Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľký Choč v hmlovom závoji
Veľký Choč v hmlovom závoji Zatvoriť

Túra Výstup na Radičinú a hradisko Martinček

Jesennú dovolenku som naplánovala v kolibe u Dobrého pastiera, ktorá sa nachádza v známej-neznámej Čutkovskej doline pri Ružomberku. Ubytovali sme sa v útulnej izbičke s názvom "Návšteva na vidieku". Ráno som sa zobudila na klopkanie dažďových kvapiek na okenicu, otvorila som malinké okienko, z ktorého ma ovial príjemný horský vzduch s prímesou dažďovej vlhkosti.

Vzdialenosť
10 km
Prevýšenie
+692 m stúpanie, -692 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 2017
Pohoria
Veľká Fatra - Šípska Fatra, Chočské vrchy, Podtatranská kotlina (Liptovská kotlina)
Trasa
Voda
prameň pod Čebraťom
Doprava
Ružomberok (vlak bus, MAD) - Rybárpole (vlak, bus, MAD) / Martinček (bus)
SHOCart mapy
» č.1095 Chočské vrchy (1:50.000)

Hmla sa vyparovala zo smrekových velikánov. Užívala som si pocit prúdiacej životodarnej energie vzácneho vodného živlu. Po minuloročnom horúcom a suchom lete sú dažďové zrážky nevyhnutné. V drevenej kolibke sme si pochutili na praženici, kávičke a dezerte. Dobre posilnení sme sa vybrali na túru so začiatkom v mestskej časti Ružomberka - Rybárpoli.

Trasa

Ružomberok, Rybárpole (470 m) – Dubovské lúky (850 m) – Radičiná (1127 m) a späť

Radičiná

Na úvod nás čakalo mierne stúpanie hospodárskym lesom. Z čistinky sme si pozreli výhľad priamo na kostolík v Černovej. Prechádzali sme tmavým lesom bez vtáčieho spevokolu. Z lesa sme sa dostali na rozľahlé Dubovské lúky, ktoré boli posiate rôznorodou kvetenou s dominujúcim fialovým prírodným skvostom - jesienkami. Zaujali ma staré drevené senníky, ktoré boli roztrúsené po lúke, niektoré boli rozpadnuté a zničené. Krajinárska scenéria drevených senníkov a v pozadí masív zalesnenej Radičinej.

Kráčali sme lúkou k čarokrásnemu výhľadu. Priamo pred nami sa nám ukázal rozľahlý skalný masív Veľkého Choča, čo je najvyšší vrch v Chočskom pohorí, ktorý má tvar nepravidelnej pyramídy s početnými bralnými partiami. Pohľad ako na dlani, len sa ho letmo dotknúť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hmlový závoj sa prevaľoval cez masív Choča a vytváral prírodné divadlo. Na tráve sa blyšťali kvapôčky rosy. Hmla navodzovala tajomnú scenériu aj nad masívom vrchu Čebrať, nad ktorým voľne a slobodne plachtili dravé vtáky, ozývajúce sa svojím vtáčím zvukom. Na konároch stromov som fotila dažďové kvapôčky. Hmla sa miestami zahaľovala a odhaľovala a zároveň predvádzala svoje prírodné divadlo. Očarení prekrásnou scenériou tajomných pohľadov na majestátny Choč sme pokračovali v stúpaní lúkou do lesa.

Pocítila som chladivé vodné kvapky na tvári, ktoré sa zintenzívňovali, čo nás donútilo schovať sa pod mohutným smrekom. Rozhodli sme sa počkať, kým dážď ustane, a tak sme rozbalili obložené chlebíky, ktoré najlepšie chutia v prírode. Ani sme sa nenazdali a prestalo pršať. Kráčali sme lesnou cestičkou, z ktorej sme miestami obdivovali machom pokryté stromy. Dostali sme sa k zaujímavému miestu, ktoré mi pripomínalo tunel až k nebesám, na ktorého konci presvitali slnečné lúče.

Začali sme stúpať riadnym strmákom, ktorý mohol byť aj 45-stupňový. Podklad bol kamenistý. Z tunela sme vyšli na peknú čistinku, ktorá bola osvetlená svetelnými lúčmi. Nachádza sa tu aj ohnisko. Zo sedla sme sa dostali na vrchol za pár minút. Radičiná ponúka výhľad z dreveného mostíka a uvideli sme liptovské more – Liptovskú Maru. Obloha sa zatiahla do tmavých farieb a my sme pomaly kráčali naspäť.

Cez tunel sme sa šmýkali po blatistom teréne s prímesou kamienkov, riadny padák, keď si tak predstavím, pri výdatnom daždi by to bol riadny tobogán. Na Dubovských lúkach nás privítalo slnečné počasie, hmla sa rozplynula a nám sa ukázal masív Veľkého Choča. Dramatické ranné scenérie vystriedala azúrovo modrá obloha ukazujúca jasné kontúry vzdialených kopcov. Upriamili sme pohľad na krásne štíty hôr a na tráve sme si pochutili na čučoriedkovom koláči a nasávali sme energiu vychádzajúcu z prírody. Pomedzi stromy som si pozrela výhľad na hrad Likava.

Martinček

Cestou sme sa zastavili v dedinke Martinček, ktorá leží vo výške 580 m. Dominantu obce tvorí rímskokatolícky kostol svätého Martina - jednoloďová románsko-gotická stavba s nástennými maľbami. Okolie kostola vyzdobujú dášky – drevené prístrešky na skladovanie zemiakov a zeleniny (zemiakové pivničky). Do pivníc sa vchádzalo zhora zvisle a kedysi ich bolo viac ako devätdesiat a v súčasnosti sa použil grant na záchranu tridsaťpäť pivničiek. Pivničky fungujú vďaka spojeniu špecifických prírodných daností: vápenec, do ktorého ich vysekali, poloha na vŕšku vďaka čomu úrodu neohrozuje voda a vlhkosť, ktorá sa drží v miestnej pôde. Domáci musia vyjsť na kopec a pracne vyberajú zemiaky z jamy.

Po prehliadke unikátnych pivničiek a kostolíka sme sa vybrali na hradisko, ktoré ma upútalo z protiľahlého kopca Čutkovskej doliny. Vystúpili sme na hradisko Mních, z ktorého sa nám naskytol pekný výhľad na kostolík a okolie. Nachádza sa tu lavička a obrazová tabuľa označujúca jednotlivé kopce.

Kalameny

Vtáčiky prelietavali z jedného starého ovocného stromu na druhý. Neskorý obed sme si dali v Kolibke a rozhodli sme sa, že po túre si doprajeme relax v termálnych kúpeľoch v prírode. Odviezli sme sa do dedinky Kalameny, ktorá je známa svojim termálnym prameňom, ktorý sa nachádza v Kalamenskej doline, asi 1 kilometer od obce. Termálny prameň je umelý vrt s teplou vodou. Okolo vrtu je vybudované malé umelé jazierko. Prameň je relaxom pod holým nebom, jemne oranžovo sfarbená voda je slabo mineralizovaná a obohatená o vápnik, horčík a síru.

Strávili sme príjemný deň v lone prírody a teším sa na ďalšie potulky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš