Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chatka Zigovka
Chatka Zigovka Zatvoriť

Útulňa Chatka Zigovka

Milú a výborne zariadenú lesnú chatku som objavil úplnou náhodou. Išiel som pozrieť kamaráta do Hornej Marikovej pešo cez hory a tu sa tesne pod horským sedlom vrchu Zigov (Milechovská Kýčera) ukázal medzi stromami nový zrub. Keďže bol blízko modrej značky, tak som si ho išiel pozrieť. O to väčšie bolo prekvapenie, že je voľne prístupný.

Poloha
Javorníky: pod sedlom Zigova, na SV od vrcholu Milechovskej Kýčery
Nadmorská výška
800 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.23323 ° SŠ
dĺžka: 18.2801 ° VD
» Mapa
Nocľah
na prični v podkroví (matrace) a na laviciach na prízemí, príp. núdzovo na podlahe jedálne
Prevádzka
celoročná
Voda
potoky pod sedlom
Spojenie
Považská Bystrica (vlak, bus) - Horná Mariková (bus) - modrá značka na sedlo Zigov
Dalšie info
vonkajšie ohnisko s dreveným sedením, latrína

Prístup

  • z Hornej Marikovej, Modlatína (bus) po modrej značke cez Končitú za asi 1.30 h,
  • z Hornej Marikovej, Kátliny (bus) po žltej a modrej cez Končitú za asi 2.00 h,
  • z Mestečka / Záriečia (vlak, bus) po zelenej a modrej značke cez sedlo Kýčera za asi 3.15 h.

Objekt

Ide o nový objekt, o ktorom nevedel ani kamarát. Drevený zrub je zastrešený sedlovou plechovou strechou, ktorá na východnej a severnej strane vytvára krytú verandu ako vstup do objektu. Prízemnú časť tvorí kuchyňa a jedáleň s veľmi dobrým vybavením. V rohu je umiestnené vykurovacie teleso (kovová pec), ktoré slúži aj na varenie. Pod oknom sú umiestnené skrinky s výlevkou (bez vody) a pri susednej stene ďalšie skrinky vo forme kuchynskej linky. Nad nimi sú dobre uzavreté police, aby sa k potravinám nedostali hlodavce. Pri schodoch na poschodie je veľká polica s ďalším kuchynským vybavením. Jedálenskú časť tvorí stôl a tri široké lavice, ktoré môžu poslúžiť ako lavice na spanie pre nižších nocľažníkov. Súčasťou sú tri drevené stoličky. Denné svetlo zabezpečujú tri plastové okná po stranách.

Podkrovnú - spaciu časť tvorí matracové letisko, ktoré osvetľuje jedno plastové okno. Ďalšie sedenie je umiestnené na verande, kde sú dve drevené lavičky a stolička. Pod chatkou je samozrejme aj vonkajšie ohnisko s drevenou lavičkou. Na blízkom smreku sú drevené smerovky k blízkym i vzdialeným cieľom.

Voda

O studničke v blízkosti chatky neviem (nehľadal som), ak o nej viete, napíšte do diskusie. Najbližšia voda by sa mala nachádzať v zákrute lesnej cesty na modrej značke poniže sedla na polohe tu. Ďalšia voda sa nachádza v pramennej oblasti Kátlinského potoka na polohe tu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš