatívne čisté a pomáha tomu viacero odpadkových košov pri prístrešku a latrína neďaleko v lese. Ostáva len dúfať, že si miesto vlastným pričinením nezničíme a bude slúžiť ešte minimálne desiatky rokov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš