Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poliačky
Poliačky Zatvoriť

Chata Ubytovňa Poliačky pri Nižnej Slanej

Chodník Pavla Jozefa Šafárika (zelená značka Jelšava - Stolica - Rožňava - Nálepkovo) patrí k veľmi málo navštevovaným diaľkovým trasám u nás. A pritom má čo ponúknuť: Ochtinská aragonitová jaskyňa, Slavošovský tunel, najvyššia hora Slovenského rudohoria, najvyšší kopec Revúckej vrchoviny, rozhľadňa Turecká, metropola Gemera, najvyšší bod Volovských vrchov a mnohé banícke sídla. Približne uprostred 95 km dlhej magistrály sa v jej blízkosti nachádza chata Poliačky poniže sedla Filipka, ktorú môžu využiť pútnici na Chodníku P. J. Šafárika.

Poloha
Revúcka vrchovina: pod sedlom Filipka pri obci Nižná Slaná
Nadmorská výška
444 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.72006 ° SŠ
dĺžka: 20.38894 ° VD
» Mapa
Nocľah
cca 20 ľudí v štyroch izbách
Prevádzka
celoročná so správcom
Voda
vodovod v chate
Cena
7,- € človekonoc (mimo vykurovacieho obdobia), 8,- € človekonoc (vykurovacie obdobie), + 0,50 € človekonoc (daň z ubytovania)
Kontakt
správca objektu Maroš Dovec +421 903 294 936
Obecný úrad Nižná Slaná +421 58/78 83 121 (v pracovných dňoch 7.30 - 15.30 h)
www.niznaslana.sk
Spojenie
Nižná Slaná (bus)
Dalšie info
teplá voda, vonkajšie posedenie s ohniskom, prístupová lesná cesta od posledných domov

Prístup

  • zo sedla Filipka bez značky po štátnej ceste č. 587 smer Nižná Slaná a potom nadol lúkou (bývalá zjazdová trať) do Štítnickej doliny za cca 20 minút (1,2 km),
  • z Nižnej Slanej (bus) bez značky cez obec do Štítnickej doliny po lesných cestách za cca 45 minút (2,4 km),
  • z Kobeliarova (bus) po zelenej značke (Chodník P. J. Šafárika) cez vrch Slanský ždiarik (611 m) do sedla Filipka za cca 1.30 h,
  • z Rožňavy (vlak, bus) po zelenej značke (Chodník P. J. Šafárika) cez Tureckú (rozhľadňa), Košarisko, Repisko a Kar do sedla Filipka za cca 6 hodín.

Príjazd k objektu je povolený po lesnej ceste a je možný aj osobným automobilom. Parkovanie je priamo pri chate, kde je urobené drevené sedenie s ohniskom. Okolo preteká potôčik a za chatou je uzamknutá dreváreň (plechová búda).

Turistická ubytovňa

Na prízemí objektu sa nachádza spoločenská miestnosť (jedáleň) s krbom a veľkým posedením. Od kuchyne je oddelená priečkou s vydávacím okienkom. Zariadenie kuchyne tvorí sporák na drevo, kuchynská linka, výlevka a pracovná plocha. Teplá voda je zabezpečená bojlerom. Súčasťou je kuchynský riad, kotlík na guľáš a všetko potrebné vybavenie na varenie a stolovanie. Za schodišťom sa nachádza sociálne zázemie chaty, a to veľká sprcha s dvomi sprchovacími ružicami a dve splachovacie toalety. Na chodbe za schodmi sa nachádza umývadlo so zrkadlom.

Na poschodí sa nachádzajú štyri izby a lodžia. Jedna malá (chatárska, dvojposteľová) a tri veľké izby s poschodovými posteľami (6 lôžok, 7 lôžok a 8 lôžok). Cena nocľahu sa pohybuje podľa sezóny (vo vykurovacej sezóne drahšie). Plus 0,50 € daň obci z ubytovania. Nocľah sa objednáva telefonicky cez Obecný úrad Nižná Slaná v pracovných dňoch (viď obecný web) alebo priamo cez správcu chaty.

Okolie

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš