Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Uhrovský hrad, foto Michal Bukvai
Uhrovský hrad, foto Michal Bukvai Zatvoriť

PR Medzi Uhrovcom a Homôlkou bunkre, jaskyňa aj rys

Trenčiansky kraj je pretkaný sieťou náročných i menej náročných turistických chodníčkov, s vynikajúcimi podmienkami aj na cyklistiku či rekreačný výlet rodín s deťmi. Jeden z takých chodníkov sa nachádza aj neďaleko úpätia Nitrických vrchov, podcelku Strážovských vrchov.

Unikát spomedzi rodných domov

Červenou značkou označená turistická trasa vedúca až k Chate Homôlka začína v Uhrovci, neďaleko rodného domu dvoch velikánov Slovenskej histórie, Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Obec Uhrovec priam dýcha históriou a pred samotnou turistikou ponúka viacero možností kultúrneho vyžitia. Pýchou obce je už spomínaná národná kultúrna pamiatka Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, ktorá ponúka expozíciu zachytávajúcu životné osudy, diela i odkazy týchto dvoch nezabudnuteľných osobností našich dejín. Prezrieť si pamiatky z doby minulej, medzi ktoré patrí napríklad zrekonštruovaný Pamätník obetiam 1. svetovej vojny, Uhrovský kaštieľ z roku 1613, rímskokatolícky kostol postavený v klasickom štýle či evanjelický kostol sú príjemným a náučným úvodom výletu.

Turistická trasa z Uhrovca, označená červenou farbou, pokračuje stúpaním na Jankov vŕšok. Tu sa nachádza ďalšia významná historická pamiatka, veľkolepá Mohyla s pylónom a mauzóleom, ktorá je spomienkou padlým hrdinom Slovenského národného povstania a zároveň prírodnou rezerváciou. Každoročne sa tu koncom augusta konajú oslavy SNP či známe motoristické a cyklistické preteky do vrchu. Jankov vŕšok je miestom, kde sa dajú stráviť hodiny a hodiny času. Neďaleko Mohyly sa nachádzajú zrekonštruované partizánske bunkre, obrnené vozidlá či známy Hotel Partizán.

Odbočenie k Uhrovskému hradu

Tí, ktorí chcú v turistike pokračovať ďalej, sa vydajú smerom na sever k Homôlke, kadiaľ turistický chodník vedie k Holému vrchu (688 m). Tam sa červená trasa križuje s modrou turistickou trasou, vedúcou k zrúcanine Uhrovského hradu. Ak s celou rodinou hľadáte skôr nenáročnú turistiku, trasa na Uhrovský hrad je tou správnou voľbou. Ak však máte radi výzvy, pokračujte ďalej po červenom chodníku. Za Holým vrchom lemuje takmer celú dĺžku hranice Bánovského okresu s okresom Prievidza nádherná lesná cestička, vedúca cez Kňažinové lúky až po rázcestie Pod Čihocom. Turistická trasa v tejto časti ponúka krásne výhľady na jednu či druhú stranu hrebeňa.

Národná prírodná rezervácia Rokoš

Po viac ako dvanástich kilometroch vedie chodník postupným stúpaním k jednému z najdominantnejších bodov Nitrických vrchov, a to k vrcholu Rokoš s nadmorskou výškou presahujúcou 1000 m. Rokoš je po Jankovom vŕšku druhou národnou prírodnou rezerváciou, cez ktorú červená turistická trasa prechádza. Divoká, ale o to krajšia príroda v okolí Rokoša je útočiskom pre mnoho vzácnych druhov rastlín a živočíchov, ktoré tu na vlastné oči môžete zahliadnuť. Svoj domov tu má napríklad prísne chránený Rys ostrovid, najväčšia voľne žijúca mačkovitá šelma v Európe. Vrchol je pomerne husto zalesnený. Nižšie položené časti Rokoša sú štedré na očarujúce výhľady. Neďaleko vrcholu sa nachádza pamätník Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, čím turistická trasa symbolicky spája ich rodisko s vrcholom.

Desať metrov dlhý prírodný úkaz

Na ceste po hrebeni Rokoša ku Košútovej skale je ďalšia značená odbočka, ktorá vedie priamo k približne 10 metrov dlhej prírodnej pamiatke, známej ako Košútova jaskyňa. Tá je verejnosti voľne prístupná a určite stojí za námahu vydať sa k nej. Po malej a nenáročnej odbočke sa dostávame na malebnú Košútovu skalu, ktorá ponúka bohatý výhľad na okolie. Vidieť z nej môžeme aj vrcholy Rokoša, kadiaľ sme pred tým prechádzali. Cez Kšiniansku poľanu nás turistický chodník zavedie aj k zdolaniu najvyššieho vrcholu Nitrických vrchov, ktorým je čiastočne odlesnený Suchý vrch (1028 m). Klesanie zo Suchého vrchu končí približne po 100 metroch Pod Capárkou, odkiaľ je vidieť zvyšok trasy i jej cieľ Homôlku.

Po náročnej túre je odmenou výhľad

Približne po 10 hodinách a viac ako 37 kilometroch končí turistický chodník pri Chate Homôlka. Odľahlý a krásny kút Trenčianskeho kraja očarí čistou a krásnou prírodou. Vrcholy Homôlky ponúkajú pohľad na hrebeň Javoriny s pozadím Strážova. Zahliadnuť môžete aj Tužinskú dolinu, Rajeckú dolinu lemovanú Súľovskými vrchmi či Malú Maguru a Malú Fatru. Chata Homôlka je známou rekreačnou oblasťou zimnej i letnej turistiky a jej okolie ponúka viacero pestrých možností na výlet. V regióne môžete taktiež objaviť viacero pekných cykloturistických trás.

Turistická trasa z Uhrovca na Chatu Homôlka je určená skôr pre náročných turistov, ktorí hľadajú výzvy. Ponúka však aj viacero nenáročných značených turistických odbočiek. Červeno značený turistický chodník je prehliadkou toho najkrajšieho zo Strážovských vrchov. To je jeden z dôvodov, prečo práve na tejto turistickej trase v tomto roku realizuje TSK obnovu turistického značenia. Turistom umožní jednoduchšiu orientáciu v teréne.

Finančné prostriedky na obnovu turistického značenia vyčlenil Trenčiansky samosprávny kraj aj tento rok. Robí tak každoročne od roku 2015 sumou 20 tis. eur určenou na obnovu, resp. značenie nových turistických trás a sumou 20 tis. eur na obnovu, resp. vyznačenie nových cykloturistických trás. S obnovou značenia turistických i cykloturistických trás pomáha župe Klub slovenských turistov i Slovenský cykloklub. Za tri roky sa podarilo tak obnoviť bezmála 1 260 km cykloturistických trás. V roku 2018 k ním pribudne ďalších takmer 500 kilometrov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš