Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok v sedle nad Hejdovom
Prístrešok v sedle nad Hejdovom Zatvoriť

Prístrešok Sedlo nad Hejdovom

V sedle nad Hejdovom nad obcou Vyšný Slavkov, pri vyhliadke s krížom stojí prístrešok, ktorý je pre turistu - viacdňovkára vhodným miestom na prenocovanie. A hoci na Branisku nájdete miesto na prenocovanie pomaly za každým kopcom, popísané miesto je trocha špecifické najmä krásnym výhľadom.

Poloha
Branisko: asi 100 metrov severne od sedla nad Hejdovom, kde sa žltá značka z Vyšného Slavkova stáča prudko na juh - treba sledovať značku k vyhliadke pri kríži
Nadmorská výška
894 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.05541 ° SŠ
dĺžka: 20.86297 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 - 5 ľudí s podložkou na podlahe (z toho 2 na stoloch)
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v blízkom okolí bez studničky
Dalšie info
ohnisko a palice na opekanie, výborná vyhliadka s krížom

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza neďaleko žltej turistickej trasy vedúcej z Vyšného Slavkova na najvyšší vrchol Braniska - Smrekovicu. Nachádza sa asi 100 metrov od miesta, kde žltá značka po prudkom stúpaní lesom prichádza na plošinku, kde ostro bočí smerom na juh po spevnenej ceste. Žltú značku opustíme a vydáme sa presne opačným smerom na sever po významovej značke "výhľad", vedúcej k vyhliadke. Už po pár metroch je vidieť prístrešok na menšej lúke medzi stromami.

Objekt

Altánok je drevený so strechou z vlnitého plechu. Krytina ju úplne nová, takže pred dažďom ochráni spoľahlivo, pokiaľ nezafúka bočný vietor. Boky prístreška nie sú nijako kryté, a tak útočisko pred vetrom alebo pred chladom nenájdete. Približný pôdorys prístreška je 5 x 3 m. Pod strechou sa nachádzajú dva stoly spolu s lavicami. Lavice nie sú najširšie, a tak prespať na nich nebude asi najpríjemnejšie miesto - to už radšej zvoliť samotnú zem. Na stoloch sa pohodlne vyspia jednotlivo dvaja ľudia. Celkovo sa do prístrešku zmestí do 5 ľudí, ktorí by tu chceli núdzovo prenocovať.

Okolie

Pred prístreškom je ohnisko, nachystané sú tiež palice na opekanie a okolie tvorí pekná plošinka, kde sa dá bez problémov postaviť stan. V bezprostrednom okolí som prameň alebo značku k prameňu nevidel. Samozrejme, keď sa rozhodnete využiť altánok, nevynechajte vyhliadku s krížom vzdialenú len pár desiatok metrov od objektu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš