Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vchod do jaskyne (autor foto: Roman Matkovčík)
Vchod do jaskyne (autor foto: Roman Matkovčík) Zatvoriť

Správa Jaskyňa v Čube - nové značenie

Zákon o ochrane prírody a krajiny umožňuje voľný vstup bez sprievodcu do vybraných a orgánom ochrany prírody vyhlásených jaskýň, v ktorých nehrozí nebezpečenstvo poškodenia ich prírodných a kultúrnych hodnôt a je zaistený bezpečný pohyb návštevníkov. Medzi tridsiatku verejnosti voľne prístupných jaskýň patrí tiež Jaskyňa v Čube v katastrálnom území Podolínca. Štatút získala v roku 2008.

Vzdialenosť
1 km
Prevýšenie
+147 m stúpanie, -24 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 2017
Pohoria
Spišská Magura
Trasa
Doprava
Kežmarok (vlak, bus) - Podolínec (vlak, bus)/Vyšné Ružbachy (bus)
SHOCart mapy
» č.1107 Spišská Magura (1:50.000)
GPS súradnice
šírka: 49.29573 ° SŠ
dĺžka: 20.52528 ° VD
» Mapa
Prevádzka
celoročne verejnosti voľne prístupná jaskyňa
Dalšie info
http://www.ssj.sk/sk/verejnosti-volne-pristupne-jaskyne

Nachádza sa na juhovýchodnom okraji vrchu Čuba (nárečové slovo pre vrcholec) nad Panskými lúkami. Geomorfologicky patrí do celku Spišskej Magury. Dostaneme sa k nej odbočením zo zelenej turistickej značky spájajúcej Podolínec s Vyšnými Ružbachmi. V auguste tohto roku (2017) značkár Klubu slovenských turistov Stará Ľubovňa Martin Šalata, aktivista a iniciátor Maroš Fabis (Vyšné Ružbachy) a dvaja pracovníci Obecného úradu Vyšné Ružbachy osadili smerovník a vyznačili k nej trasu. Hustý les Čuby jaskyňu dokonale ukrýva a až vďaka tomuto počinu sa stala ľahko prístupnou. Ako som sa dozvedel od Martina Šalatu, v pláne je ešte osadiť tabuľku na smerovníku vo Vyšných Ružbachoch, Podolínci a na Panských lúkach. V zámere je tiež umiestnenie informačných tabúľ (náučný chodník) v spolupráci so Slovenskou správou jaskýň (SSJ). Všetko závisí od financií. Vďaka bude patriť všetkým za akúkoľvek pomoc, najmä však za materiálnu.

Trasa

Začíname od smerovníka Panské lúky. Po chvíli prichádzame k rázcestiu so smerovníkom, ktorý nám oznamuje, že jaskyňa je 10 minút ďaleko a ukazuje smer po opustení zelenej turistickej značky. Obídeme lúku, prípadne prejdeme ňou priamo k značkárskemu kolíku oproti. Stúpame do lesa, čoskoro zatočíme vľavo do úbočia kopca Čuba. Sme na mieste. Je tu osadená lavička a náučný panel so základnými informáciami. Jej priestory sú dlhé 18 metrov, vytvorené činnosťou podzemných vôd. Skromnú sintrovú výzdobu tvoria drobné bradavicové výrastky pokrývajúce steny a záclonkovité náteky. Je označená ako prírodná pamiatka, tabuľa nesie logá SSJ a PIENAP-u. V porovnaní s neďalekými prístupnými jaskyňami pri Tatranskej Kotline je táto krajšia, respektíve sa vzďaľuje hodnoteniu pomenovaním “diera”.

Tip - Jaskyňa v Skalke (Jaskyňa pod Skalkou)

Neďaleko Panských lúk nad obcou Toporec v blízkosti starého kameňolomu sa nachádza ďalšia voľne prístupná jaskyňa s menom Jaskyňa v Skalke (49°17'20"N 20°30'08"E).

Pokračujeme proti prúdu Krížneho potoka. Pri kaplnke sv. Huberta zatáčame pod Končistý vrch. Hľadáme, hľadáme pri ceste v skalkách, ale rojnica šiestich detí napokon nič nenachádza. Doma prichádzame nato, že sme boli na zlom mieste a ani kameňolom sme nenašli. Máme dôvod sa sem opäť vrátiť a zopakovať si expedíciu pátračov. Možno sa časom pohnú ľady a snáď aj táto prírodná pamiatka bude mať označenú prístupovú cestu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Medzitým som získal informáciu, že po 20 minútach chôdze od spomínanej kaplnky, pri kamennom mužíkovi treba zabočiť a pokračovať strmo kopcom. Po asi 10 - 15 minútach je najprv vidieť krásny skalný pilier, a potom vpravo asi o 200 m sa nachádza jaskyňa v Skalke. Jej vyznačenie je v pláne, ktorý je však obmedzený financiami.

V prípade záujmu pomôcť priložením ruky k dielu alebo materiálno-finančne je možné e-mailom kontaktovať značkára Klubu slovenských turistov - Martina Šalatu na salata.martin(zavinac)gmail.com.

Použité pramene

Autori fotografií: Martin Šalata a Roman Matkovčík

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš